Braškių ir bananų sriuba su ryžiais

1,5 l vandens, 0,5 l trintų braškių, 0,5 stiklinės cukraus, 2 šaukštai krakmolo, 3–4 bananai, 1 arb. šaukštelis cinamono, 3 stiklinės saldžiame vandenyje virtų ryžių.

Užvirkite pasaldintą vandenį. Į jį supilkite braškes, pavirkite 3 min. ir supilkite krakmolą, išmaišytą su nedideliu kiekiu vandens. Kai sriuba užvirs, suberkite cinamoną, griežinėliais supjaustytus bananus ir pavirkite dar 3 min. Sriubą atvėsinkite. Į puodelį prigrūskite ryžių. Juos išverskite į sriubos lėkštę ir pripilkite sriubos.

Paryžietiški blyneliai su braškėmis

250 ml pieno, 2 kiaušiniai, 130 g miltų, 100 g cukraus, 500 g braškių, 3 kiaušinių baltymai, 2 šaukštai sviesto, 1 šaukštas cukraus pudros.

Suplakite pieną ir kiaušinius. Nuolat maišydami po truputį suberkite miltus ir 1 šaukštą cukraus. Tešlą palaikykite 30 min. Tada įkaitusiame svieste iškepkite 8 blynelius. Braškes perpjaukite per pusę ir sudėkite ant blynelių. Blynelius perlenkite pusiau ir sudėkite į kepimo formą. Kiaušinių baltymus išplakite su likusiu cukrumi, sukrėskite į konditerinį maišelį ir užspauskite ant blynelių. Kepimo formą tuoj pat dėkite į 250 °C temperatūros orkaitę ir kepkite 2–3 min. Prieš patiekdami pabarstykite cukraus pudra ir papuoškite braškėmis.

Sklindžiai su braškėmis

350 g miltų, 3 kiaušiniai, 1 šaukštas cukraus, žiupsnelis druskos, ¾ stiklinės pieno, 1–1,5 stiklinės braškių.

Miltus sumaišykite su kiaušinių tryniais, įberkite cukraus, druskos, įpilkite pieno, įmaišykite išplaktus kiaušinių baltymus, į keletą dalių supjaustytas braškes (mažų galima nepjaustyti). Sklindžius kepkite keptuvėje su aliejumi. Valgykite karštus su plakta grietinėle, šviežiomis braškėmis arba pabarstytus cukraus pudra.

Varškėčiai su braškių padažu

Tešlai: 500 g varškės, 2 kiaušiniai, 2 šaukštai cukraus, 1 arb. šaukštelis cinamono, 5–6 šaukštai miltų, aliejaus varškėčiams kepti.

Padažui: 0,5 l braškių sulčių, 1 šaukštas krakmolo, 1 arb. šaukštelis vanilinio cukraus.
Papuošti: 200 g grietinėlės, 1–2 šaukštai cukraus, braškių.

Varškę sumalkite arba pertrinkite per tinklelį. Kiaušinius išplakite su cukrumi ir sumaišykite su varške. Miltus sumaišykite su cinamonu ir išsukite su varškės mase. Suformuokite blynelius ir iškepkite aliejuje. Pagaminkite padažą: užvirkite sultis, suberkite vanilinį cukrų ir supilkite truputyje šalto vandens išmaišytą krakmolą. Varškėčius papuoškite supjaustytomis braškėmis ir pasaldinta plakta grietinėle, užpilkite padažu.

Spalvotas vaisių kremas

1 l braškių, 4–5 persikai, 5–6 kiviai, 1,5 stiklinės cukraus, braškių ir persikų skiltelių kremui papuošti.

Trintuvu atskiruose dubenėliuose sutrinkite braškes, persikus ir kivius. Tyreles paskaninkite po 0,5 stiklinės cukraus. Į taures sluoksniais supilkite paruoštas tyreles: pirma – kivių, paskui – persikų ir braškių. Taures papuoškite braškėmis ir persikų skiltelėmis.

Pieno kokteilis su braškėmis

300 g plombyro, 200 g grietinėlės, 1,5 stiklinės pieno, 2 stiklinės trintų braškių, 5 šaukštai cukraus, 1 pakelis vanilinio cukraus, braškių taurėms papuošti.

Plaktuvu suplakite ledus, grietinėlę, pieną su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Tuomet įmaišykite trintas braškes. Kokteilį išpilstykite į taures ir jas papuoškite braškėmis. Šį pieno kokteilį galima paskaninti persikų ar melionų likeriu.

Želės desertas

3 pakeliai braškių želės, 15 prinokusių braškių, 2/3 indelio sutirštinto pieno, 2/3 stiklinės aguonų, 1,5 stiklinės pieno, 25 g degtinės, romo arba konjako, 1 pakelis želatinos, 1 pakelis vanilinio cukraus, aliejaus dubenėliams patepti.

Sumaišykite sutirštintą pieną su pienu, aguonomis, vaniliniu cukrumi, degtine ir išbrinkinta bei ištirpinta želatina. Gautą masę supilkite į dubenėlį ir laikykite 30 min. šaltai. Į didesnį dubenėlį supilkite paruoštą 1 pakelį braškių želės, sudėkite supjaustytas braškes ir laikykite šaltai, kad sustingtų. Į dubenėlį su braškių žele įdėkite sustingusį aguonų bokštelį, užpilkite paruošta ir su braškėmis sumaišyta likusia žele. Palikite 1 val. sustingti.

Braškių ir varškės pyragas

Tešlai: 200 g sviesto, 100 g cukraus, 1 kiaušinis, 320 g miltų.

Varškės sluoksniui: 200 g varškės, 500 g braškių, 500 g grietinės, 3 šaukštai želatinos.

Želės sluoksniui: 1 kg braškių, 1 pakelis braškių želės.

Paruoškite tešlą ir 1 val. laikykite šaltai. Tada iškočiokite 5–7 mm storio lakštą ir klokite jį į sviestu pateptą kepimo formą. Ant viršaus uždėkite sviestinio popieriaus ir užberkite pupelių, kad jos prislėgtų tešlą ir lakštas iškeptų lygus. Kepkite 200 oC temperatūros orkaitėje. Varškę ir braškes pertrinkite per tinklelį ir sumaišykite su grietine ir ištirpinta želatina. Šią masę supilkite ant iškepto ir atvėsinto kepimo formoje esančio lakšto. Pyragą 1 val. laikykite šaltai. Tada jo viršų apdėkite braškių griežinėliais ir užpilkite pradėjusia stingti braškių žele. Sustingusį pyragą išimkite iš formos ir patiekite.

ŽIEMAI

Šaldytos trintos braškės

4 l trintų braškių, 1 stiklinė cukraus.

Trintas braškes gerai išmaišykite su cukrumi. Supilkite į stiklainius, uždarykite užsukamais arba plastikiniais dangteliais ir padėkite į šaldiklį. Šaldytos braškės išlaiko beveik visas gerąsias savybes ir išlieka kvapios kaip vasarą.

Braškių ir bananų uogienė

3 l trintų braškių, 2 kg cukraus, 2 kg bananų, 2 citrinų sultys.

Trintas braškes sumaišykite su cukrumi ir virkite, kol pradės tirštėti. Tada sudėkite griežinėliais supjaustytus bananus, supilkite citrinų sultis ir pavirkite 15 min. Supilstykite į kaitintus stiklainius, atvėsinkite ir sandariai uždarykite.

Braškių ir citrinų uogienė

2 kg braškių, 3 citrinos, 2 kg cukraus.

Braškes šiek tiek sumaigykite ir sumaišykite su cukrumi. Palaikykite 2–3 val. Citrinas supjaustykite, išrinkite sėklas ir sumalkite mėsmale. Braškes virkite, kol pradės tirštėti. Tada sudėkite citrinas ir virkite dar 4–7 min. Uogienę supilstykite į kaitintus stiklainius, atvėsinkite ir sandariai uždarykite.

Braškių marmeladas

1 kg braškių, 550 g cukraus, 1–2 g citrinų rūgšties.

Sunokusias braškes pertrinkite per tinklelį arba susmulkinkite trintuvu. Paruoštą tyrę sumaišykite su cukrumi ir virkite ant silpnos ugnies maišydami, kol ištirps cukrus. Tuomet padidinkite ugnį, virkite graibydami putas, kol tyrė pradės tirštėti. Baigiant virti suberkite citrinų rūgštį. Išvirtą karštą marmeladą supilkite į švarius stiklainius ir sandariai uždarykite.