„Aš anksčiau labai buvau piktas, bet, matyt, gyvenimas daro korekcijas. Žmonės turbūt labai pavargsta, nors pasižiūriu – jie beveik nežaidžia. Jiems spręsti. Mano yra tokia nuomonė. Jei aš esu profesionalas, vis tiek turiu sportuoti, o ne gulėti prie jūros. Tai – mano gyvenimas.

Pagal sporto mokslo pasaulines rekomendacijas, ilsėtis nuo kamuolio galima ne ilgiau, kaip dvi savaites. Vienas cirko artistas yra pasakęs: „kai aš nedirbu vieną dieną – žinau tik aš pats, kai nedirbu dvi dienas – žino ir mato tik artimiausi draugai, bet kai nedirbu tris dienas – mato visa publika“, - DELFI vaizdingą palyginimą pateikė V. Garastas.

LKF prezidentas pripažįsta, kad Lietuvos krepšinio žvaigždė gali reikalauti sau išskirtinių sąlygų rinktinėje.

„Jis gali kelti tam tikrus reikalavimus: „man užteks vienos treniruotės per dieną“ arba „man užteks pažaisti 15 minučių, bet aš gal duosiu didelę naudą“. Laikai pasikeitė, jie labai „pavargę“, turi visokių reikalų ir, be to, uždirba didelius pinigus. Didysis sportas gadina sveikatą ir, aišku, reikia sukaupti tam tikrą pinigų sumą tam, kada reikės pradėti gydytis. Čia dabar atėjo tokie laikai, kuriuos aš vadinu pinigų diktatūra. Ji dabar labai daug lemia“, - paaiškino krepšinio specialistas.

Pasak V. Garasto, Lietuvos rinktinės komplektacijos rūpesčiai yra blogis, bet tai verčia daryti gerą sprendimą - komandą smarkiai atjauninti.

„Nieko nėra blogo, kas neišeitų į gerą. Aš sakau treneriui (Kęstučiui Kemzūrai): „tu drąsiai suburk naują komandą, jokių priekaištų tau nebus“. Mes turime sutartį su K. Kemzūra sudarę iki 2012 metų. Šie – 2010 metai – pasirengimas artimiausiam Europos čempionatui. Rinktinės atnaujinimą reikėjo pradėti dar pernai. Mes vėluojame metus. Pernai reikėjo 3-4 naujus žmones kai kuriose pozicijose įjungti į rinktinę“, - įsitikinęs V. Garastas.

Lietuvos krepšinio aistruoliai nuolat labai aukštai laiko rinktinei iškeltą reikalavimų kartelę ir tai kelia tam tikrų sudėtingumų.

„Mūsų krepšinio gerbėjai mums neleidžia atsipalaiduoti ir visą laiką reikalauja pergalių, o tai tikrai yra labai sudėtinga. Patenki tarp kūjo ir priekalo.

Bet, kita vertus, Lietuvos rinktinė užėmė 3-ią vietą Europoje (2007 m.), buvo 4-a olimpiadoje (2008 m.) ir dabar nori gerai pasirodyti pasaulio čempionate. Treneris nerimauja, kad nuvažiavus į Turkiją ir pralaimėjus – jį kritikai sumals. Kuo mes greičiau atsijauninsime, tuo mums bus geriau. Dabar čia tas procesas ir turi vykti. Rinktinėje į kiekvieną poziciją yra po 2-3 žmones, kurie patys turi stengtis prasibrauti į pagrindinę sudėtį“, - DELFI kalbėjo LKF prezidentas.

V. Garastas Lietuvos jauniesiems krepšininkams rekomenduoja trijų pakopų kelią į karjeros viršūnę.

„Yra tokių žaidėjų, kurie laukia, ramiai sėdi ir galvoja: „kai tas mano konkurentas pasens, tada aš ateisiu į rinktinę“.

Aš manau, kad geras krepšininkas turi veržtis į priekį, pirma, patekti į Lietuvos rinktinę, antra, patekęs į ją, privalo siekti būti starto penkete, o, trečia, po kiek laiko turi svajoti tapti geriausiu komandoje. Čia yra tikro sportininko kelias. Jei tokios svajonės jis neturi – čia jau sudėtinga. Tokie apmąstymai“, - atvirą pokalbį su DELFI baigė LKF prezidentas V. Garastas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją