„Terrafugia Transition“ yra „lengvas sportinis“ lėktuvas, mažiausio asmeninio lėktuvo rūšies lėktuvas pagal FAA klasifikaciją. Jis sveria apie 600 kg., tačiau gamintojai negalėjo įmontuoti į jį tokio svorio automobiliams privalomų saugumo priemonių, pavyzdžiui, oro pagalvių, apsauginio karkaso.

Vis dėlto, FAA padarė „Terrafugia Transition“ išimtį ir, nepaisant to, kad lėktuvas 54 kg. viršija nustatytus svorio apribojimus, leido priskirti jį prie lengvų sportinių lėktuvų grupės. Norint gauti licenziją skraidyti lengvais sportiniais lėktuvais, tereikia tik 20 val. skraidymo patirties, taigi ją gauti yra daug lengviau nei kitas licenzijas.

Dviejų sėdimų vietų „Terrafugia Transition“ važiuojant greitkeliu, priekiniai ratai yra varomieji, o lėktuvo sparnai yra suskleisti. Su 4 litrais degalų šis lėktuvas nuvažiuoja 48 km. Atvykęs į pakilimui tinkamą vietą – oro uostą ar tinkamo dydžio privačią teritoriją – jis išskleidžia sparnus ir, užvedus lėktuvo gale esantį propelerį, jis pakyla. Susiskleidžiantys lėktuvo sparnai yra valdomi elektra.

Ore šis lėktuvas gali skristi apie 184 km/h greičiu ir įveikti iki 736 km. atstumą. Juo galima vežti apie 203 kg. svorio krovinį. „Terrafugia Transition“ reikia 517 metrų ilgio pakilimo tako, be to, jis gali tilpti į standartinio dydžio automobilio garažą.

„Terrafugia“ atstovai teigia, kad, lyginant šį lėktuvą su paprastu lengvu lėktuvu, vienas iš didžiausių „Terrafugia Transition“ privalumų yra saugumas. Esant prastoms oro sąlygoms, galima paversti jį automobiliu iš nuvažiuoti į reikiamą vietą, o ne būti įkalintu oro uoste ar skristi nesaugiomis sąlygomis.

Bendrovės teigimu, 70 žmonių jau užsisakė tokį lėktuvą ir davė po 10 tūkst. JAV dolerių (apie 28 tūkst. litų) rankpinigių. Manoma, kad toks lėktuvas kainuos 194 tūkst. JAV dolerių (apie 547 tūkst. litų). Pirkėjų rankpinigiai yra apdrausti, taigi, jei bendrovė bankrutuos, pinigai jiems bus grąžinti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)