Tokią nutartį trečiadienį priėmusi Vilniaus apygardos teismo teisėja Rita Kisielienė BNS pranešė, kad teismo manymu, valstybė gaus kitokios finansinės naudos iš šio sandorio.

"Teritorijos plėtos sutartyje numatyta sutvarkyti gretutines teritorijas, pavyzdžiui, šalia yra 162 hektarų ploto Vingio parkas, jo aptarnavimui net nėra automobilių stovėjimo aikštelių, buvo atliktos gretutines gatvių apkrovos ekspertizės, ir su ieškovu pasirašyta sutartis, kad jis finansuos darbus - gatvių įrengimo, išplečiant Gerosios Vilties gatvę, požeminės perėjos, kitus objektus. Ieškovas pateikė įrodymus, kad tų darbų vertė yra daugiau nei 80 mln. litų.

Teismas. atsižvelgdamas į šias visas aplinkybes, ir neatmesdamas tos aplinkybės, kad žemės rinkos kaina yra būtent tokia, mano, kad yra pagrindo pakeisti sutartį, nes valstybė duoda sutikimą, kad "Akropolio" sąskaita valstybės žemės sklypai, infrastruktūra bus žymiai pagerinta", - BNS sakė R.Kisielienė.

Pasak jos, buvo nurodytos dar dvi esminės aplinkybės, kurios, "Akropolio" manymu, sudarė pagrindo keisti kainą. Pirmoji - sumažėjo žemės rinkos kaina, tačiau vien ši aplinkybė, be kitų, anot teisėjos, nesudarytų pagrindo keisti žemės kainos.

Antra aplinkybė - buvo nurodyta tikslinė žemės sklypo paskirtis - komercinių pastatų statyba, bet ji nebuvo pradėta. Detalieji planai buvo patvirtinti 1998 metais - tai yra iki 2004 metų, kai buvo priimtas naujas Valstybės įstatymas, pagal kurį buvo būtina tvirtinti naują detalųjį planą. Jį rengiant, nustatyta, kad "Akropolio" įsigytuose sklypuose buvo nustatytas 3,6 ha servitutas, kuris savo prasme yra atlygintinas, bet dėl atlyginimo sprendime nieko nepasakyta.

"Teismas mano, kad valstybė gauna finansinę naudą kitais būdais ir jeigu teismas pakeičia sutarties sąlygas, tai valstybė nenuskriaudžiama", - teigė R.Kisielienė.

"Akropolis", kuris įsigytame sklype ketina statyti naują prekybos centrą, už žemę valstybei turėjo sumokėti 40,478 mln. litų, iš kurių 32,4 mln. litų dalies mokėjimas buvo atidėtas.

Šių metų sausį už valstybinę žemę buvo sumokėta 19,371 mln. litų. "Akropolis", pasak teisėjos, sutinka dar sumokėti 2,598 mln. litų ir 422 tūkst. litų palūkanų, tuo tarpu likusią sumą siekė panaikinti.
"Akropolio" savininkai sklypo kainą sumažinti perpus reikalavo dėl labai pasikeitusių ekonominių aplinkybių. Bendrovės ieškinyje nurodyta, kad sklypas dabar vertas maždaug 21,97 mln. litų.

Bendrovė taip pat nurodė, kad jau pasirašius žemės, kurios bendras plotas yra apie 14 hektarų (ha) pirkimo sutartį, 3,6 ha žemės ploto daliai buvo pritaikytas servitutas visuomenės reikmėms.

Be to, anot "Akropolio", su Vilniaus savivaldybe buvo pasirašyta miesto plėtros sutartis, kurioje įmonė įsipareigojo savo lėšomis atlikti gretutinių teritorijų ir gatvių infrastruktūros darbus.
Teismo nutartis gali būti skundžiama aukštesnės instancijos teismui.