Masažas - viena seniausių priemonių, naudojamų skausmui malšinti. Esti įrodymų, kad kinai masažą naudojo dar prieš tris tūkstančius metų.

Kinų medicina – seniausias mokslas. Vienu svarbiausių jos pasiekimų galima pavadinti atradimą, kad spaudžiant tam tikrus kūno taškus galima numalšinti vidinių žmogaus organų skausmą. Po šio unikalaus atradimo buvo sukurta gydymo metodika. 1027 metais gydytojo Van Vei-I dėka šviesą išvydo „Bronzos žmogaus taškų atlasas“, kuris to meto gydytojams tapo oficialiu ligonių gydymo vadovu.

Taškinis masažas iki šiol sėkmingai taikomas gydant pačias įvairiausias ligas. Jis gali padėti ir kamuojant galvos skausmui.

Taškinį masažą reikėtų atlikti nagu arba piršto pagalvėle, minkštai spaudžiant ir masažuojant reikiamas sritis. Spaudžiant atitinkamus taškus organizme išsiskiria endorfinų, blokuojančių skausmą. Tuomet dingsta ne tik skausmas, bet ir suaktyvinama kraujotaka į reikiamą kūno vietą. Todėl audiniai ir organai geriau aprūpinami deguonimi, greičiau vyksta medžiagų apykaitos procesai.

Kad nugalėtumėte galvos skausmą, masažuojant būtina veikti šiuos devynis taškus:

Taškas fen-či – „suvokimo vartai“ – simetriškas taškas, išsidėstęs ties kaukolės pagrindo įdubomis.

Taškas fen-fu – „vėjo pilis“ – taškas, esantis kaukolės pagrinde, įduboje po juo.

Taškas cuan-čžu – „bambuko stiebas“ – simetriškas taškas, esantis ties antakių pradžia šalia jų vidinio krašto.

Taškas in-tan – „trečioji akis“ – taškas, esantis kaktos viduryje tarp vidinių antakių kraštų.

Taškas ceziui-liao – „veido grožis“ – simetriškas taškas, esantis žemiau skruostikaulyje vienoje linijoje su vyzdžiu.

Taškas ci-bai – „keturi nušvitimai arba ketvirtoji baltuma“ – simetriškas taškas, esantis vienoje vertikalėje su vyzdžio centru, po apatiniu į priekį žiūrinčiojo akies kraštu.

Taškas che-gu – „įeinant į slėnį“ – simetriškas taškas, esantis tarp rodomojo piršto ir nykščio, viršutiniame taške, jungiančiame jų raumenis.

Taškas tai-čun – „daugiau spaudimo“ – simetriškas taškas, esantis viršutinės pėdos dalies įduboje tarp pirmojo ir antrojo piršto.

Taškas czu-lin-ci – „aukščiau ašarų“ – simetriškas taškas, esantis tarp viršutinės pėdos dalies ketvirtojo ir penktojo viršutinės pėdos dalies piršto.

Šių taškų masažas bent tris minutes gali išvaduoti nuo galvos skausmo ir daugybės kitų nemalonių pojūčių nosies, gerklės, ausų srityse, taip pat padės atsikratyti dantų skausmo; akių skausmo, įtampos ir nuovargio; diskomforto kaklo srityse. Kai kurių taškų, tokių kaip GB 20, LV 3, GB 41 veikimas naudingas gydant artritą, o taško GV 24,5 masažas gali aktyvuoti endokrininės sistemos darbą ir gydyti virškinimo sistemos sutrikimus.

Šiandien taškinis masažas plačiai naudojamas netradicinėje medicinoje. Jo veiksmingumu galima tikėti arba ne, tačiau protingiausia būtų patiems išbandyti šią metodiką.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)