Susirinkusieji siūlė kiek įmanoma daugiau asocialių ar rizikos grupės vaikų įtraukti į sportinius renginius. Kai toks vaikas ras savo vietą mokykloje - neišeis ieškoti prieglobsčio gatvėje.

Vaidutis Visockas, VTAT vyriausiasis specialistas, dalyvaudamas bendruose su policija reiduose po interneto svetaines ir jaunimo susibūrimo vietas, pastebėjo, kad vaikai masiškai girtauja.

Pernai per metus užfiksuota 187 nepilnamečių girtavimo atvejai, o šiemet - jau 220. V. Visockas linkėjo daugeliui socialinių pedagogų dalyvauti panašiuose reiduose ir patiems visa tai išvysti.

Į susirinkimą buvo kviesti mokyklų direktorių pavaduotojai. Policijos pareigūnai pastebėjo, kad mokykliniai prevenciniai renginiai labai vienpusiški - beveik visi jie nukreipti prieš narkomaniją.

"Moksleivių narkomanija šalyje šiuo metu stabilizavosi, - sakė Auridas Pekauskas, Šiaulių viešosios policijos komisaras inspektorius. - Šiauliuose šiemet nenustatyta narkotikus vartojančių vaikų. Pas vieną buvo rasta narkotinių medžiagų. Dabar daug svarbiau - rūkymas ir girtavimas."

Pedagogai pareiškė, kad dauguma fondų skiria pinigų tik narkomanijos prevencijos projektams. Tai trukdo mokykloms sklandžiau ir kūrybiškiau dirbti su rūkančiais ir geriančiais mokiniais.

Šiandien moksleiviai rūko netrukdomi - išeina už mokyklos teritorijos. Per šiuos metus administracinėmis baudomis buvo nubausti keli rūkę prie mokyklų.

Daugelis pareigūnų mano, kad mokytojai ir mokyklos administracija vengia bendrauti su pareigūnais - taip saugo nepriekaištingą įstaigos veidą.

Susirinkime policininkai ragino kreiptis į juos kuo dažniau atleisti ar duoti šansą moksleiviui pasitaisyti galima vieną kartą. Praktika rodo, kad nusižengimai ne tik kartojasi, bet ir darosi grėsmingesni. Prieš vaikų ir paauglių rūkymą bei girtavimą kovojama baudžiant nepilnamečiams rūkalus ar svaigalus pardavusį asmenį ar parduotuves. Vien per rugsėjo ir spalio mėnesius nubausta dešimt parduotuvių.

Didelis dėmesys susirinkime skirtas nepilnamečių nusikalstamumui. Nors vaikai ir paaugliai šiemet padarė kone perpus mažiau nusikaltimų nei pernai, išsiaiškinta, jog moksleiviai itin dažnai nukenčia nuo pažįstamų ar žinomų iš matymo bendraamžių.

Per šešis šių metų mėnesius nukentėjo 221 vaikas. 60 iš jų - nuo pažįstamų. Dažnai atiminėjami telefonai. Pareigūnai siūlė išaiškinti moksleiviams, kad neverta atvirai demonstruoti mobiliųjų telefonų.

Susirinkime nebuvo užmiršti ir mokyklos nelankančių vaikų tėvai. Jei būtų įrodyta, kad tėvai nesirūpina savo atžalomis, nesudaro tinkamų mokymuisi sąlygų - jiems grėstų piniginės baudos.