Tokia skaudi tiesa trečiadienį paaiškėjo Vilniaus miesto pirmajame apylinkės teisme, kuris nagrinėjo „Embriotechnologijų centrui“ ir jos buvusiam 53 metų vadovui E. Baranauskui iškeltą baudžiamąją bylą. Jie yra kaltinami dėl sukčiavimo, įgyjant didelės vertės svetimą turtą, bei neteisėto vertimosi ūkine, komercine, finansine ar profesine veikla.

Ikiteisminio tyrimo metu pareigūnai nustatė, kad už pacientams tariamą gydymą bendrovė įgijo net 463 tūkst. Lt.

Prokuratūros kaltinamajame akte teigiama, kad „Embriotechnologijų centras“ nuo 2004-ųjų vasario iki 2007-ųjų kovo nepagydomomis ligomis sergantiems pacientams žadėdavo Lietuvoje neaprobuotus gydymo metodus – persodinimą embrioninėmis ląstelėmis. Pasak prokurorų, bendrovė neturėjo sveikatos priežiūros, o jos vadovas – medicinos praktikos licencijos.

Liudytoja: vyras dar turėjo vilties pasveikti

Klientų bendrovė rasdavo skelbdamasi internete ir spaudoje - sunkiai sergantys ligoniai arba jų artimieji griebdavosi paskutinio šiaudo.

„Mano vyras nuo 1999-ųjų negali vaikščioti, jam diagnozuotas parkinsonizmas, - sunkiai rinkdama žodžius trečiadienį teisme kalbėjo viena E. Baranausko gydymo metodu susidomėjusi moteris. - Radome laikraštyje skelbimą. Skambinau aš, nes mano vyras negali kalbėti. Gydytojas pasakė, kad yra galimybė išgydyti, bet pirmiausia reikia pasidaryti kompiuterinę tomografiją. Už gydymą iš mūsų paprašė 28,5 tūkst. Lt, bet mes tokių pinigų neturėjome. Vyras dar turėjo vilties pasveikti, todėl ėmėme ieškoti pinigų“.

Moteris teigė, kad šiaip ne taip surado žmones, iš kurių pasiskolino pinigų ir tada nuvyko į Baltijos ir Amerikos kliniką, kurioje buvo suleisti tariami embrionai.

„Mačiau švirkštą su rožiniu tirpalu, bet po operacijos vyro savijauta nepasikeitė“, - sakė liudytoja.

Kita moteris su E. Baranausku susipažino Santariškių klinikose, kai išėjo iš vieno gydytojo kabineto.

„Mano tėvui buvo nustatytas plaučių vėžys, - kalbėjo moteris. – Gydytojai mums pasakė, kad tradicinė medicina čia yra bejėgė, nėra jokių šansų pasveikti. Bet E. Baranauskas mums suteikė viltį - sakė, kad yra vaistai iš žolelių... Mes jam sumokėjome 11 tūkst. 820 Lt, sakė, mums davė tablečių ir arbatų...“.

Liudytoja teigė, kad jos tėvas neišgyveno, tačiau dėl taikyto gydymo būdo ji E. Baranauskui neturėjo pretenzijų.

„Tai jau buvo paskutinė instancija, mums dėl gydymo nekilo abejonių, nes tuo metu buvo natūralios medicinos banga“, - sakė ji.

Kad padėtų sunkiai sergančiam sūnui, bankui užstatė butą

„Gydytojas pinigus paėmė drebančiomis rankomis, tai man jau tada sukėlė įtarimų“, - kiek kitaip kalbėjo kita liudytoja, norėjusi iš ligos patalo išvaduoti sunkiai sergantį ir vaikščioti negalintį savo sūnų.

„Mes radome skelbimą laikraštyje, aš paskambinau, bet neišdrįsau kalbėti ir padėjau ragelį, - prisiminė moteris. - Tada gydytojas iš karto perskambino, jam papasakojau apie sūnų. Jis iš karto žadėjo padėti, sakė, kad mums tereikia pasidaryti tomografiją, o po gydymo sūnus ant kojų atsistos per pusę metų“.

Liudytoja sakė, kad gydytojui nuvežusi medicininius dokumentus sužinojo gydymo kainą - 32 tūkst. Lt.

„Pasakiau, kad mes tokių pinigų neturime, bet jo tai nenustebino - sakė, nueikite į banką ir pasiimkite paskolą, - prisiminė viena neįgalų sūnų auginanti moteris. - Tada ėjau per bankus, niekas nenorėjo duoti paskolos, liepė užstatyti butą. Tik tada gavau pinigus“.

Moteris sakė, kad kai tik bankas pervedė paskolą, ji iš karto į Vilnių atsivežė sūnų.

„Man parodė ampules baltame pavidale, o paskui sūnui jas suleido, bet jo savijauta nė kiek nepagerėjo, atvirkščiai, po to buvo keli dideli priepuoliai“, - teismui aiškino liudytoja.

Ji teigė, kad po sūnų ištikusių priepuolių skambino gydytojui E. Baranauskui, bet šis nesileido į kalbas, o paskui esą išvis pakeitė telefono numerį.

„Aš jam tada sakiau, kad tave iškasiu iš po žemių, bet mane pačią policija susirado“, - sakė moteris.

Klinikos vadovė: pacientams buvo suleistas „eilinis švęstas vandenėlis“

Teisme apklausti liudytojai ir nukentėjusieji tvirtino, kad susitikimai su gydytoju vyko Antakalnyje esančioje ligoninėje, o tariamos operacijos atliekamos Baltijos ir Amerikos klinikoje. „Stebuklingus lašus“ suleisdavo vienas šios gydymo įstaigos medikų, tačiau procesą visuomet stebėdavo E. Baranauskas.

Šios gydymo įstaigos vadovė Inga Malinauskienė teisme aiškino, kad dar 2005-ųjų gruodį klinika su E. Baranausko vadovaujama bendrove sudarė sutartį, kuria ji įsipareigojo teikti medicinines paslaugas.

„Tai standartinė sutartis - pacientų siuntimas į kliniką, jai mes neteikėme didelės reikšmės“, - I. Malinauskienė teigė, kad tik klinikos gydytojai spręsdavo, koks gydymas yra reikalingas pacientui.

„Mes niekada savo klinikoje nedarome to, ko nenurodo licencija, nes mes turime tam tikrus savo principus“, - teismą patikino klinikos vadovė, pabrėžusi, jog gydymo įstaigai yra svarbiausia, kad iš jos „žmogus išeitų patenkintas“, todėl kiekvienas pacientas yra informuojamas, koks gydymas jam yra teikiamas.

Tokie I. Malinauskienės žodžiai teismo salėje sukėlė tikrą nuo E. Baranausko gydymo metodų nukentėjusių žmonių pyktį. Lyg susitarę jie ėmė aiškinti, kad klinikoje jiems niekas neaiškindavo, kokius vaistus jiems suleis ir tik gerokai vėliau, kai gydymas nesuveikė, jie sužinojo, jog vietoje kamieninių ląstelių jiems buvo suleistas Ringerio tirpalas.

„Štai žmogus sako, kad už gydymą embrioninėmis kamienų ląstelėmis sumokėjo 28 tūkst. Lt, o jam buvo suleistas paprastas tirpalas“, - klinikos direktorės pasakojimu stebėjosi ir bylą nagrinėjantis teisėjas Valerijus Paškevičius.

„Apie jokius 28 tūkst. Lt mes nekalbame ir nė iš vieno paciento mes tokių pinigų negavome - už paslaugas mums apmokėdavo tas, kas buvo sudaręs sutartį“, - teigė ji, pažymėjusi, kad pacientams buvo leidžiamas „eilinis švęstas vandenėlis“.

Gydytoja: nė vienas žmogus nebuvo prievarta paguldytas į kliniką

„Jūs turite informuoti, kad leidžiate vandenį, o ne ląsteles, - pasipiktinęs klinikos direktorės kalbomis ėmė aiškinti vienas nukentėjusių. – O dabar stovite čia teisme kaip angelėlis ir aiškinate, kad nieko nebuvo. Jeigu man būtų pasakę, kad suleis Ringerio tirpalą, būčiau iš karto išėjęs, tokių pinigų nemokėjęs“.

Tuo tarpu Baltijos ir Amerikos klinikos direktorė medicinai Valdonė Bernatavičienė negalėjo patikėti, kad pacientams buvo žadama suleisti kamienines ląsteles.

„Jūs norite pasakyti, kad žmonės iš kitų miestų pas mus vykdavo gydytis kamieninėmis ląstelėmis?“ - teisėjo ir nukentėjusiųjų teisme klausė medikė.

„Ponia Bernatavičiene, jūsų nuostaba pavėluota, nes tyrimas dėl to jau vyksta trejus metus“, - liudytojai pareiškė teisėjas V. Paškevičius.

„Nė vienas žmogus nebuvo pagautas gatvėje ir prievarta paguldytas į kliniką - visi ateidavo savo noru, jiems buvo sulašinamas skystis, - teisme kalbėjo V. Bernatavičienė. - Tai - kalio, magnio ir sodos tirpalas, jį suleisti, nereikėjo gydytojo, tam pakako ir medicinos sesers kompetencijos“.

Gydytoja patikino, kad su sutartį sudariusiu E. Baranausku nesikalbėjo apie pacientus, tačiau pripažino nežinojusi, jog jis neturi licencijos užsiimti medicinos praktika.

„Jis atvesdavo pacientus, kad mūsų specialistai sulašintų skysčius, tai yra tas pats, kaip į kliniką ateitų pats žmogus“, - tikino medikė.

Prieš teismą stojęs E. Baranauskas dar nėra apklaustas, jis parodymus turėtų duoti artimiausiu metu, tačiau prieš tai teisėjas nusprendė apklausti vieną Baltijos ir Amerikos klinikos gydytoją, kuris, pasak liudytojų, jiems suleisdavo tariamas embrionines kamienų ląsteles.

Jeigu teisme pasitvirtins kaltinimai, E. Baranauskui gresia laisvės atėmimo bausmė iki aštuonerių metų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)