K. Mayawati vis dar yra populiari tarp dalitų, tačiau skandalas dėl milžiniško lėšų švaistymo vienoje skurdžiausių Indijos valstijų iki šiol neišblėso, rašo foreignpolicy.com.

Užaugęs Edgaras Hernándezas tikriausiai norės būti žinomas ne tik kaip „nulinis pacientas“ – pirmasis žmogus, užsikrėtęs H1N1 virusu, numarinusiu daugiau nei 14 000 žmonių visame pasaulyje. Tačiau nedidelis La Gloria kaimelis Meksikos rytinėje dalyje, kur gyvena šešiametis Edgaras, pasiryžęs išsaugoti šį prisiminimą (ir tuo patraukti turistus) berniuko garbei pastatant statulą. Šios statulos prototipas – kita prieštaringai vertinama, bet kur kas senesnė skulptūra – Belgiškasis besišlapinantis berniukas.

Didžioji dalis žmonių mano, kad Čingischanas buvo žiaurus užkariautojas, kurio imperija XIII a. pradžioje buvo užėmusi didžiąją Azijos dalį, tačiau Mongolijoje jis vertinamas kaip nacionalinis herojus, kuris, be kita ko, padeda pritraukti turistus. Jo vardas puikuojasi visur – nuo oro uostų ir viešbučių iki cigarečių ir degtinės, tačiau pats tvirčiausias Čingischano įamžinimas yra maždaug už valandos kelio nuo sostinės Ulan Batoro pastatyta jo 40 metrų aukščio statula, žvelgianti į stepes.

Statula padengta 250 tonų nerūdijančio plieno, o lankytoja gali liftu pasikelti ant pačios statulos viršūnės – arklio galvos. Šia statula tikriausiai didžiuotųsi ir pats Čingischanas.

Pastarieji du dešimtmečiai Jugoslavijos valstybei nebuvo labai sėkmingi: ją kamavo civilinis karas, diktatūra, atskilo Juodkalnija ir Kosovas. Tikriausiai tokia slegianti istorija yra susijusi su keistu Serbijos kaimų papročiu statyti užsienio įžymybių statulas. Tarp šių įžymybių yra Rocky Balboa vadinantis Sylvesteris Stallone, Tarzaną vaidinantis Johnny Weissmulleris, kung fu legenda Bruce‘as Lee, regio žvaigždė Bobas Marley, dainininke tapusi britų erotikos žvaigždė Samantha Fox ir aktorius Johnny Deppas.

Vienas mažučio Zitiste miestelio, kur pastatyta Rocky Balboa statula, gyventojas leidinio „New York Times“ korespondentui sakė: „Mano kartoje nėra pavyzdžių, kuriais galima būtų didžiuotis, todėl tenka žvalgytis aplinkui, o Holivudas gali pateikti atsakymą“.

Venesuelos nepriklausomybės kovų herojus Simónas Boliváras svajojo apie gigantišką imperiją, apimančią visą Lotynų Imperiją, tačiau net ir jis nustebtų išvydęs save kaip Teherano puošmeną. Irano sostinėje 2004 metais, Venesuelos prezidento Hugo Chavezo apsilankymo proga, buvo atidengta S. Bolivaro statula. Šios dvi valstybės pastaraisiais metais, sudarius kelias energetikos sutartis ir sutapus neigiamam požiūriui į JAV užsienio politiką, tapo artimais ekonominiais partneriais. Praėjus metams Venesuelos sostinėje Karakase buvo atidengta XI a. Persijos mokslininko Omaro Khayyamo statula.

Dauguma vadovų nori kad juos prisimintų, ir nesvarbu, ar jie vadovautų mažam kaimeliui Meksikoje, ar supervalstybei, paprasčiausias būdas siekti šio tikslo – organizuoti viešuosius darbus. Tačiau, kaip rodo Lenino statulų, aikščių ir parkų išnykimas iš Rytų Europos, nemirtingumo simboliai gali labai greitai iškeliauti užmarštin. Tuo tarpu Pchenjane esantis Mansudae monumentas vis dar vaizduoja buvusį Šiaurės Korėjos vadovą Kim Il Sungą, rodantį šlovingą socialistinę ateitį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją