„Kas yra normalus funkcionavimas? Aš naktimis miegu. Kodėl jūs tada transliuojate, kai aš miegu? – interviu Lietuvos radijui priekaištus žėrė A. Kubilius. – Geriau tegul žmonės miega. Nežinau, kodėl Europoje reikia transliuoti. Nesuprantu, kodėl kai žmonės turi miegoti, kažkas transliuoja. Mano manymu, jei dirba, tai reikia neklausyti radijo ir televizijos nežiūrėti, o jei miega, reikia miegoti.“

Anot premjero, sunkmečiu sumažinus finansavimą LRT vadovybė turėtų suvokti, jog „pagal tuos pinigus reikia suskaičiuoti savo misiją ir pagal juos dirbti, o ne pažiūrėti į lubasir pasakyti, kad mūsų misija tokia, prašom duoti pinigų“.

Komentuodamas susisiekimo ministro Eligijaus Masiulio nuomonę, kad negalima painioti politinių simpatijų ar antipatijų su visai Lietuvai svarbios institucijos veikla, A. Kubilius teigė: „Aš irgi manau, kad nereikia painioti. Yra ūkiška logika, kurią turi visi įgyvendinti ir nėra jokio skirtumo, ar radijas, ar televizija, ar kuri kita įstaiga. Neturi būti jokių simpatijų ir antipatijų ir nereikia kurti iliuzijų, kad gali iš kažkur tų pinigų atsirasti. Jei biudžetas yra paskirtas, iš to biudžeto turi gyventi radijas ir televizija, taip pat, kaip iš to gyvena kelių tiesėjai. O koks skirtumas? Visur tas pats yra.“

Premjero žodžiais, pinigų gali atsirasti nebent mažinant kitų sričių finansavimą, pavyzdžiui, apkarpius keliams tiesti skiriamas lėšas.

Kaip DELFI jau skelbė, nuo gegužės 1-osios pusmečiui sutrumpintos Lietuvos televizijos (LTV), Lietuvos radijo (LR) pirmosios programos, kanalų „Klasika“ ir „Opus 3” transliacijos analoginiu būdu. Dar kovą LRT taryba nusprendė ne tik trumpinti sunkmečio smaugiamos LRT programas, bet ir mažinant autorinių laidų biudžetus bei pagal autorines sutartis dirbančių darbuotojų atlyginimus.

„Nusprendėme trumpinti programas. Visus kanalus kol kas paliekame veikti, bet programas trumpiname siekdami ekonomijos – sutaupyti maksimaliai, kiek įmanoma, lėšų. Apie šį sprendimą informuosime Seimą, Vyriausybę, visuomenę, nes iš esmės valstybės finansavimas prieš 10 metų buvo toks. Kitos išeities, deja, nėra“, – tuomet teigė LRT tarybos pirmininkas Gediminas Ilgūnas.

LR pirmoji programa bus girdima nebe visą parą, o 18 valandų, „Klasikos“ transliacijos trumpėja nuo 18 iki 11 valandų per parą, tačiau iki 15 valandų per parą švenčių ir poilsio dienomis. „Opus 3“ girdėsime nebe visą parą, o tik 11 valandų.

LTV pirmadieniais-ketvirtadieniais bus rodoma nebe 18 valandų per parą, bet perpus trumpiau. Šį kanalą žiūrintiems per kabelinę televiziją ar skaitmeniniu būdu, programa nebus trumpinama. LTV2 transliacijų laikas nesikeis.

Taip tikimasi sutaupyti apie pusę milijono litų. Iš biudžeto LRT šįmet teskirta 35 mln. Lt – 8 mln. Lt mažiau nei pernai ir 17 mln. Lt mažiau negu 2008 m. Šiems metams LRT esą reikėtų dar bent 10 mln. Lt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją