Panevėžio mažyliai, neapsieinantys be logopedo ar pulmonologo priežiūros, ikimokyklinėse įstaigose jau gali lankyti specialias grupes. Netrukus tokią galimybę turės ir bronchine astma, atopiniu dermatitu bei kitomis alerginėmis ligomis sergantys miesto vaikai. Jau nuo rugsėjo atidaryti tokią grupę planuoja Aukštaičių gatvėje įsikūręs „Voveraitės“ vaikų lopšelis–darželis.
„Alergiškiems vaikams įsteigti atskirą grupę mūsų ikimokyklinėje įstaigoje nusprendėme dar su buvusia darželio vadove. Apie savo siekį, kad alergiški vaikai būtų ugdomi jiems pritaikytoje aplinkoje, papasakojau ir konkurso į „Voveraitės“ direktorės pareigas komisijai“, – „Panevėžio balsui“ sakė buvusi pavaduotoja, vasario pabaigoje laimėjusi Savivaldybės konkursą ir naująja vaikų lopšelio-darželio direktore tapusi 33-ejų Ieva Dirsienė.

Rengiasi antrus metus

Ikimokyklinio ugdymo įstaigos vadovės teigimu, atidaryti alergiškų vaikų grupę nuolat prašė tėvai, o sąlygos tam atsirado beveik prieš ketverius metus, kai „Voveraitė“ iš darželio-mokyklos vėl virto paprastu vaikų lopšeliu-darželiu ir atsirado tuščių patalpų.
„Specialios grupės alergijų kamuojamiems vaikams įkurtuvėms pradėjome rengtis prieš dvejus metus. Jau esame nusipirkę tik šių mažylių drabužėliams ir lovyčių baltiniams skirtą skalbiamąją mašiną, mūsų slaugytoja išėjo specialius kursus“, – sakė „Voveraitės“ direktorė.
I. Dirsienės teigimu, naujos grupės kambaryje dar reikės įrengti oro valymo sistemą, natūralių medžiagų grindis, pasirūpinti specialia patalyne bei virtuvės indais, o kieme iškirsti alergiškiems vaikams kenkiančius želdinius.

Verčiasi iš tėvų malonės

„Rengdamiesi priimti mažylius, nuolat konsultuojamės su gydytojais alergologais, taip pat glaudžiai bendradarbiaujame su Kaune įsikūrusios sanatorijos „Pušyno kelias“ medikais ir darbuotojais“, – tvirtino „Voveraitės“ vaikų lopšelio-darželio direktorė.
Ikimokyklinės įstaigos vadovė apskaičiavo, kad nuo rugsėjo 1-osios darželio specialioji grupė galės priimti apie 15 gydytojų siuntimus turinčių alergiškų mažylių nuo pusantrų iki trejų metų, o vėliau, jei reikės, bus rengiamos ir papildomos patalpos vyresniems auklėtiniams.
Paklausta, kokiomis lėšomis kuria naują grupę bronchine astma, atopiniu dermatitu ir kitomis alerginėmis ligomis sergantiems vaikams, I. Dirsienė teigė, jog kol kas verčiamasi iš tėvų mokesčių. „Jeigu reikės daugiau pinigų, spausime Savivaldybę, juolab kad ji mūsų idėjai pritarė dar praėjusiais metais“, – planavo naujoji „Voveraitės“ lopšelio-darželio direktorė.

Idėja sveikintina

Miesto mero pavaduotojos Gemos Umbrasienės teigimu, „Voveraitės“ užmojis ugdyti alergiškus vaikus specialiai jiems pritaikytoje aplinkoje yra sveikintinas, tačiau kaip jį įgyvendinti, reikia diskusijų su gydytojais, visuomenės sveikatos specialistais.
„Alergija yra dvidešimt pirmojo amžiaus liga, puolanti vis jaunesnius žmones, todėl ignoruoti šios problemos tikrai negalima. Kitas dalykas, iki rudens dar turime laiko apsvarstyti, kaip ir kokiais mastais įgyvendinti „Voveraitės“ vaikų lopšelio-darželio idėją“, – samprotavo vicemerė.
G. Umbrasienė sakė, kad Savivaldybė jau ieškanti sprendimų, kaip visose Panevėžio švietimo įstaigose kuo geriau patenkinti vaikų ir moksleivių specialiuosius poreikius.
„Vienoms įstaigoms reikia liftų, kitoms – patogesnių įvažų. Šiems ir kitiems projektams įgyvendinti, manau, reikės parengti specialią Savivaldybės programą“, – įsitikinusi mero pavaduotoja.

Specialių grupių jau yra

Šią savaitę Savivaldybės interneto svetainėje vykstančioje panevėžiečių apklausoje, ar, jų nuomone, alergiški vaikai turi būti ugdomi tik jiems pritaikytoje lopšelio-darželio grupėje, vakar net 64 procentai jau buvo pasisakę už, 30 procentų manė, kad tokių vaikų išskirti nėra būtina.
Panevėžyje šiuo metu tik vieninteliame „Linelio“ lopšelyje-darželyje auklėjami silpnaregiai vaikai, „Jūratėje“ bei „Pasakoje“ yra atskiros grupės kalbos sutrikimų turintiems mažyliams, „Pušynėlyje“ – kvėpavimo takų ligomis sergantiems auklėtiniams.