"Pagal reikalavimus tokiomis sąlygomis, kokios yra dabar, skrydžiai vykti negali", - BNS sakė A.Raščius.

Europos aviacijos agentūra "Eurocontrol" pranešė, kad oro eismas dėl išsiveržusio Islandijos ugnikalnio dalelių bus sutrikęs dar bent 24 valandas.

Pasak "Eurocontrol", penktadienį Europoje bus vykdomi tik 11 tūkst. iš maždaug 28 tūkst. skrydžių. Ketvirtadienį skrydžių buvo sumažinta iki 20,3 tūkstančio.

Islandijos ugnikalnio prasiveržimas ir dėl pasklidusių dulkių suprastėjęs matomumas Europos oro erdvėje iš dalies paralyžiuoja Lietuvos uostų darbą. Aviacinės meteorologijos sinoptikė Eugenija Kuliešaitė Lietuvos radijui pranešė, kad penktadienį dėl oro sąlygų uždaryti visi Lietuvos oro uostai. Lėktuvai neskrenda į Vilniaus, Kauno ir Palangos oro uostus ir iš jų.

Dėl vulkaninių pelenų debesies uždaryti ir Didžiosios Britanijos, Airijos, Nyderlandų, Belgijos, Šiaurės Suomijos, Švedijos, Danijos, Belgijos bei Prancūzijos oro uostai.

Dūmai rūksta iš Islandijoje Eyjafjallajokullo ledyne išsiveržusio ugnikalnio.

Kietosios dalelės dengia jau du trečdalius Lietuvos

 Islandijos ugnikalnio išmestos dalelės padengė jau maždaug du trečdalius Lietuvos teritorijos, todėl visi šalies oro uostai kol kas lieka uždaryti.

Nors dulkių debesis kybo dideliame aukštyje ir matomumui jokios įtakos neturi, tačiau orlaivių varikliams galinčios pakenkti masės judėjimas yra sustojęs ir Lietuvos erdvė nebus atidaryta 11 valandą, BNS sakė Civilinės aviacijos administracijos (CAA) direktorius Kęstutis Auryla.

"Meteorologų prognozės nėra džiuginančios. Slėgis aukštas, todėl debesis praktiškai nebejuda. Manau, kad Lietuvos oro erdvė nebus atidaryta 11 val.", - BNS ryte sakė jis.

Anot K.Aurylos, dulkių debesis kabo maždaug 8-10 kilometrų aukštyje ir iš žemės jo visiškai nesimato.

"Kadangi ugnikalnio dulkės dengia šiaurės, vakarų Europos šalis, net ir atidarius Lietuvos erdvę situacija nepagerėtų, kadangi iš Vilniaus lėktuvai šiomis kryptimis vistiek negalės skristi. Tai galėtų padėti nebent poilsiautojams, susiruošusiems skristi į Turkiją, Egiptą, keleiviams į Kijevą", - sakė K.Auryla.

Vilniaus oro uostas tikisi atnaujinti skrydžius nuo 15 val.

Kauno oro uostas skelbia, kad penktadienį atšauktas Airijos bendrovės "Ryanair" skrydis į Londono Stanstedo oro uostą, nes neatvyko lėktuvas iš Jungtinės Karalystės.

Pagal tvarkaraštį, penktadienį numatyti skrydžiai iš Kauno į Brėmeną, Dubliną, Liverpulį, Rygą. Kauno oro uosto vadovas Arijandas Šliupas BNS sakė, numatyta registracija į skrydžius, tačiau situacija gali pasikeisti.

"Visi laukia. Mes vykdome oro bendrovių nurodymus. Situacija gali pasikeisti, tačiau keleiviai vis tiek turi atvykti į oro uostą, nes jeigu nebus skrydžio, bus ieškoma alternatyvių variantų, kaip nuvykti", - teigė A.Šliupas.

Palangos oro uostas skelbia, kad penktadienį atšaukti skrydžiai tarp Palangos ir Kopenhagos ir Rygos.

ES oro keleivių teisės galioja net ir slenkant vulkano pelenų debesims

Dėl vulkano išsiveržimo Islandijoje aštuonioms Europos valstybėms (Airijai, Belgijai, Danijai, Jungtinei Karalystei, Norvegijai, Nyderlandams, Suomijai Švedijai) uždarius oro erdvę ir oro uostus, už transportą atsakingas Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas Siimas Kallasas sakė: „Europoje keliaujantiems asmenims ši padėtis kelia didžiulių sunkumų. Ji gali būti laikoma išimtine. Tačiau svarbu keleiviams priminti, kad šiomis aplinkybėmis lieka galioti ES oro keleivių teisės“:

- teisė gauti informaciją iš oro vežėjo, pvz., apie savo, kaip keleivio, teises, apie situacijos permainas, skrydžio atidėjimą ar atšaukimą;

- teisę būti aprūpintam gėrimais, maistu, prireikus ir nakvyne;

- teisė pasirinkti kompensaciją už bilietą ar alternatyvią kelionę į kelionės tikslą.

Tokiomis išimtinėmis aplinkybėmis, kaip šios, keleiviai neturi teisės į papildomą finansinę kompensaciją, kurią jie gauna, kai skrydis atidedamas arba atšaukiamas dėl oro vežėjo kaltės.

„airBaltic“ Vilniuje ir Rygoje pusdieniui atšaukia skrydžius

Dėl Islandijos ugnikalnio dulkių debesies Baltijos šalių oro bendrovė „airBaltic“ atšaukė visus savo skrydžius iš Vilniaus iki 15-tos, o iš Rygos – iki 13 valandos. Keleiviai, prieš vykstant į oro uostą, kviečiami pasitikrinti skrydžių būseną svetainėje www.airbaltic.com, oro bendrovės puslapyje Facebook.com ir Twitter.com bei oro uoste.

Oro bendrovė įspėja, kad skrydžių atšaukimas gali tęstis ir po 15 bei 13 valandos.

„Keleiviai, kurių skrydžiai buvo atšaukti, gali pasirinkti kitą galimą skrydį be jokio papildomo mokesčio arba prašyti grąžinti pinigus už nepanaudotą skrydžio bilietą „airBaltic“ bilietų biure, kelionių agentūroje, kur bilietas buvo išduotas, skambinant arba siunčiant el.laišką į oro bendrovės rezervacijų centrą. Tų keleivių, kurių kelionės tikslas dėl sustabdytų skrydžių neteko prasmės ir kuriems nereikia skubiai vykti, kviečiami susisiekti su „airBaltic“ nemokamam skrydžio laiko pakeitimui truputį vėliau, siekiant padėti labiausiai skubantiems keleiviams“, – rašoma bendrovės pranešime spaudai.

Skandinavijos oro uostai penktadienį bus uždaryti visą dieną

Skandinavijos avialinijos SAS informuoja, kad visi Skandinavijos oro uostai (Kopenhagos, Oslo ir Stokholmo) balandžio 16 d. bus uždaryti visą dieną. Tokį sprendimą priėmė Danijos, Norvegijos ir Švedijos aviacijos institucijų atstovai dėl Islandijoje išsiveržusio ugnikalnio dulkių debesies.

Skrydžiai nebus vykdomi tiek iš Danijos, tiek iš Švedijos, kol nebus atidaryti Kopenhagos ir Stokholmo oro uostai. Kol kas yra uždarytas ir Oslo oro uostas, tačiau skrydžiai Šiaurės Norvegijoje šiandien galbūt bus atnaujinti. Tai nėra patvirtinta informacija, visa atnaujinta informacija talpinama tinklapiuose www.flysas.com, www.flysas.lt, www.facebook.com/flysas.

„SAS darbuotojai stengiasi pasirūpinti visais keleiviais, todėl kai tik vėl bus atnaujinti skrydžiai, ieškosime kiekvienam geriausio sprendimo pasiekti kelionės tikslą“, – pranešime spaudai cituojama SAS atstovybės Lietuvoje vadovė Rūta Jucienė.

Keleiviams, kurie yra užsisakę bilietus šiuo metu atšauktiems skrydžiams, gali būti pasiūlyti kiti SAS skrydžiai tomis pačiomis kryptimis. Taip pat galima susigrąžinti pinigus už bilietus.

Keleiviai, kurie yra rezervavę bilietus š.m. balandžio 16-17 d., gali iš naujo rezervuoti bilietus bet kuriai kitai tinkamai dienai SAS skrydžiui, nekeičiant pasirinktos skrydžio klasės ir krypties. Kelionė turi įvykti iki š.m. gruodžio 31 d. Pakeisti bilietus ar susigrąžinti pinigus reikėtų artimiausiu patogiu metu.

Oro susisiekimas paralyžiuotas

Milžiniškas pelenų debesis iš atokaus ugnikalnio Islandijoje sukėlė didžiausią sumaištį oro eismo sektoriuje nuo 2001 metų teroristinių išpuolių. Pelenų debesis pasklido Šiaurės Europoje, o dėl to sutrikęs eismas sujaukė keliautojų planus šešiuose žemynuose. Specialistai teigia, kad turės praeiti kelios dienos, kol Šiaurės Europoje bus vėl saugu skraidyti, pranešė AP.

Britanijos, Airijos, šalių aplink Baltijos jūrą oro uostai penktadienį lieka uždaryti, kitose šalyse atšaukta daugybė skrydžių. Atšaukti ir Japonijos, Korėjos, Honkongo ir Singapūro oro bendrovių skrydžiai į Europą.

Lėktuvai neskrenda, nes vulkaniniai pelenai, patekę į turboreaktyvinius variklius, gali juos staigiai ir nepataisomai sugadinti ir sukelti katastrofą ore.

Ugnikalnis Islandijos pietuose toliau išsiveržinėja, ir, specialistų nuomone, sunku pasakyti, kada situacija normalizuosis, nes silpno vėjo nepakanka, kad išsisklaidytų pelenai.

Šiaurės Škotijoje pelenai jau pradėjo kristi ant žemės, tačiau medikai sako, kadjie nėra pavojingi ar nuodingi. Nepaisant to, žmonės, jau sergantys kvėpavimo takų ligomis, turėtų vengti eiti į lauką.

Pelenų debesis iš gali sukliudyti pasaulio lyderiams atvykti į Lenkiją

Dėl Islandijos ugnikalnio pelenų jau uždaryta beveik visa oro erdvė virš Lenkijos. Veikia tik oro uostai šalies pietuose – Krokuvoje ir Žešove.

Oro uostai šalies šiaurėje ir vakarinėje dalyje uždaryti nuo ketvirtadienio.

Lenkijos oro laivyno agentūros duomenimis, tokia padėtis gali užsitęsti dar visą parą.

Kol kas nėra žinių, ar tai kaip nors pakenks pasaulio lyderių planams atvykti į Lenkiją, kur sekmadienį vyks žuvusio šalies prezidento Lecho Kaczynskio ir jo žmonos Marijos laidotuvės.

Laidotuvės bus rengiamos Krokuvoje. Šis miestas yra pietrytinėje Lenkijos dalyje.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją