Meksikietiškas ragu

Reikės:

dviejų kilogramų moliūgo, 100 g ropinių svogūnų, 200 g mėsos faršo, 1 šaukšto augalinio aliejaus, 1 šaukšto pomidorų pastos, 250 ml daržovių sultinio, 1 šaukštelio miltų, 70 g kukurūzų, 70 g žaliųjų žirnelių, česnako skiltelės, petražolių, kario, druskos pagal skonį.

Šaukštu iš moliūgo išskobkite minkštimą, išvalykite ir supjaustykite kubeliais. Smulkiai supjaustykite svogūną. Česnaką nulupkite ir sutrinkite. Apkepkite mėsos faršą, pabarstykite druska ir kariu. Moliūgo minkštimą ir svogūną pakepinkite augaliniame aliejuje tris-keturias minutes. Sudėkite česnaką, pomidorų pastą, užpilkite sultiniu ir virkite aštuonias minutes. Suberkite miltus, kukurūzus, žirnelius, faršą ir smulkiai supjaustytas petražoles. Pasūdykite, išjunkite ugnį ir palikite penkioms minutėms. Paruoštą patiekalą sudėkite į formą ir kepkite orkaitėje dvidešimt minučių.

Dietologės komentaras

Geri pietūs! Prieskoniai pabrėžia moliūgo skonį ir aromatą, mėsa suteikia sotumo. Tačiau apskritai mėsa ir moliūgas – ne patys geriausi kompanionai: esant tokiam ląstelienos kiekiui kaip moliūgo atveju mėsa sunkiai virškinsis. Rekomenduojama iš ingredientų sąrašo išbraukti žirnelius ir kukurūzus: jie papildomai apkrauna virškinimo sistemą, o nauda jų abejotina. Taip pakoregavę, gauname visai naudingą patiekalą: jame esti vitaminų C, PP, cinko ir kitų mikroelementų.

Armėniškai farširuotas moliūgas

Reikės: pusantro kilogramo moliūgo, 100 g ryžių, 100 g grietinėlės, 50 g cukraus, 100 g kaukazinių slyvų be kauliukų, 1/2 stiklinės razinų, 200 g obuolių, druskos, cinamono pagal skonį.

Šviežios idėjos

Vitamininė sriuba su prieskoniais.

Pakepinti alyvų aliejuje smulkiai supjaustytus svogūną ir česnaką, gabalėliais supjaustytą nedidelį moliūgą, užpilti vištienos sultiniu, įberti imbiero ir troškinti. Sumalti smulkintuve, patiekti su grietine, kalendra ir sausainiais.

Antioksidantinės salotos. Stambiai sutarkuoti moliūgą ir rūgščius obuolius, pašlakstyti citrinos sultimis, įberti susmulkintų riešutų, apelsino gabalėlių, cinamono ir pagardinti moliūgų aliejumi arba jogurtu.

Nekaloringas garnyras prie mėsos. Moliūgo gabalėlius pakepinti su raudonaisiais pipirais, supilti pomidorų piurė, įberti baziliko, česnako ir troškinti, kol moliūgas suminkštės. Patiekti su pomidorais ir žalumynais.

Desertas lieknėjantiems. Nupjauti nedidelio moliūgo viršūnėlę, pašalinti sėklas, įdaryti džiovintais vaisiais, įdėti šiek tiek medaus ir kepti.

Moliūgą nuplaukite, nupjaukite viršūnę, pašalinkite šaukštu minkštimą ir kruopščiai praplaukite iš vidaus šaltu vandeniu. Pašalinkite sėklas, supjaustykite minkštimą. Sudėkite pusiau išvirusius ryžius, razinas, slyvas, smulkiai supjaustytus obuolius, cinamoną ir druską. Gauta mase įdarykite moliūgą ir uždarykite viršūnėle. Kepkite vidutiniškai įkaitintoje orkaitėje, kol moliūgas nesuminkštės. Jei viršutinė žievė ima svilti, pridenkite moliūgą folija. Patiekite karštą, supjaustę porcijomis ir pagardinę karštu lydytu sviestu.

Dietologės komentaras

Labai geras receptas, nesudėtingas ir naudingas. Anksčiau moliūgas buvo naudojamas gydant daug susirgimų – net tuberkuliozę; jis buvo laikomas puikia priemone potencijai gerinti. Ir čia visos naudingos medžiagos išlieka, nes ruošiama kepant, o ne skrudinant ar troškinant. Visi ingredientai – moliūgas, slyvos, razinos – puikiai dera. Vienintelis trūkumas – patiekalas labai saldus, todėl netiks sergantiems diabetu.

Australiška moliūgų sriuba

Reikės: kilogramo moliūgo, 2 litrų daržovių sultinio, 2 vidutinio dydžio morkų, 2 svogūnų, 2–3 česnako skiltelių, 100 ml grietinės, druskos ir pipirų pagal skonį.

Apverdame morkas, išimame iš sultinio ir įdedame ten kubeliais supjaustytą moliūgo minkštimą. Sudedame du nuvalytus svogūnus, česnaką ir druską. Verdame, kol išvers moliūgas, tada vėl sudedame supjaustytas morkas, paliekame ant mažos ugnies pusvalandžiui ir susmulkinę smulkintuvu gauname piurė. Pagardiname grietine ar grietinėle ir patiekiame pabarstę pipirais ar muškato riešutu.

Dietologės komentaras

Tai pats naudingiausias, universalus receptas. Grietinė, morkos ir moliūgas – sunku įsivaizduoti tinkamesnį derinį. Labai gerai, kad morkos verdamos visos: taip išsaugomas provitaminas A. Sriubą galima drąsiai rekomenduoti lieknėjantiems: nors grietinė gan riebi, ji gerai pasisavinama, kalorijų kiekis minimalus. O kadangi recepte visai nėra cukraus, sriuba taps puikiu gardėsiu diabetikams.

Skystas auksas

Yra trys priežastys, dėl kurių verta įsigyti nedidelį tamsaus stiklo buteliuką su moliūgų aliejumi.

Antidepresantinis poveikis. Moliūgų aliejuje yra nesočiųjų rūgščių omega-3 ir omega-6, vitaminų ir mineralų. Šaukštelis moliūgų aliejaus per dieną – ir rudens depresijos kaip nebūta. Be to, aliejus naudojamas kraujui pagerinti, kepenų ir tulžies pūslės darbui normalizuoti.

Gurmaniškas poveikis. Moliūgų aliejus pasižymi delikačiu, kiek saldoku skoniu. Tinka salotoms ir žuviai ruošti.

Kosmetinis poveikis. Produktas maitina odą ir ją stangrina – galima naudoti vietoje kremo.

Erotiškosios sėklos

Sklando gandai, kad moliūgų sėklos gerina potenciją. Gal ir taip – netikrinome. Bet kokiu atveju tai, kad moliūgų sėklose gausu cinko – paties „vyriškiausio“ mineralo – faktas.

Suprantama, kad moliūgas – ne vienintelis mažai kaloringas produktas. Pavyzdžiui, kopūstas ar ridikas taip pat naudingi. Tačiau ne kiekvienas skrandis juos priima – jei valgoma tris kartus per dieną po lėkštę. Kai kurie organizmai to nepakelia.

Didžiausias moliūgo privalumas – kad bet koks skrandis jį pasitinka su džiaugsmu, net pats neramiausias ir nesveikiausias, net jei suvalgome pusantro kilogramo moliūgo per iškrovos dieną, kaip rekomenduoja kai kurie dietologai. Skrandis nuo moliūgo tampa tik sveikesnis.

Ir vitaminų moliūgas turi sočiai. Kuo jis naudingas? Ryškiame jo minkštime gausu betakarotino, vitaminų C, B ir PP, magnio, kalio ir kalcio, kurie dėl tvirtos žievės nesuyra net ir labai ilgai laikant. Be to, moliūgai gerai šalina skysčius, mažina patinimus. Visi magai geria moliūgų sultis. Bet ir mums jos nepakenks – dėl bendro tonuso pagerinimo, esant chroniško nuovargio sindromui, nutukimui, nemigai.

Ką galima pagaminti iš moliūgo? Geriau paklausti, ko negalima. Moliūgų salotos ir sriubos, daržovių ragu ir garnyrai, salotos, kompotai, sultys (tiesa, moliūgų sultims trūksta rūgštelės, todėl jos maišomos su obuolių ar kitomis rūgščiomis sultimis). Dar gaminami pyragai, pyragėliai, uogienės ir marmeladai, daromos cukatos, minkštimas džiovinamas, sutrinamas į miltelius ir jie vėliau pilami į tešlą, jais barstomi įvairūs patiekalai siekiant padidinti jų maistinę vertę.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)