Šią formulę atitinka karalienė Elžbieta II ir Edinburgo hercogas, rašo „The Telegraph“.

83-ejų metų Jos Didenybė yra 4 metais ir 10 su puse mėnesio jaunesnė už hercogą.

Jie kilę iš panašios kultūrinės aplinkos, nors užsienyje gimusiam hercogui - graikų ir danų karališkosios šeimos nariui - prieš santuoką reikėjo gauti Britanijos pilietybę.

Jie abu išsilavinę ir protingi, tačiau Karalienė ne kartą įrodė turinti nepaprastą diplomatiškumo jausmą. Tuo tarpu apie hercogą galima pasakyti tiek, kad jis turi įgimtą savybę leptelėti ką nors ne laiku ir ne vietoje.

Jiedu susituokė 1947 metų lapkritį Vestminsterio vienuolyne ir yra kartu jau daugiau nei 60 metų.

Moksliniame tyrime dalyvavo 1074 19-45 metų amžiaus poros. Buvo siekiama nustatyti, kokie svarbiausi socialiniai faktoriai užtikrina laimingą ir ilgą santuoką.

Žmona turėtų būti ne tik 5-eriais metais jaunesnė už vyrą ir kilusi iš panašios kultūrinės aplinkos, bet ir būti bent 27 proc protingesnė už vyrą. Geriausia, jei ji turėtų mokslinį laipsnį, o vyras - ne.

Mokslininkai taip pat nustatė, kad vedybos su išsiskyrusiu asmeniu sumažina sėkmingos santuokos tikimybę.

Tyrimo vadovė Nguyen Vi Cao sakė: „Jei rinkdamiesi partnerį žmonės laikytųsi šiu rekomendacijų, tikimybė, kad jų santuoka bus sėkminga, padidėtų 20 proc.“
Santykių ekspertai irgi pateikė savo nuomonę apie tyrimo rezultatus.

Knygą apie tarpusavio santykius rašanti ir 120 žmonių apklaususi Kate Figs sako: „Ar daugelis moterų nėra ir šiaip protingesnės asmeniniuose santykiuose? Tokia mano pirmoji reakcija.“

„Tai vienintelis aspektas, kuriame, mano nuomone, yra tiesos. Emocinis santykių fonas paprastai priklauso nuo moters.“ - sako ji.

„Todėl man nekeista, kad moterys turėtų būti protingesnės.“

Tačiau ji pridėjo, kad vyrai neturėtų tapti pasyvūs.

„Protingi vyrai supranta, kad tam, jog poros santykiai būtų geri, jų partnerė turi būti laiminga.” - sako ji.

Psichologė ir knygų autorė Linda Blair mano, kad teiginiui, jog moteris turi būti protingesnė už vyrą, yra evoliucinis paaiškinimas.

Ji sako: „Senovėje moterys į santykius turėjo investuoti daugiau nei vyrai ir tam turėjo pasitelkti intelektualines savybes. “

„Bet save galima įtikinti kuo tik nori“ - pridėjo ji. Tačiau patarėja santuokos klausimais Christine Northam apie tyrimus atsiliepė taip: „Tai melas, melas ir statistika“.

Ji nesutinka, kad žmonos turi būti protingesnės už savo vyrus.

„Šiais laikais abu partneriai turi stengtis dėl santuokos,“ - sako C. Northam, santuokoje gyvenanti 41-erius metus.

„Tai komandinis darbas, o ne vieno partnerio dominavimas. “

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)