Šiuo metu naftos kaina pasaulio biržoje siekia 81,24 JAV dolerio už barelį, o praėjusios savaitės pradžioje nafta kainavo šiek tiek daugiau – 82,3 dolerio už barelį.

Tačiau naftai pasaulio rinkose pingant, Lietuvoje degalai brangsta lyg užkeikti. Per praėjusią savaitę mažmeninėje prekyboje 98 markės benzino kaina padidėjo 0,7 proc., 95 markės – 0,8 proc., dyzelino – 1,2 proc. ir tik suskystintos automobilių dujos apie 0,5 proc. atpigo.

Vis brangstant degalams, kai kurie uostamiesčio vairuotojai suskubo į savo automobilius pilti daugiau nei litu už 95 rūšies benziną pigiau kainuojančius biodegalus E85, kurie degalinėse šiuo metu atsieina 2,95 Lt už litrą. Nors biodegalų E85 įmanoma rasti tik dviejose uostamiesčio degalinėse, pastebima, kad jų paklausa pastaruoju metu vis auga.

Tačiau, anot šiais degalais prekiaujančios bendrovės „Lukoil Baltija“ Baltijos regiono mažmeninės prekybos direktoriaus Romo Turlinsko, bioetanolis E85 gali būti naudojamas tik tuose automobiliuose, kuriuose įrengti specialiai šiam kurui pritaikyti varikliai. Jei bioetanolis naudojamas įprastuose automobiliuose, susidėvės variklio bei kitos automobilio dalys.

„Klaipėda“ rašo, kad kai kurių ekspertų nuomone, norint nepakenkti varikliui, bioetanolį galima maišyti su paprastu benzinu, tačiau tokiu atveju biodegalų E85 kiekis neturėtų viršyti 15–20 proc.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją