Tokią savo nuomonę energetikos ministras pareiškė po to, kai anksčiau šią savaitę Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paskelbė, kad JAV naftos milžinė siekia įsigyti akcijų dalį stambiausioje Rusijos naftos ir dujų kompanijoje. Pasak V. Putino, būtų teisinga prieš pirkimą pasikonsultuoti su šalies valdžia.

"Prieš ką nors pirkdami jie turi suprasti dabartinę įmonės padėtį, - sakė I. Jusufovas. - Gali atsitikti taip, kad "Exxon" pareikš paliekanti rinką, nes kai ko nesitikėjo. Mes privalome gerai informuoti mūsų partnerius. Štai ką norėjo pasakyti prezidentas".

Šio mėnesio pradžioje stambiausi "Yukos" ir "Sibneft" akcininkai sujungė abi įmones ir sukūrė ketvirtąją pagal dydį pasaulio naftos ir dujų gamintoją, nors abi išlieka atskirai kotiruojamomis bendrovėmis.

"YukosSibneft" generalinis direktorius Michailas Chodorkovskis, ketvirtadienį kalbėdamas Vašingtone, atsisakė komentuoti informaciją dėl galimų derybų su "ExxonMobil" ir sakė neketinąs parduoti savo kompanijos akcijų.

Tuo tarpu Rusijos prezidentas V. Putinas Kremliaus interneto svetainėje paskelbtame interviu patvirtino gandus apie tarp Rusijos ir užsienio kompanijų vykstančias susijungimo derybas.

"Mes didžiuojamės, kad "YukosSibneft" derasi su tokia pasaulyje žinoma kompanija. "Exxon" turi gerai suvokti šalies rinkos, kurioje ji dirbs, padėtį, kad ateityje neiškiltų problemų dėl mokesčių ar licencijų", - sakė I. Jusufovas.

Rusijos prokuratūra visa dar tiria "YukosSibneft" akcininko Platono Lebedevo veiklą. Jis yra kaltinamas valstybinio turto pasisavinimu 1994 m. trąšų įmonės privatizavimo byloje. M. Chodorkovskio veikla taip pat tiriama.

Analitikai teigia, kad "Exxon" gali atbaidyti šie tyrimai, kuriais, kaip manoma, prieš prasidėsiančius rinkimus siekiama kontroliuoti M. Chodorkovskio veiksmus. Tačiau I. Jusufovas teigia, kad "kompanijos operacijos ir nusikaltimų tyrimas nėra susiję".

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją