"Latvijos pasiūlymas yra priimtinas, tačiau mes nesame visiškai patenkinti", - sakė Estijos žemės ūkio ministras Tiitas Tammsaaras (Tytas Tamsaras).

"Žinoma, Estija turėtų būti patenkinta", - sakė Lietuvos žemės ūkio ministras Jeronimas Kraujelis, girdamas Latviją bent jau dėl siūlomo kompromiso. Anot ministro, Latvijos pasiūlymą dar reikėtų aptarti. J. Kraujelis sakė, kad būtų teisinga padidinti kiaulienos importo kvotas atsižvelgiant į 2000-2002 m. Lietuvos kiaulienos eksporto į Latviją duomenis.

J. Kraujelis mano, kad Latvijos iniciatyva sumažinti muito mokestį įvežamoms kiaulėms yra pagirtinas dalykas. Tačiau nereikėtų pamiršti to, kad pagal Laisvosios prekybos susitarimą nėra jokių kiaulienos prekybos apribojimų Baltijos šalyse.

Niekas per daug nebūtų patenkintas dėl Latvijos vidaus kiaulienos rinkos apsaugos priemonių pakeitimų, kurie buvo priimti liepos mėnesį, sakė Latvijos žemės ūkio ministras Martinas Rozė. Tačiau Latvijos pasiūlymas yra labai panašus į Lietuvos ir Estijos pasiūlymus.

Pranešama, kad Latvija nusprendė Lietuvai, Estijai ir Lenkijai 57 proc. padidinti kiaulienos importo kvotas bei per pusę sumažinti muito mokestį į Latviją įvežamai kiaulienai Latvijos pasiūlymai Lietuvai ir Estijai buvo pateikti spalio 2 d. Tai yra kompromisas siekiant susitarti su dviem kaimyninėmis valstybėmis, kurios reikalavo išlyginti kiaulienos kvotas.

Kiaulienos importo kvotos Lietuvai buvo padidintos nuo 233 iki 369 tonų, Estijai - nuo 2 tūkst. 332 iki 3 tūkst. 684 tonų, Lenkijai - nuo 45 iki 71 tonos. Šaldytos kiaulienos importo kvotos Lietuvai buvo nuo 21 tonos buvo pakeltos iki 33 tonų; Estijai - nuo 40 iki 63 tonų; Lenkijai - nuo 833 iki 1 tūkst. 316 tonų. Latvija taip pat pasiūlė sumažinti kiaulių importo muito mokestį nuo 0,20 iki 0,10 lato už kilogramą.

Nors Lietuva ir Estija reikalavo, kad kvotos būtų didinamos, atsižvelgiant į 2000-2002 m. kiaulienos importo duomenis, naujieji skaičiavimai rėmėsi 1999-2001 m. duomenimis, nes Latvijos kiaulių augintojai 2002 m. patyrė didelių nuostolių.

Kaip jau buvo pranešta, Latvijos vidaus kiaulienos rinkos apsaugos priemonės įsigaliojo nuo liepos 3 d. Remiantis šiomis priemonėmis, buvo padidinti kiaulių importo muito mokesčiai ir kvotos bei įvežamos kiaulienos muito mokesčiai.

Lietuvoje vykusio Baltijos šalių laisvos prekybos susitarimo komiteto posėdyje Lietuva ir Estija pareikalavo peržiūrėti kvotas.

Latvijos kiaulienos rinkos apsaugos priemonės buvo įvestos siekiant apsaugoti šalies kiaulių augintojus nuo augančio importo neigiamo poveikio. Rinkos apsaugos priemonės buvo įvestos ketveriems metams, per kuriuos jos būtų laipsniškai liberalizuojamos.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją