D. Kančelskio teigimu, darbas klube skiriasi nuo darbo rinktinėje, kur svarbiausia taktika ir tinkamas žaidėjų nuteikimas rungtynėms. Apie savo darbo pradžią treneris papasakojo interviu DELFI.

- Pastaraisiais metais turėjote pareigų ne tik „Šiaulių“ klube, tačiau ir apskrities futbolo federacijoje bei akademijoje. Kodėl apsisprendėte dirbti su jaunimo rinktine?

- Po konkurso gavau pasiūlymą ir apsispręsti sunku nebuvo, nes tokios progos pasitaiko nedažnai. Rinktinėse neteko pabūti kaip žaidėjui, tačiau dabar galiu išbandyti savo jėgas trenerio vaidmenyje.

Laiko visada trūksta, tačiau gerai planuojant viską galima padaryti sėkmingai. Pasistengiau aumažinti savo pareigas kitoje veikloje ir manau, jog laiko užteks viskam. Kol kas dėl to problemų nekilo.

- Su Mindaugu Čepu jau anksčiau buvote priešingose stovyklose kaip treneriai, ir tas pats gali būti šiemet. Ar pats pasirinkote jį savo asistentu rinktinėje?

- Taip, nes jį gerai pažįstu - kažkada seniai Šiauliuose esame žaidę už „Karedos“ antrąją komandą. Žinau Mindaugą kaip buvusį žaidėją ir kaip žmogų. Turbūt apie jo atsidavimą futbolui kalbėti daug nereikia. Viską pasako tai, kad pusantrų metų „Žalgiryje“ jis dirbo be atlyginimo ir vis dar dirba. Kitas dalykas - esame panašaus amžiaus ir mūsų futbolo vizija sutampa.

- Kuo skiriasi darbas rinktinėje nuo klubo?

- Klube žmones matai kiekvieną dieną, visus gerai pažįsti, žinai apie jų buitį, galimybes, norus. Rinktinėje – sava specifika. Reikia daugiau psichologijos, bendravimo, nes žaidėjus matai nedažnai. Per labai trumpą laiką reikia išspausti iš komandos viską, kas įmanoma. Todėl svarbiausia yra psichologija ir taktika.

- Ką labiausiai sieksite įdiegti savo auklėtiniams?

- Manau, kad nėra nieko neįmanomo. Išeidami į aikštę futbolininkai turi tikėti, kad nėra blogesni už kitos komandos žaidėjus. Žaidžia ne pinigai ar vardai, o žmonės. Svarbu, kad žaidėjai tikėtų savo galimybėmis ir žinotų savo uždavinius aikštėje. Aišku, futbole reikia ir laimės. Be jos pasiekti pergalių nelengva.

- Du sekmadienius iš eilės peržiūroje stebėjote rinktinės kandidatus. Kaip pavyko atranka? Kada išvysime jau suformuotą komandą?

- Peržiūroje buvo daugiau nei 50 žaidėjų. Visi jie gavo pasireikšti. Daryti išvadas dar anksti, reikia laiko. Tačiau rinktinės kontūrai aiškėja – apie 22-25 futbolininkai pretenduoja tapti pirmaisiais komandos nariais.

Kita vertus, visiems sakiau, kad patekimas ar nepatekimas į komandą dabar nieko nereiškia. Atrankos rungtynes žaisime tik spalio mėnesį. Kiekvienas futbolininkas dar turi šansą išsikovoti vietą rinktinėje. Be to, turime U-18 rinktinę, iš kurios galime pasikviesti vieną kitą žaidėją. Iki tvirtos komandos sudėties dar ilgas kelias.

- Kokie artimiausi rinktinės planai?

- Kovo 7 dieną rinksimės prieš tarptautinį „Palangos Juzės“ turnyre. Jame jau bus galima išvysti pirmąją rinktinės sudėtį. Vasarą taip pat planuojame žaisti Baltijos taurės varžybose.

- Spalio mėnesį Europos čempionato atrankos grupėje žaisite su Ispanija, Izraeliu ir Armėnija. Ką pasakytumėte apie mūsų rinktinės galimybes įveikti šį barjerą?

- Šansų visada yra. Net jei ši grupė ir yra sudėtinga. Visos komandos yra labiau pietietiškų bruožų, anksčiau subręsta. Be to, šiose šalyse futbolas yra populiariausia sporto šaka. Tačiau žaisime savo aikštėje ir mūsų jaunimui tai bus gera proga išbandyti save žaidžiant su tokiomis aukšto lygio rinktinėmis kaip Ispanija, kuri šiame lygyje per šešerius metus nugalėjo keturis kartus. Manau, kad tokiose dvikovose žaidėjai parodys viską ką sugeba.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją