Pasak Peterio Handelio iš „Carnegie Tranining“, visuomet kyla išnaudojimo pavojus. Jo teigimu, problema kyla tuomet, kai vienas žmogus turi valdžią kito žmogaus atžvilgiu.

P. Handelis moko 75 šalių darbuotojų departamentus, kaip elgtis tokioje subtilioje ir sudėtingoje situacijoje. „Yra dvi tikros problemos“, – teigia jis, „Kaip žmogus gali būti įsitikinęs, kad santykiai yra abipusiai be subtilios ar tiesioginės prievartos ir yra interesų konfliktas“.

Bendrovės politika

Skirtingos bendrovės turi skirtingas taisykles darbuotojams, kurie užmezga romaną su bendradarbiais. Kai kuriose bendrovėse tai yra visiškai draudžiama. P. Hendelio nuomone, toks požiūris turi priešingą poveikį.

Tačiau jis sutinka, kad santykiai gali sukelti problemas, kurios trukdo sklandžiam organizacijos darbui. „Jei bendradarbė miega su viršininku, kaip galime žinoti, ar ji negauna didesnio atlyginimo ir geresnių paskyrimų?“

Daugybė bendrovių tokiu atveju perkelia vieną iš dviejų žmonių į kitą vietą, tačiau tai gali sukelti kitokio pobūdžio problemų. „Jei perkeliate jaunesnį partnerį, tai gali būti neteisinga, tačiau jei perkelsite vyresnį partnerį, galite prarasti gerą vadovą“, – teigia jis.
Be to, mažesnės bendrovės gali neturėti galimybės perkelti darbuotojus į kitą vietą.

Nėra paprasta ir tiesiog jų atsikratyti. Reikia įvertinti teisinius aspektus, perkeliant arba atleidžiant darbuotojus, ypač Jungtinėse Amerikos Valstijose.

„Kai ką nors atleidžiate iš darbo, jus gali apkaltinti seksualiniu priekabiavimu“, – teigia P. Hendelis. Daugybė teisinių firmų dirba su tokiomis bylomis, todėl jis įspėja darbdavius: „Nedarykite nieko, ko nenorėtumėte pamatyti kitos dienos naujienose.“

Galios afrodiziakas

Paprastai manoma, kad santykiai su kolegomis yra pasmerkti, o jei palaikote santykius su viršininku – reikėtų bėgti kuo toliau ir pasisamdyti advokatą.

Cranfield universiteto (Anglija) tarptautinės vadybos plėtros profesoriaus Andrew Kakabadse‘io atliktas tyrimas rodo, kad 60 proc. darbuotojų palaikė reikšmingus intymius santykius su kolega darbe.
Apibūdindamas tai, ką vadina „intymiais santykiais“, jis sako, kad tai daugiau nei draugystė ir „vienas žingsnis iki fizinių santykių“.

„Daugybė santykių pavirto lytiniais santykiais“, – teigia ji, „nepaisant asmens religijos ar kilmės šalies.“ Jis supranta, kad galbūt sunku patikėti, kad šeši iš 10 kolegų palaiko intymius santykius ir kitų keturių iš tų 10 kolegų reakcija greičiausiai būtų tokia: „Aš jumis netikiu“.

Jo teigimu, žmonės patiki tokiais skaičiais, kai paklausia savęs: „Kodėl viršininkas priima šiuos sprendimus, susijusius su šiais žmonėmis?“
„Darbo vietoje paprastai moterys turi romaną su vyresniais vyrais“, – teigia Rodas Liddle‘as iš žurnalo „Spectator“.

„Vyrams patinka jaunystė ir grožis. Moteris traukia galios afrodiziakas, galimybė uždirbti ir kas nors, kad gali rūpintis vaikais“, – teigia jis.
Yra daug faktinių ir teorinių pavyzdžių, kai yra piktnaudžiaujama galia – nuo Holivudo atrankų iki palankumo asmeniui dėl intymių pokalbių.
„Mes negalime kontroliuoti tokios veiklos“, – teigia R. Liddle‘as.

Sutikimas nenoromis

JAV nacionalinė moterų organizacija praneša, kad nuo 50 iki 75 proc. moterų patyrė įvairių formų seksualinį priekabiavimą darbe.

Vis dėto riba tarp flirtavimo ir priekabiavimo yra labai aiški.
Pasak Amerikos vadybos asociacijos, pusė darbinių romanų perauga į ilgalaikius santykius arba santuoką. Kai kuriose kultūrose žmonės savo būsimus partnerius dažniausiai sutinka darbo vietoje.

„Kenijoje daugybė ministrų turi bent po dvi žmonas“, – teigia redaktorius Wycliffe‘as Muga, „o daugybė jaunesnių žmonų yra moterys, su kuriomis vyrai susipažino darbe.“

Tačiau pastaruoju metu po truputį keičiantis kultūrai, dabar Kenijos vyrai ir pirmąją žmoną dažnai sutinka darbe. 2006 m. Kenijos vyriausybė išleido Seksualinių nusikaltimų aktą. Vienas iš jo tikslų – išnaikinti seksualinį priekabiavimą darbe. Dėl to darbuotojų moterų padėtis tapo sudėtingesnė.

„Moterims sunkiau susirasti darbą, kadangi bendrovės baiminasi, kad kiekviena atleista moteris pateiks kaltinimus seksualiniu priekabiavimu“, – teigia W. Muga.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją