2008 m. rudenį Vilniuje, Verkių gatvėje esančioje „Baltic Petroleum“ degalinės švieslentėje atsirado naujas įrašas CNG. Taip žymimos suslėgtos gamtinės dujos, visame pasaulyje laikomos pigesnių kelionių sinonimu.

Įvairūs tyrimai ir skaičiavimai rodo, kad CNG yra gerokai švaresni ir mažiau aplinkai kenksmingi degalai. Dėl šios priežasties daugumoje Europos valstybių CNG ypač skatinama naudoti miesto transporte – vežėjai viliojami investuoti į ekologiškas mašinas mainais į mažinamą mokestinę naštą.

Pavyzdžiui, Italijoje iškeitus seną automobilį į naują CNG dujomis varomą „Fiat Pandą“, pirkėjui kompensuojama apie trečdalis išlaidų – 5 tūkst. eurų.

Panašūs sumanymai bandyti įgyvendinti ir Lietuvoje, kai bendrovės „Autoidėja“ ir „Vilniaus autobusai“ ėmėsi statyti pirmą suslėgtų gamtinių dujų degalinę ir keisti dyzelinius autobusus dujiniais. Valdžia pažadėjo, kad CNG naudojantis viešasis transportas 2009 m. bus atleistas nuo akcizo mokesčio. Tačiau pažadai ir liko pažadais.

Žiūrėkite laidos „Autopilotas“ siužetą

Laida „Autopilotas“ rodoma šeštadieniais 16.30 val. per BTV.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją