Vadovai sunkmečiu prarado galimybę motyvuoti personalą finansinėmis priemonėmis, tačiau yra kitų skatinimo būdų. Nuo vadovo elgsenos krizės metu priklauso, ar darbuotojai bus motyvuoti ir gerai dirbs tokiomis nelengvomis sąlygomis.

Motyvavimo mitai

Įsigalėjus krizei, vadovai turėtų sugriauti penkis mitus apie darbuotojų motyvavimą:

1. Pinigai yra esminis darbuotojų motyvavimo būdas. Nors manoma, kad atlyginimas ir priemokos yra pagrindiniai motyvavimo būdai, tačiau pinigai yra tik vienas iš daugelio skatinimo būdų gerai dirbti. Vadovai paprasčiausiai kartais nepagalvoja, kaip dar galima būtų motyvuoti darbuotojus, duoti tai, ko jie trokšta: pripažinimą, pagarbą, galimybę mokytis.

2. Jeigu norite motyvuoti žmones, neleiskite jiems sužinoti blogų naujienų. Tai vienas žalingiausių mitų. Blogos naujienos visada pasiekia darbuotojų ausis, ir jie dažnai jaučia pyktį vadovui, bandančiam tai nuslėpti. Vadovas, informuodamas darbuotojus apie nesėkmes, leidžia jiems pažvelgti į realybę ir pastūmėja ieškoti kūrybiškų sprendimų komandoje ir individualiai.

3. Daugelis darbuotojų žino, kas juos motyvuoja. Tai netiesa. Daugybė žmonių darbe ir už jo ribų norėtų siekti platesnių užmojų, tačiau nepakankamai tai įsisąmonina. Iššūkių laikai talentingiems darbuotojams gali tapti stipriu motyvacijos šaltiniu. Vadovas turėtų pagelbėti darbuotojams atrasti patiems save, atskleisti gabumus, skatinti pamąstyti, kas juos motyvuotų dirbti, kaip kiekvienas galėtų prisidėti prie gerų įmonės rezultatų, kaip darbuotojai regi įmonės ir savo ateitį.

4. Kiekvieno motyvuoti neįmanoma. Šis mitas galbūt nebuvo mitas ekonomikos klestėjimo dienomis, tačiau dabar tos dienos liko praeityje. Neseniai dauguma organizacijų plėtėsi ir, susidurdamos su kvalifikuoto personalo stygiumi, samdė prastus darbuotojus. Dabar organizacijos sumenko, atleido dalį darbuotojų ir neturi išteklių ugdyti talentus darbe. Tai klaidinga prielaida. Vadovas turi ir gali motyvuoti kiekvieną darbuotoją, o jeigu stinga laiko ar idėjų pačiam, reikėtų pasitelkti įmonės lyderius.

5. Dabar žmonės dėkingi už turimą darbą, todėl išgyvens nuosmukį. Toks teiginys klaidingas, talentingas ir geras darbuotojas net ir krizės metu turi kur išeiti. Konkurentai sunkmečiu nesnaudžia, atleidžia prastus darbuotojus ir žiūri, kaip prisivilioti profesionalius, tačiau turimu darbu nepatenkintus kitų įmonių darbuotojus. Žmonės, gavę naują pasiūlymą dirbti, užveria tos darbovietės duris, kurioje vien savimi besirūpinantis vadovas jų nepastebėjo, neįvertino, nesuteikė galimybės augti.

**************************************************************************************************************

Naujajame žurnalo "Vadovas" numeryje skaitykite:

Karolis MASILIONIS – žinomas Lietuvos kinologas, Gyvūnų globos draugijos Kauno skyriaus pirmininkas, įkūręs pirmąją Lietuvoje gyvūnų prieglaudą, vėliau ir šunų viešbutį, Šuniuko auginimo ir auklėjimo mokyklą. Skaitykite interviu KAI DOMĖJIMASIS ŠUNIMIS VIRSTA VERSLU apie pomėgių ir verslo dermę.

Apie įmonių vadybą skaitykite straipsnyje DAUGELIO ĮMONIŲ VADYBOJE BETVARKĖ! BANKRUTUOTI AR IŠGYVENTI – TAI KIEKVIENOS ĮMONĖS VADOVO SĄMONINGAS APSISPRENDIMAS!

Masinio vartojimo prekių komunikacijos pagrindinis tikslas – greitai pasiekti plačiausią vartotojų auditoriją. Internetas gali suteikti tokią galimybę. Apie tai išsamiau skaitykite straipsnyje MASINIO VARTOJIMO PREKIŲ REKLAMOS INTERNETE PRANAŠUMAI IR TRŪKUMAI.

Apie KORUPCIJOS ŠEŠĖLIUS interviu su Nevyriausybinės organizacijos „Transparency International“, tiriančios įvairaus pobūdžio korupciją, Lietuvos skyriaus vadovu Sergejumi MURAVJOVU.

Įmonės kolektyvinė sutartis – tai rašytinis susitarimas tarp darbdavio ir įmonės darbuotojų kolektyvo dėl darbo, mokėjimo už darbą ir kitų socialinių bei ekonominių sąlygų. Apie tai išsamiau skaitykite straipsnyje DARBDAVIO INTERESŲ APSAUGA ĮMONĖS KOLEKTYVINE SUTARTIMI.

Valstybinės mokesčių inspekcijos veikla skiriasi nuo kitų prižiūrinčiųjų valstybės institucijų. Apie tai išsamiau – straipsnyje VALSTYBINĖ MOKESČIŲ INSPEKCIJA – REIKŠMINGA VERSLO PAGALBININKĖ.

Įmonių steigėjai turėtų lengviau atsidusti. Verslą tebespaudžiant ekonomikos nuosmukiui, Ūkio ministerijos iniciatyva paprastinamas individualiųjų įmonių steigimas. Individualiąją įmonę įregistruojantis jos steigėjas galės išsiversti be teisininkų pagalbos. Paprasčiau tampa įsteigti ir uždarąją akcinę bendrovę.
Apie įmonių steigimo naujoves skaitykite interviu ĮSTEIGTI ĮMONĘ BUS PAPRASČIAU su Ūkio ministerijos Įmonių teisės ir viešųjų pirkimų politikos departamento direktore Audrone RAILAITE.

2009 m. liepos 22 d. buvo priimtas Lietuvos Respublikos gyventojų pajamų mokesčio įstatymo 2, 9, 17, 18 straipsnių pakeitimo ir papildymo įstatymas (Žin., 2009, Nr. 93-3977), kuriuo, be kita ko, iš dalies pakeisti individualiųjų įmonių savininkų ir ūkinių bendrijų tikrųjų narių iš įmonių ir ūkinių bendrijų išsiimtų lėšų priskyrimo atitinkamai pajamų rūšiai pagrindai. Dėl to keičiasi ir tokių asmenų išsiimtų lėšų apmokestinimo pajamų mokesčiu taisyklės. Apie tai išsamiau skaitykite straipsnyje INDIVIDUALIŲJŲ ĮMONIŲ SAVININKŲ, ŪKINIŲ BENDRIJŲ TIKRŲJŲ NARIŲ SU DARBO SANTYKIAIS SUSIJUSIŲ PAJAMŲ APMOKESTINIMAS.