Iš Švedijoje pasibaigusio 33-iojo Europos vyrų krepšinio čempionato vakar į Karmėlavos oro uostą Rygos aeroklubui priklausančiu lėktuvu An-24 parskrido Lietuvos krepšininkai, iškovoję aukso medalius. Prie lėktuvo trapo jiems buvo nutiestas raudonas kilimas.

Pasveikinę juos laukusią minią aistruolių, krepšininkai ir jų treneriai atviru, ąžuolų vainikais papuoštu autobusu, lydimi kolonos automobilių, iš oro uosto patraukė į Santaką, kur vyko Kauno savivaldybės surengtas Europos čempionų pagerbimas. Vakar vakare nuo Prisikėlimo bažnyčios stogo nugriaudėjo Kauno mero Arvydo Garbaravičiaus užsakyti fejerverkai.

Lietuvos komandą pasitikusi Finansų ministrė Dalia Grybauskaitė pažadėjo, kad po 64 metų pertraukos į Lietuvą Europos čempionų taurę parvežusiems krepšininkams bus skirta premija, didesnė, nei numato įstatymas. Manoma, kad rinktinė išsidalys 600 tūkstančių litų.

Krepšininkai neslėpė emocijų

Iš Karmėlavos oro uoste 14 val. nusileidusio lėktuvo pirmasis išlipo Lietuvos rinktinės kapitonas Saulius Štombergas su Europos čempionų taure rankose.

Paskui jį - ir kiti nacionalinės komandos žaidėjai, kurie vos spėjo priiminėti sveikinimus ir gėlių puokštes.

“Gyvename pergale, - švytėdamas kalbėjo S.Štombergas. - Puiki nuotaika, daug įspūdžių. Ar dar galėčiau norėti savo karjeroje ko nors daugiau? Net nežinau, reikėtų gerai pagalvoti”.

Kapitonas dėkojo visiems, kurie palaikė komandą ir Švedijoje, ir likę Lietuvoje.

Žaidėjai dėkojo A.Kosauskui

Gerokai jaudindamasis Lietuvos krepšininkų oro uoste laukė Kauno “Žalgirio” ir Lietuvos rinktinės fizinio parengimo treneris Aleksandras Kosauskas. Atlikęs visą juodą darbą parengiamuoju laikotarpiu, į Švediją jis neišvyko, nes turėjo likti Kaune su “Žalgiriu”.

“Žinoma, truputį skaudu, kad negalėjau būti Švedijoje kartu su komanda. Betgi į Švediją turėjo vykti kiti “Žalgirio” atstovai - A.Sireika ir G.Krapikas, o man teko pradėti pasirengimą sezonui su žalgiriečiais, tad čia buvau labiau reikalingas. Labai smagu, jeigu mano darbas padėjo komandai išlaikyti visą Europos čempionato maratoną”, - sakė A.Kosauskas.

Po pergalės jam iš Ispanijos paskambino Arvydas Sabonis ir padėkojo už gerą darbą rinktinėje, o oro uoste prie jo priėjęs Ramūnas Šiškauskas pasakė: “Čia ir jūsų pergalė, treneri”.

A.Kosauskas teigė, kad sunkiausia krepšininkams išlaikyti fizinius krūvius buvo ne Švedijoje, bet pasirengimo metu, kai teko bėgioti po Palangos parką kaitinant daugiau nei 30 laipsnių karščiui: “Aukso medaliai iškovoti per dideles kančias, kurias žaidėjai patyrė rengdamiesi svarbiausioms metų varžyboms”.

Į finalo mačą - juodais drabužiais

Nemažai Lietuvos rinktinės žaidėjų žmonų buvo šalia savo vyrų Švedijoje. S.Štombergo žmona Simona sakė, kad Europos čempionate visos jos buvo gana prietaringos, o į finalo mačą su Ispanija lyg susitarusios visos moterys atėjo juodai apsirengusios.

“Kuo galėjome, tuo padėjome vyrams. Gyvenome atskirai, bet kartais aplankydavome juos. Treneriai neprieštaravo, nes matė, kad vyrai nepažeidinėja režimo. Mes jiems stengėmės per daug netrukdyti, vakarais leisdavome ilsėtis, o pačios grįždavome į savo viešbutį”, - pasakojo S.Štombergienė.

Donato Slaninos žmona Lina vyro laukė Karmėlavos oro uoste. Lapkričio pabaigoje pasaulį turi išvysti jų pirmagimis, todėl moteris nesiryžo vykti į Švediją.

“Net nelabai nervinausi žiūrėdama krepšinį, nes daugiau galvojau apie būsimą kūdikį. Jis gims Ispanijoje, kur netrukus išvyksime, todėl reikėjo pradėti rengtis kelionei”, - sakė Ispanijoje rungtyniaujančio krepšininko žmona.

Minia piktinosi politikais

Susirinkusiuosius erzino tai, jog ant scenos šalia krepšininkų sustojo būrelis oficialių asmenų. “Per juos krepšininkų nesimato”, - piktinosi minia.

Įsiaudrinusiems krepšinio gerbėjams imta aiškinti, kad Santakoje prieš dešimt metų lankėsi popiežius Jonas Paulius II, norėta duoti žodį Kauno arkivyskupui metropolitui Sigitui Tamkevičiui, tačiau minia nesiliovė rėkusi “Mes laimėjom”. Arkivyskupui žodis suteiktas tik po Lietuvos himno, kurį užvedė Veronika Povilionienė. “Mokykitės iš jų. Tai, ką jie laimėjo, nebuvo atsitiktinumas. Tai didelio darbo ir pastangų rezultatas”, - sakė S.Tamkevičius, prisipažinęs, kad meldėsi už Lietuvos sėkmę.

“Kaunas turi kuo didžiuotis. Mes turime trenerį, mūsų kapitoną. Paprašykime, kad S.Štombergas kitą sezoną žaistų Kaune ir mes laimėtume Europą”, - kalbėjo Kauno meras Arvydas Garbaravičius. Ne itin rišli jo kalba sutikta nepalankiai. Žmonės ėmė švilpti, kai meras liepė padėkoti Vyriausybei už tai, jog šventė vyko Kaune.

Prezidento Rolando Pakso patarėjas Gintaras Šurkus nespėjo nė žodžio ištarti, kai minia ėmė švilpti. Dar aktyviau žmonės reiškė nepasitenkinimą, kai jis pranešė, jog krepšininkus sveikina R.Paksas, šiuo metu viešintis Užkaukazėje.

Populiariausias - Š.Jasikevičius

Minia suklykė iš džiaugsmo, kai mikrofoną paėmė Š.Jasikevičius. “Labai ačiū, kad jūs čia atėjote. Mes nesitikėjome tokio sutikimo. Svarbiausia, kad Lietuvoje krepšinis buvo, yra ir bus. Taurės vieta - Lietuvoje, norėčiau, kad ji niekur iš čia neišvažiuotų”, - kalbėjo krepšininkas. “Aš myliu Šarą!” - jo žodžius lydėjo jaunos merginos riksmas.

“Džiaugiuosi, kad Lietuva gali vadintis Nr. 1 Europos krepšinyje. Didžiuojuosi savo vyrais, kurie tai padarė”, - sakė treneris A.Sireika. “NBA žvaigždes užtemdė mūsų žaidėjai”, - sėkmės priežastį aiškino D.Songaila.

Paprašytas prie mikrofono priėjo ir 1939 metų lietuvių triumfo Europos čempionate liudininkas kadenciją baigęs Lietuvos Prezidentas Valdas Adamkus. Jo trumpą sveikinimą lydėjo plojimai. Nuo scenos Š.Jasikevičius visus paragino švęsti. “Noriu, kad jūs siaustumėte!” - šaukė krepšininkas.

Renginio kulminacija prasidėjo Marijono Mikutavičiaus superhitu “Trys milijonai”. Dainą kartu traukė krepšininkai, susirinkusieji, virš stadiono pasirodė du Kauno aeroklubo lėktuvai, krepšininkai iššovė didžiulį šampano butelį.

Lietuva turi rimtų konkurentų

Švedijoje Europos čempionato kovas stebėjęs ir pirma krepšininkų į Lietuvą grįžęs kadenciją baigęs Lietuvos Prezidentas Valdas Adamkus juos taip pat pasitiko oro uoste. Jo teigimu, Lietuvos krepšinio aistruoliai, stebėję varžybas Švedijoje, buvo tarsi šeštasis žaidėjas aikštėje.

“Sunku rasti žodžių, kurie išreikštų tą jausmą, kurį patyrėme stebėdami mūsų komandos triumfą. Panašiai jautėmės, kaip 1939 metais, - prisimindamas ir prieš 64 metus iškovotą lietuvių pergalę kalbėjo V.Adamkus. - Daug krepšinio rungtynių esu matęs ne tik Europoje, bet ir NBA, tačiau tokio tautos palaikymo niekur kitur nesu sutikęs. Tai suprato ir mūsų krepšininkai, po laimėtos finalo dvikovos visi nuėję padėkoti ir paspausti sirgaliams rankų”.

V.Adamkus teigė esąs beveik tikras, kad Lietuvai bus suteikta teisė surengti 2007 metų Europos čempionatą. Jis Stokholme kalbėjosi su FIBA-Europa, Rusijos krepšinio federacijos atstovais, kurie žadėjo visokeriopai paremti Lietuvos siekį.

Lietuvos vyrų krepšinio rėmimo fondo vadovas Algimantas Pavilonis santūriau vertino mūsų šalies galimybes tapti 2007 metų Europos šeimininke: “FIBA-Europa tai nuspręs ne anksčiau kaip kitų metų kovo mėnesį. Turime rimtų konkurentų - Ispaniją ir Lenkiją. Kaip balsuos vykdomojo komiteto nariai, galime tik spėlioti”.