Būkite supermodelis

Mokykite pavyzdžiu. Vaikai labiausiai linkę valgyti tuomet, kai mato tėvus ir kitus šeimos bevalgančius (ar nevalgančius).

Nieko taisyklė

Gera taisyklė. Jokių užkandžių (ir gėrimų) maždaug tris valandas iki visaverčio valgymo. Duokite savo vaikams ką nors lengvo – pavyzdžiui, vaisių ar jogurto indelį – ir vandens atsigerti po to, kai jie grįžta iš mokyklos, bet iki vakarienės jiems nederėtų valgyti nieko, išskyrus daržoves. Kai jūsų vaikai būna išbadėję, jie labiau noriai sėda prie stalo ir suvalgo viską, kas padėta priešais juos.

Mažiau galimybių

Atsispirkite norui pirkti maistą, kuris nedera su sveika mityba. Tai reiškia, jokių saldžių vaikiškų dribsnių, maisto pusgaminių, bandelių, cukrumi saldintų vaisvandenių ir pan.

Daržovės - jėga!

Ant stalo ar lengvai pasiekiamoje vietoje šaldytuve padėkite indą su žaliomis daržovėmis – morkomis, brokoliais ir kitomis gėrybėmis – lai užkandžiauja visiems, kurie to nori.

Siūlykite tik vieną patiekalą

Nebūkite namų virėja, gaminanti pagal pareikalavimą ir ruoškite tik vieną patiekalą, kurį valgysite visa šeima. Kiekvienam jaunesniam šeimos nariui gaminant po atskirą patiekalą, jokios naudos nebus.

Neprievartaukite

Skatinkite (bet neverskite) vaikus paragauti naujų patiekalų. Nepapirkinėkite ir nesiūlykite atlygio už valgymą, bet paaiškinkite, kad nuo to, kas patenka į jų kūnus, priklauso jų mokymosi bei sporto rezultatai ir tai, kaip jie jaučiasi ir atrodo.

Venkite kovos dėl valdžios

Jei vaikus su naujais patiekalais supažindinsite per prievartą ar barnius, įsisuksite į kovą su vaiku dėl valdžios. Nekomentuokite to, kad vaikas kažko suvalgė per daug ar per mažai. Kai valgymas yra malonus, vaikai bus atviresni sveiko maisto vartojimui.

Atsisakykite emocijų

Nenusiminkite, jei vaikas atsisako valgyti arba "nėra alkanas“. Tiesiog uždenkite jo lėkštę ir palikite vėlesniam laikui. Jei vaikas vėliau išalks, jam bus galima pasiūlyti tą patį patiekalą (savaime suprantama, kol vakarienė nesuvalgyta, vaikas deserto neturėtų gauti).

Kartokite ir kartokite

Gaminkite naujų (ir sveikesnių) patiekalų, ir nesisielokite, jei vaikas atsisakys paragauti.Tyrimais nustatyta, kad vaikai iš prigimties linkę atsisakyti nepažįstamo maisto, bet kuo dažniau bus siūlomas patiekalas, tuo didesnė tikimybė, kad jis bus valgomas.

Susidarykite nuolatinį valgymo grafiką

Kiekvieną dieną valgykite toje pačioje vietoje ir tuo pačiu laiku. Jūsų vaikams užsifiksuos geras maitinimosi grafikas ir bus labiau tikėtina, kad prie stalo jie atsisės alkani bei pasiruošę valgyti.

Apsipirkite kartu

Skatinkite vaikus padėti jums išsirinkti maistą bei padėti apsipirkti – taip jie įsitrauks į maisto ruošimo procesą. Kad būtų lengviau išvengti mažaverčio maisto, apsipirkite ūkininkų turguose ar natūralaus maisto parduotuvėse.

Ruoškite maistą su vaikais

Maisto ruošimas katu su vaikais teikia malonumo, o vaikams kur kas maloniau suvalgyti tai, ką jie patys pagamino.

Pakalbėkite su vaiku apie mitybą

Dažnai manome, kad vaikai išjungia klausą, kai bandome jiems paaiškinti, jog apelsinuose esantis vitaminas C padeda apsisaugoti nuo ligų ar kad beta-karotinas stiprina mūsų regėjimą. Per daug nedetalizuokite, bet paprastai paaiškinkite vaikui, dėl ko renkatės vienokius ar kitokius produktus.

Visko saikingai

Visai nekenksminga kartkartėmis suvalgyti gruzdintų bulvyčių ar mėsainį, arba kartą per savaitę pasmaližiauti ledų. Tik priminkite vaikams, kad nors toks maistas yra labai skanus bei tinkamas tam tikromis progomis, jis nebūtinai yra sveikas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją