Ši taisyklė turėtų galioti ir Lietuvoje, tačiau Lietuvoje į ją dažnai niekas nekreipia dėmesio.

Dauguma į užsienį norinčių išvykti Lietuvos futbolininkų naudojasi įvairių šalies futbolo pasaulio žmonių paslaugomis, nors kaip teigiama FIFA taisyklių 4 paragrafo 16 skyriuje, "norintis naudotis menedžerio paslaugomis futbolininkas privalo kreiptis tik į FIFA licenciją turintį asmenį".

Už šios taisyklės pažeidimą FIFA žaidėją gali įspėti, nubausti iki 50 tūkst. Šveicarijos frankų (frankas - 2,36 Lt) bauda arba diskvalifikuoti iki 12 mėnesių.

Norintis žaidėją įsigyti klubas pagal FIFA taisykles privalo tartis tiesiogiai su pačiu žaidėju arba jam atstovaujančiu FIFA licenciją turinčiu agentu. Už šios taisyklės pažeidimą klubams gresia įspėjimas, vadovybės nušalinimas nuo pareigų, bauda iki 100 tūkst. Šveicarijos frankų, žaidėjų transferų šalyje ir užsienyje uždraudimas arba net diskvalifikacija iš visų šalies ir tarptautinių turnyrų.

Nėra

Kol kas nė vienas lietuvis neturi FIFA agento licencijos, todėl dauguma futbolininkų naudojasi įvairių ryšių užsienyje turinčių futbolo pasaulio atstovų paslaugomis. Tik jų dėka žaidėjai susiranda darbą įvairių šalių ketvirtojoje ar penktojoje lygoje.

Lietuvos futbolo rinkoje aktyviai darbuojasi ir keletas FIFA licencijų neturinčių Latvijos piliečių, siūlančių futbolininkams galimybę išvykti į Europoje pagarsėjusius klubus. Šių žmonių dėka prieš pusmetį Vokietijos aukščiausiosios lygos Brėmeno "Werder" klube lankėsi rezultatyviausias "FBK Kaunas" žaidėjas Andrius Velička.

Latviai yra labai nemėgstami Lietuvos futbolo valdžios sluoksnių, nes jų suvilioti žaidėjai išvyksta į užsienį, o mūsų šalies klubai dažnai negauna jokių kompensacijų.

Vienetai

Su licencijuotais FIFA agentais sutartis yra pasirašę tik kelios dešimtys geriausių Lietuvos žaidėjų, o daugiausia jų priklauso Rusijoje licenciją gavusiam Konstantinui Sarsanijai. Keliems žaidėjams atstovauja ir anglas Gary Nelsonas.

Kaip LŽ pasakojo Lietuvos futbolo federacijos generalinis sekretorius Julius Kvedaras, sutartį su profesionaliu agentu iš Vokietijos buvo pasirašęs šiuo metu Lenkijoje žaidžiantis Aidas Preikšaitis. Tada J.Kvedaras siūlė vokiečiui globoti dar kelis mūsų futbolininkus, tačiau netrukus, nusivylęs A.Preikšaičiu, agentas atsisakė turėti bet kokių reikalų su Lietuvos žaidėjais.

Tvarka

Iki 2000 m. pabaigos futbolo agentų licencijas išduodavo tik FIFA, o norintieji jas gauti privalėdavo išlaikyti žinių apie futbolą ir su juo susijusius teisinius dalykus egzaminą bei įrodyti, kad savo banko sąskaitoje turi bent 200 tūkst. Šveicarijos frankų.

Dabar futbolo agento licencijas gali išduoti ir nacionalinės futbolo federacijos. Šalies federacijose privalomas toks pat egzaminas, tačiau jau nebereikia pateikti duomenų apie savo finansinę padėtį. Per egzaminą pateikiama 20 klausimų - 15 apie tarptautinius žaidėjų perėjimus ir su tuo susijusius teisinius dalykus (sudaro FIFA) bei 5 iš šalies futbolo federacijos apie vietinę specifiką.

Prekiauja

Lietuvoje daugiausia žaidėjų parduoda Vilniaus "Žalgiris" ir jo prezidentas Janušas Loputis. Anot jo, dauguma "Žalgirio" futbolininkų į užsienį išvyksta tarpininkaujant FIFA licencijas turintiems žmonėms. "Per agentus dirbti yra geriau todėl, kad tada mūsų žaidėjų niekas neapgaudinėja.

Anksčiau dažnai pasitaikydavo, kad sutartyje būdavo nurodoma viena pinigų suma, o mokama - kita, - kalbėjo "Žalgirio" prezidentas. - Lietuva domisi Italijos, Prancūzijos, Lenkijos, Šveicarijos agentai. Pernai buvo atvykęs "FC Barcelonai" atstovaujantis turkas". FIFA licenciją žada įsigyti ir pats J.Loputis.