Kartą viena moteris man pasakė, kad savo sūnuje įžvelgia "aiškių lyderystės požymių". Paklausiau, kiek gi jos sūnui metų.

„Šešeri“, - atsakė nesudvejojusi. Tikrai per jaunas, kad būtų mokytas lyderių kursuose. Taigi, lyderiais gimstama ar tampama? Atsakymas – ir gimstama, ir tampama.

Bėda tame, kad mes dažnai susipainiojame svarstydami apie tai, ką išmokti galima ir ko ne, o šios painiavos priežastis yra skirtumas tarp talento ir įgūdžių.

Talentas yra tai, ką mes sugebame iš prigimties. Tai mūsų dovana. Talentas yra įgimtas ir gali būti atrastas arba išvystytas. Jo negalima įgyti. Bet įgūdžių - galima. Įgūdžiai yra tai, kaip mes kažką darome. Jie yra išmokstami ir perduodami. Kai painiojame talentą ir įgūdžius, mūsų laukia nusivylimas vienokio ar kitokio mokymo lūkesčiais.

O kaip tai susiję su lyderių ugdymu? Ogi visaip. Pavyzdžiui, gebėjimas išvystyti viziją ir strategiją yra esminė lyderio savybė. Kai kurie žmonės šiuo atžvilgiu yra talentingi. Jie tai daro iš prigimties ir nuolat. O kiti – ne. Ir vieni, ir kiti gali išmokti tam tikrų įgūdžių, kurie padės jiems vizijas ir strategijas vystyti geriau.

Skirtumas toks, kad žmogus su atitinkamu talentu tai galės atlikti puikiai, o žmogus su įgūdžiais – geriausiu atveju, patenkinamai. Talentas būtinas puikiam rezultatui pasiekti. Kam reikalingi „patenkinami“ vadovai?

Štai koks yra savo lyderio potencialo vystymo pagrindas: tapkite tokiu lyderiu, kokiu esate sutvertas būti. Atraskite savo įgimtus motyvacinius talentus ir juos vystykite. Imkitės tokių užduočių ir dalyvaukite tokiuose apmokymuose, kurie atitinka jūsų įgimtus talentus. Siekite tobulybės derindami tai, kas įgyta, su tuo, kas įgimta.

Yra įvairių tipų lyderių. Vieni įkvepia ir skatina. Kiti organizuoja. Kai kurie yra strategai, o kai kurie – taktikos specialistai. Kai kurie pastebi galimybes, o kai kurie apsaugo nuo nesėkmių. Ir visi mūsų pasaulyje yra reikalingi.

Koks lyderystės tipas labiausiai tinka jums? Tokiu lyderiu jums ir lemta būti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)