„Nuolatos analizuojame draudiminių įvykių tendencijas, kad galėtume sukurti geriausiai žmogaus poreikius atitinkančius draudimo produktus. Penkerių metų kasko draudimo analizė atskleidė, kad ekonominio piko metu žymiai padidėjo verslo transporto rizikingumas. Tikimės, kad šie duomenys, ekonomikai atsigaunant, paskatins verslininkus skirti daugiau dėmesio nelaimių prevencijai, o privačių automobilių savininkams primins vairuoti saugiai“, – sakė „If“ transporto priemonių draudimo produktų vadovas Danas Dilys.

Tyrimas atskleidė, kad vidutinė kasko draudimo išmoka verslo įmonėms 2005 – 2008 metais išaugo beveik 28 proc. (nuo 3430 iki 4379 Lt), o 2009 m. krito 18 proc. (iki vidutinės 3599 Lt nuostolių sumos). Privatūs klientai vidutinę nuostolių sumą ekonomikos augimo laikotarpiu augino 16 proc. –nuo 2415 iki 2810 Lt., tačiau skirtingai nei verslo įmonių atvejų kriziniais 2009 m. privačių asmenų vidutiniai patiriami nuostoliai nesumažėjo, o netgi nežymia dalimi ūgtelėjo.

Įdomu tai, kad dėl ekonominės krizės privačių asmenų kasko draudimo segmentas bendrovėje „If“ nenukentėjo. 2009 m. 10 proc. daugiau privačių asmenų kompanijoje apsidraudė visapusišku automobilių draudimu, o šiuo draudimu besinaudojančių verslo įmonių skaičius per ta patį laikotarpį sumažėjo 17 proc.

„Šiurpiu sutapimu“ draudikai vadina faktą, kad ekonominio piko metu gamtos stichija taip pat siautėjo dažniausiai. Nuo 2005 iki 2008 metų atvejų, kada gamtos stichija pridaro nuostolių automobiliams, išaugo daugiau nei 5 kartus, o 2009 m. tokių nelaimių skaičius vėl 5 kartus sumažėjo.

Ilgapirščių mėgstamiausi – „Audi A6“ ir BMW X5

Tyrimas išryškino ir lyčių naudojimosi automobiliu skirtumus. Vyrai beveik dvigubai dažniau nei moterys draudžiasi kasko draudimu, tačiau į avarijas jie patenka 3 proc. rečiau nei moterys. Vis tik saugesnių vairuotojų titulo vyriškos lyties atstovai negali išlaikyti, nes jų patiriami nuostoliai yra net 20 proc. didesni nei moterų.

Draudikai nelinkę sieti automobilių prekės ženklų su didesniu rizikingumu avarijų atžvilgiu, tačiau gali įvardinti 2005 – 2009 m. labiausiai ilgapirščių vertintus modelius – tai „Audi A6“ ir BMW X5. Statistika atskleidžia ir avaringiausius metų mėnesius: avarijų skaičius penktadaliu šoka į viršų spalio-lapkričio mėnesiais, kada prastėja vairavimo sąlygos ir gegužę, kada atšilus orams pradedam daugiau keliauti automobiliais.

5 metų laikotarpiu rekordinė kasko draudimo išmoka verslo įmonių segmente sudarė net 330 tūkts. Lt., vilkikui avarijos metu sudegus. Tarp privačių asmenų rekordinė 135 tūkst. Lt. viršijanti nuostolių suma buvo kompensuota, kada į avariją pateko prabangus sportinis automobilis „Porsche 911“.

Apibendrindami duomenis draudikai prisimena ir į statistiką nepatenkančias, tačiau įdomias kurioziškas situacijas. Bendrovės istorijoje užfiksuotas įvykis, kada dėl žalos atlyginimo kreipėsi žmogus, kurio automobilį apgadino galvijas. Kadangi galvijas buvo patinas, o automobilis raudonas, tuomet buvo juokaujama, kad šis įvykis turėtų būti priskirtas nenugalimos jėgos (force majeure) kategorijai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją