Prabangus bigusas su žvėriena - sėkmingo medžioklio pietūs. Su parūkytomis dešrelėmis patiekalas verdamas turtingųjų namuose. Na, o iš parduotuvėje pirktų raugintų kopūstų ir kelių dešrelių pagamintas bigusas nuo alkio gelbėdavo vargšą Varšuvos studentą.

Adomo Mickevičiaus epinėje poemoje “Ponas Tadas” bigusą valgė medžiotojai ir gaminamas jis buvo maždaug taip:

Reikia:
750 g raugintų kopūstų,
750 g žalių kopūstų,
400 g kiaulienos,
200 g veršienos be kaulo,
200 g rūkytos dešros,
1-2 šaukštų sviesto,
druskos,
pipirų,
30 g džiovintų grybų,
vieno svogūno,
2 šaukštų nesaldaus (geriausiai tinka geltonųjų slyvų) džemo,
½ stiklinės vyno.

Svogūną reikia supjaustyti ir šiek tiek apkepinti puode. Po to sudėti kiaulieną ir ją patroškinti. Kol dar mėsa nebus visiškai ištroškinta, ją reikia išimti ir supjaustyti kubeliais. Kopūstą supjaustyti, pasūdyti, sudėti į verdantį vandenį ir šiek tiek pavirti. Į kopūstus sudėkite veršieną ir uždengę indą patroškinkite.

Raugintus kopūstus užpilkite šaltu vandeniu, įdėkite lauro lapą, grybus ir uždengę indą virkite ant silpnos ugnies. Kai veršiena bus jau gerokai apvirusi, visus produktus sukrėskite į vieną indą, sudėkite supjaustytą dešrą, džemą, druską ir pipirus. Viską gerai išmaišykite ir virkite ant silpnos ugnies. Verdamas bigusas tol, kol mėsa gerai išsitroškina. Jis neturėtų būti skystas. Nukėlus nuo ugnies į patiekalą supilamas vynas ir viskas dar kartą gerai išmaišoma.

Kuo įvairesnės mėsos įdėsite į bigusą, tuo jis bus skanesnis. Tačiau pagrindinis šio patiekalo “ingredientas” - šaltis. Atvėsusį puodą su bigusu reikia palaikyti šaldiklyje, žiemą galima išnešti į balkoną.

Pasak lenkų gurmanų, bigusas yra “tikrai paruoštas” tik palaikius jį sušaldytą tris paras.
Tačiau jei neturite kantrybės ar laiko tiek laukti, galite patiekalu mėgautis ir iš karto.

Tiesa, biguso nepavadinsi dietiniu ar nekaloringu patiekalu, tačiau šaltuoju metu laiku jis puikiai tinka. Aišku, jei vienu prisėdimu nesukirsite pusės puodo.