Ir šiais metais "Lenkų kino savaitė" ketina pristatyti ryškiausius įvairiuose tarptautiniuose festivaliuose dalyvavusius pastarojo meto lenkų filmus, geriausiai atspindinčius lenkų kinematografo tendencijas ir reiškinius.

Šiais metais kino savaitės organizatoriai - Lenkų institutas - filmus ketina rodyti mažojoje kino teatro "Helios" salėje, kurioje yra apie 200 vietų.

Kino kritikė Živilė Pipinytė BNS sakė, jos "Lenkų kino savaitės" programą sąlyginai galima skirstyti į tris grupes.

Pirmoji filmų grupė geriausiai atspindi šiuo metu Lenkijoje vykstančius politinius, socialinius ir moralinius pokyčius.

Apie juos kalbantis režisieriaus Krzysztofo (Kšištofo) Krauzės filmas "Skola" - tai dviejų inteligentiškų šantažuojamų verslininkų beviltiška akistata su "teisingumu". Į Vilnių atvyksiančios Dorotos Kedzierzawskos (Kendziežavskos) "Niekas" pasakoja apie moterį, kuriai abortus beveik draudžiančioje Lenkijoje atimta pasirinkimo teisė. Mariuszo Trelinskio (Mariušo Trelinskio) MTV klipų estetikoje sukurtoje juostoje "Egoistai" kalbama apie taip vadinamąją "naująją prarastąją kartą."

Pasak kino kritikės, kitai kategorijai galima priskirti filmus, kuriuos apjungia garsios lenkų kino asmenybės.

Tai - vieno iš garsiausių Lenkijos kino aktorių Jano Jakubo Kolskio autorinio kino juosta "Kino istorija Popieliavuose", netiesiogiai apimanti 100 lenkų kino istorijos metų. Taip pat visą gyvenimą pramoginė kiną kūrusio Jaceko Bromskio "Pas poną Dievą užkrosny" bei Krzysztofo Kieslowskio (Kšyštofo Kiešliovksio) filmuose vaidinusio Jerzy Stuhro (Jerži Šturo) filmas "Didelis žvėris", kuriam scenarijų parašė pats K.Kieslowskis, ketinęs juo debiutuoti kine.

Vienas įdomiausių "Kino savaitės" filmų - Teresos Kotlarczyk (Kotlarščik) "Primas. Treji metai iš tūkstančio" - tęsia lenkų kino tradiciją vaizduoti netolimą istoriją ir jos asmenybes.

Šis politinis, religinis ir metafizinis filmas pasakoja apie tris vieno iš kertinių Lenkijos pokario asmenybių Stefano Wyszynskio (Vyšinskio) įkalinimo metus.

"Primas..." pasižymi ypač puikia vaidyba ir tokių aktorių kaip Andrzejus Sewerynas (Andžejus Severynas), Zbigniewas Zamachowskis, Maja Ostaszewska (Ostaševska) ansambliu.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją