Istorija vargiai ar žino kruvinesnį mūšį už vykusį prie Stalingrado. Iš viso jo metu žuvo apie du milijonus civilių, vokiečių ir rusų kareivių. Su įspūdingu vaizdingumu juostos režisierius žiūrovams pateikia Stalingrado pragarą ir paraleliai – dviejų profesionalų snaiperių kovą, peraugusią į asmeninį karą.

Karininkas Danilovas, turintis šiokią tokią įtaką aukštesniuose sluoksniuose, Uralo kalnuose augusį Vasilijų Zaicevą padaro propagandos įrankiu: snaiperis, per keletą savaičių nušovęs apie pusantro šimto vokiečių, tampa didvyriu. Jo sėkmė suteikia stalingradiečiams pergalės viltį.

Šiuo didvyriu susidomi ir Hitleris, į mūšį prieš herojų pasiųsdamas profesionalų snaiperį Maršalą Kionigą (akt. Ed Harris). Užverda karas kare – daugybė laukimo, įtampos ir nežinomybės dienų, persekiojant vienas kitą. Pasaloje tykantys snaiperiai – patys įdomiausi filmo kadrai. Jų ambicingumas, ištvermė ir profesionalumas tikrai daro įspūdį.

Kad karo baisybės galutinai neprislėgtų, filmo kūrėjai įterpia ir meilės istoriją. Vasilijus įsimyli snaiperę žydę Tanią Černovą (akt. Rachel Weisz), o kad būtų dar dramatiškiau – atsiranda ir meilės trikampis – dėl gražuolės Tanios galvą pameta ir Danilovas.

Filmo režisierius į vieną krūvą suplaka dramatizmą, sukrečiančią meilės istoriją, šokiruojančians žudynes ir prievartą, nežinomybę ir netikrumą, visa tai įrėmindamas istoriniais faktais. Ir Jean-Jacque Annaud neprašauna pro šalį. Visas 2val. ir 11min. (tiek trunka filmas) tikrai nekils mintis nueiti nusipirkti alaus ir spragėsių.

“Priešą už vartų” verta žiūrėti net ir nemėgstantiems karinių filmų, mat skerdynės ir lavonai (nors jų šiame kare ypač gausu) tikrai nėra pagrindinis filmo tikslas.

Kovinę dramą “Priešas už vartų” nuo balandžio 13d. žiūrėkite kino teatruose Vilniuje – “Vingis”, Kaune – “Planeta”, Klaipėdoje – “Žemaitija” ir Šiauliuose – “Saulė”.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją