Idealiai atkartoja piešinį

Dr. Algirdo Amšiejaus anūkai nekantraudami laukia Kūčių dienos, kai kartu su seneliu lies vaškinius žaisliukus eglutei. Būna, kad rankas nusidegina – juk tam, kad išryškėtų smulkiausios turimos formos detalės, liejamas karštas vaškas (70–85 laipsnių).

Pasak Lietuvoje žinomo bitininko, sodininko ir lektoriaus, bitininkams nepritiktų kalėdinės eglės puošti kitaip, kaip tik vaškiniais, mediniais, šiaudiniais žaisliukais.

Šiam reikalui idealiai tinka silikoninės formelės. Jos leidžia išgauti įvairiausius ornamentus, vaškui sustingus, lengvai nusiima nesugadindamos piešinio. „Silikoninių formų Lietuvoje yra pirkti. Daug lietuvių iš Vokietijos parsisiunčia silikono ir patys lieja formas. Išeina aštuonis kartus pigiau“, – pataria dr. A.Amšiejus.

Galima pritaikyti kitokias formeles

Neturint specialių silikoninių formų, vaškines dekoracijas galima daryti ir paprastesnes, tam pritaikyti formeles nuo pyragaičių ar saldainių.

Pirmiausia vandens vonelėje ištirpinamas vaškas. Norint jam suteikti spalvą, galima pridėti trečdalį spalvotų vaškinių kreidelių. Skystis atsargiai išpilstomas į formeles, stengiantis jas užpildyti iki pat kraštų.

Įmerkiamas siūlas ar juostelė taip, kad susidarytų kilputė žaisliukui kabinti. Arba padaroma skylutė: po kelių minučių, kai tik vaškas pradeda stingti, įsmeigiamas medinis dantų krapštukas. Jis išimamas baigiant vaškui kietėti. Galiausiai dirbinėlis atsargiai išimamas iš formos.

Dirbant vienam ar su vaikais, nereikėtų pamiršti saugumo. Darbo paviršius turi būti lygus bei atsparus karščiui, uždengtas klijuote ar popieriumi.

Vaškuoti kankorėžiai

Žavingų kalėdinių puošmenų galima pasidaryti net ir be jokių liejimo formelių. Tereikia prisirinkti pušų kankorėžių, susirasti sraigtų, geriausia – kilpine galvute (juostelei įverti).
Kankorėžio gale gręžtuvu pragręžiama skylutė, į ją iki galvutės įsukamas sraigtas. Štai ir visas pasiruošimas.

Paėmus už kilpelės, kankorėžis merkiamas į išlydytą vašką (natūralų ar paspalvintą spalvotomis vaškinėmis kreidelėmis). Kuo daugiau kartų panardinamas kankorėžis, tuo storesniu vaško sluoksniu „apauginamas“. Kai įgyja norimą išvaizdą, padedamas ant vaškinio popieriaus džiūti.