Plaukiojimas debesimis

Žurnale „Pediatrics“ publikuotame tyrime hipnozė buvo vertinama kaip pilvo skausmų, įskaitant spazminį kolitą (ligą, su kuria vaikai susiduria ganėtinai dažnai), gydymo metodas.

Tyrime dalyvavę vaikai aštuonias savaites kasdien išklausydavo dvidešimties minučių trukmės garso įrašą su tam tikromis užduotimis, kurių tikslas buvo vaikų „gydomosios“ vaizduotės skatinimas. Klausytojai turėjo įsivaizduoti įvairius atpalaiduojančius scenarijus, kurie turėjo slopinti skausmą – pavyzdžiui, plaukiojimą debesimis ar žaidimą su tirpstančiu rutuliu. Pastarasis yra vertas išsamesnio aptarimo.

Žaidimas su rutuliu

Vaikas turi įsivaizduoti ypatingą švytintį objektą ir paimti jį į rankas. Vėliau šis objektas pradeda tirpti ir skverbtis iš pradžių į rankas, o vėliau ir į visą kūną koncentruojantis į pilvą. Svarbu įsivaizduoti, kad iš rutulio sklinda šiluma ir jis aplink pilvą sukuria apsauginį sluoksnį, per kurį negali prasiskverbti skausmas.

Statistika

Šio metodo taikymo rezultatai buvo stebėtini. Tyrime dalyvavo 30 vaikų nuo 6 iki 15 metų, kurie buvo suskirstyti į dvi vienodo dydžio grupes: pirmoji klausydavosi įrašų, antroji buvo gydoma standartiniais metodais. Pabaigus gydymo kursą, 73 proc. vaikų iš pirmosios grupės nurodė žymų skausmų sumažėjimą, o antrojoje grupėje būklės pagerėjimu džiaugėsi tik 26 proc. vaikų.

Kaip tai veikia?

Tyrimo autoriai sako nežiną kaip būtent veikia šis metodas. Akivaizdu, kad jis mažina bendrą nerimo būklę, bet taip pat ji kažkokiu būdu tiesiogiai veikia ir skausmo židinį.

Kai kurie mokslininkai mano, kad hipnozės metodai apskritai mažina hiperjautrumą, dėl kurio ir kyla minėtos ligos (taip pat spazminis kolitas).

Atpalaiduojančių garso įrašų idėja kilo dėl medikų, galinčių didelę dalį savo laiko skirti kiekvienam vaikui individualiai mokant jį „gydomojo“ įsivaizdavimo metodų, stygiaus. Paaiškėjo, kad medikas šiame procese nėra toks jau reikalingas. Netgi atvirkščiai – vienumoje vaikui lengviau įsiklausyti savęs, lengviau tinkamai nusiteikti.

Tyrimo vadovė Miranda vant Tilburg nurodo, kad šis metodas pranašus dar ir tuo, kad nereikalauja didelių išlaidų ir gali būti naudojamas greta tradicinių pilvo skausmų gydymo metodų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją