24 metų 206 centimetrų ūgio Chrisas Youngas JAV baigė Mičigano universitetą, ten buvo vienas krepšinio komandos lyderių. Po pirmų studijų metų jam atiteko garsaus JAV krepšinio trenerio Rudi Tomjanoviciaus vardu pavadintas apdovanojimas, skirtas didžiausią pažangą padariusiam žaidėjui. Paskutinį sezoną jis buvo išrinktas Mičigano universiteto ekipos kapitonu, aikštėje vidutiniškai praleido po 31,6 minutės, per jas pelnė po 11,4 taško ir atkovojo po 5,7 kamuolio. Visas 2001-2002 metų sezono rungtynes jis pradėjo komandos starto penkete, buvo vienas taikliausių NCAA dvitaškių metikų (64 procentų taiklumas).

Praeitą sezoną Youngas praleido Belgijoje, Antverpeno "Racing Basket" klube. Antverpeno ekipoje jis per kiekvienas rungtynes žaidė vidutiniškai po 31,2 minutės, per jas pelnė po 12,5 taško ir atkovojo po 8,1 kamuolio.

Tik girdėtas

Youngui atstovaujančios krepšinio agentūros "Interperformances" atstovas Lietuvoje Virginijus Bulotas vakar teigė žinąs, kad amerikiečiui buvo suteikta mūsų šalies pilietybė, mat jis turi lietuviško kraujo.

"Žinau, kad Youngas Lietuvos pilietybės prašė du kartus, - sakė Bulotas. - Vieną kartą negavo, nes trūko kažkokių dokumentų. Dabar tikriausiai gavo teigiamą atsakymą. Tikrai žinau, kad jo šaknys yra lietuviškos, tačiau plačiau šios istorijos papasakoti negaliu, nes žinau tik patį faktą.

Youngas yra pajėgus žaidėjas, galbūt padėtų ir Lietuvos rinktinei. Informavau apie jį Lietuvos krepšinio federaciją (LKF), tačiau juo nesusidomėta".

Kaip amerikietis galėjo gauti Lietuvos pilietybę, vakar LŽ negalėjo paaiškinti ir Prezidentūros, ir Migracijos departamento atstovai. Jie tvirtino nieko apie Youngą negirdėję.

"Prezidentas pilietybės tokiam asmeniui savo dekretu nėra suteikęs, - sakė Prezidentūros darbuotoja Nijolė Kalvelytė. - Bet jis pilietybę galėjo gauti per Migracijos departamentą, jeigu turi lietuviškas šaknis".

"Mūsų duomenų bazėje apie Chrisą Youngą jokių duomenų nėra", - tvirtino Migracijos departamento atstovė ryšiams su visuomene Jovita Girlevičiūtė.

Nieko apie Youngo gautą Lietuvos pilietybę negalėjo pasakyti ir LKF atstovai. LKF administratorius Algis Žvirblis teigė tik girdėjęs apie tokio krepšininko planus tapti lietuviu. "Nieko apie tai nežinau, nesame gavę jokių su tuo susijusių dokumentų", - tikino LKF generalinis sekretorius Saulius Samulevičius.

Vaikaitis

Lietuvos piliečiu tapusio JAV krepšininko pėdsakus pavyko aptikti tik Lietuvos generaliniame konsulate Čikagoje. "Pasų įteikiame šimtus, tačiau ši pavardė man girdėta", - išgirdęs klausimą atsakė generalinis konsulas Arvydas Daunoravičius.

Patikrinęs dokumentus Daunoravičius netrukus patvirtino, kad Youngas tapo Lietuvos piliečiu. "Esame gavę dokumentą, kad Youngui suteikta Lietuvos pilietybė pagal Lietuvos Respublikos pilietybės įstatymo 1 straipsnio 1 punktą, - sakė generalinis konsulas. - Youngas yra asmens, iki 1940 metų birželio 15 dienos turėjusio Lietuvos pilietybę, vaikaitis. Sprendimas Migracijos departamente buvo prįimtas birželio 11 dieną, o mes jam tik išsiuntėme pasą".

Gavęs Lietuvos pilietybę Youngas įgijo galimybę atstovauti ir mūsų šalies nacionalinei komandai. Lietuvos rinktinės vyriausiasis treneris Antanas Sireika vakar teigė nieko negirdėjęs apie Youngą, todėl paklausė, kur amerikietis yra žaidęs, kokio jis ūgio. "Teoriškai išbandyti norisi visus krepšininkus, tad kodėl gi kada nors neišbandžius ir jo", - Sireika neatmetė galimybės, kad vieną dieną amerikietis užsivilks Lietuvos nacionalinės komandos marškinėlius.

Neigiamai

Anksčiau Lietuvos pilietybės yra prašę amerikietis krepšininkas Ericas Elliottas ir ispanas tenisininkas Danielis Lencina. Elliottas mūsų šalies piliečiu tapti panoro 2 metus pažaidęs Vilniaus "Lietuvos ryte", o Lencina yra vedęs daugkartinę Lietuvos teniso čempionę Gabrielę Masiliūnaitę. Abiejų sportininkų prašymus Pilietybės komisija atmetė.

"Lietuvos pilietybė išimties tvarka suteikiama už kokius nors nuopelnus Lietuvai. Lietuvė žmona - nėra joks nuopelnas. Nebent jis 3 metus gyventų Lietuvoje", taip atsisakymą suteikti pilietybę Lencinai aiškino tuometinis Prezidento kanceliarijos vadovas Andrius Meškauskas.