Rusijos mokslininkai mano, kad vyrai, gyvenantys Rytuose, iš tikrųjų gyvena ilgiau dėl teigiamų emocijų, kurias jiems teikia nuolankios žmonos. Tuo tarpu jų kolegos iš kitų šalių įsitikinę, jeigu vyras gyvena laimingoje monogaminėje santuokoje, tai jis gyvena ilgiau, negu nelaimingas sutuoktinis, gyvenantis su keliomis žmonomis.

Šefildo universiteto mokslininkai atliko neįprastą eksperimentą. Jie ištyrė vyresnių negu 60 metų vyrų gyvenimo trukmę įvairiose pasaulio šalyse. Pirmiausiai 189 valstybes jie padalino į keturias grupes – nuo absoliučiai monogaminių iki tų, kuriose pirmenybė skiriama poligaminėms santuokoms.

Vėliau mokslininkai išanalizavo šių šalių BVP ir gaunamų pajamų vidurkį, tenkantį kiekvienam asmeniui. Tyrimo metu nustatyti ir kiti svarbūs rodikliai: visavertis maitinimasis ir aukštas sveikatos apsaugos lygis daugumoje Vakarų šalių. Palyginus gautus rezultatus, padaryta išvada, jog Rytuose gyvenantys vyrai gyvena 12% ilgiau negu jų bendraamžiai Vakaruose.

Britanijos gerontologai teigė, kad gyvenančių daugpatystėje vyrų gyvenimo trukmė yra ilgesnė todėl, kad jie susilaukia palikuonių net įžengę į septintąją ar aštuntąją gyvenimo dešimtį. Jie labiau rūpinasi savo sveikata – juk jiems tenka išmaitinti mažamečius vaikus.

"Atrodo, kad tokia hipotezė yra teisinga“, - tyrimo rezultatus pakomentavo evoliucinės antropologijos specialistas iš Kornelijos universiteto (JAV) Chrisas Wilsonas.

Tikėtina, kad vyrų ilgaamžiškumą nulemia moterų rūpinimasis sutuoktiniu, priklausomai nuo jo socialinio statuso. Žmonos visuomet apsupa sutuoktinį dėmesiu ir švelnumu. Kai vakaruose gyvenantys vyrai tampa našliais, nebelieka, kas jais pasirūpintų.

Apsupti jaunų moterų, vyrai labiau rūpinasi savimi, mano gerontologijos specialistė Liudmila Serova. Tikėtina, kad gyvenimo trukmę pratęsia ne dažni lytiniai kontaktai su skirtingomis moterimis, o teigiamos emocijos. Jeigu žmogus kelis dešimtmečius gyvena su viena mylima moterimi, tai tikėtina, kad jis gyvens ilgiau.

Problema tame, kad monogaminėse šalyse gyvenantys vyrai, pavargę nuo šeimyninės buities monotonijos, dažnai gyvena nesveiką gyvenimo būdą. Rytuose vyrai bendrauja su įvairiomis moterimis (sutuoktinėmis), kurios visaip stengiasi jiems įtikti, todėl jie teigiamų emocijų atitinkamai gauna daugiau.

Tiesa, yra ir kitokia nuomonė. Pagal oficialią statistiką, vyrai Rytuose gyvena trumpiau negu Vakaruose, patikslino ekologijos ir demografijos centro mokslininkai. Pavyzdžiui, vidutinė gyvenimo trukmė Prancūzijoje - 76 metai, Italijoje – 78, Saudo Arabijoje ir Irane – 68. Tam įtakos turi žemas medicinos paslaugų lygis.

Taigi tyrimo rezultatai yra ginčytini. Vyrai, gyvenantys monogaminėse šeimose ir turėdami vieną žmoną, kartais susitikinėja ir su moterimi "iš šalies". Taigi monogamija šiuo atveju yra tik santykinis dalykas. Galima teigti, kad vyrai, gyvenantys tradicinėse bendruomenėse, gyvena ilgiau negu moterys.

Vyrai jaučia didesnį komfortą, nes jie atvirai dominuoja prieš moteris. Reikia atsižvelgti į tai, kad moterų mirtingumas tokiose šalyse yra didesnis negu vyrų. Peršasi išvada, kad Rytų šalių visuomenėje vyrai prasiilgina sau gyvenimą moterų sąskaita: jie pernelyg išlepinti dėmesiu, ko nepatiria jų moterys.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją