Baikeriai – tai ne vien motociklus mėgstantys žmonės. Kaip daugelis sako, tai – gyvenimo būdas. O jei priklausai jų klubui, turi paklusti ir griežtoms taisyklėms.

Motociklininkų klubai, susivienijimai, draugijos skirstomos į keletą grupių. Aukščiausią baikerių statusą išreiškia priklausymas MC (Motorcycle club) klubui. Yra dar ir MB (Moto Brolija), MCC (Motor Cycle Club), RC (Riding Club). Taip pat dar veikia HDC klubai, vienijantys „Harley Davidson“ motociklais važinėjančius asmenis.

MC klubui priklausyti gali tik vyrai. Lygios moterų ir vyrų teisės, feminizmo idėjos baikerių klube laikomos visuomenės išsidirbinėjimu. Klubo nariais negali būti kunigai, policininkai ar buvę policininkai, nepageidaujami ir kitų valstybinių institucijų bei seksualinių mažumų atstovai.

Klubas, turintis MC vardą, laikosi itin griežtų taisyklių. Nariams privalomi susirinkimai, išvažiavimai, tam tikros elgesio normos, tarp narių vyrauja griežta hierarchija. Klubas būtinai turi turėti savo iždą, taisykles, „klubhauzą“.

Kito lygio motociklininkų susivienijimų – MCC, RC, MB – taisyklės nėra tokios griežtos. Šiems klubams, išskyrus MB, gali priklausyti ir moterys. Tačiau Lietuvoje labai mažai klubų priima moteris, mat daugelis tikisi kada nors įgyti MC statusą.

Baltijos šalyse pirmosios maištauti pradėjo Latvijos moterys. Jos įkūrė savo klubą ir pavadino jį „Panthers MC Latvia“. Ne visi MC klubai pripažįsta „panteras“, nes pagal jų įsitikinimus šis klubas negalėjo gauti MC vardo.

Pernai Vilniuje susikūrė merginų baikerių klubas „Lapės MCC“. Šiuo metu joms priklauso 13 narių. Anot jų, nė vienas vyras kongrese, kuris suteikia klubams statusą, neprieštaravo, kad merginos kurtų savo MCC klubą. „Kam nepatiko ši idėja, tiesiog patylėjo. Ir dabar ne visi noriai mus priima, ypač anksčiau įkurti klubai“, – prasitaria viena iš „lapių“.

Naujokų išbandymai

Visi klubai turi savo atributiką, pavadinimą, herbą. Ant MC klubo narių liemenių nugaros turi būti antsiuvas su klubo pavadinimu viršuje, viduryje – herbas, o apačioje – vietovės pavadinimas. Tai vadinama klubo „spalvomis“.

Naujokams antsiuvų iš karto neduodama. Tik įgavus klubo narių pasitikėjimą, išlaikius skirtą išbandymą, gali tapti tikruoju nariu. Nariai skirstomi į tam tikras kategorijas. Naujokai gauna „Hang around“ – „besitrinančio aplink“ statusą. Jie neturi beveik jokių teisių, tačiau privalo dalyvauti klubo gyvenime. Kai tikrieji nariai nusprendžia, kad naujokas gerai pasirodė, jis gauna „Prospect“ – kandidato į tikruosius narius – statusą. Tam būtina nors vieno klubo nario rekomendacija.

Pažengusiems hierarchijos laipteliu privalomos tam tikros pareigos, susijusios su klubo veikla, kurias numato klubo statutas. Pilnateisiai nariai gauna „Members“ (narių) statusą.

Įstoti į MC klubą nėra paprasta. Apie išbandymus stojant sklinda įvairių gandų. Dažnai manoma, kad būsimam nariui reikia atlikti nusikalstamo pobūdžio užduotį. Kalbama, kad JAV, norint tapti legendinio baikerių klubo „Hell‘s Angels“ nariu, reikia nužudyti žmogų. Lietuvoje vienas iš išbandymų buvo pervažiuoti visą miestą nuogam arba atsigulti ant geležinkelio bėgių išilgai taip, kad pravažiuojantis traukinys tavęs neužkabintų. Tačiau dažnai išbandymai būna lengvesni.

Motociklų entuziastai labai saugo liemenes su klubo „spalvomis“. Liemenė yra lyg kario uniforma – ji atstovauja tam tikrai bendruomenei, todėl vilkėdamas liemenę baikeris negali padaryti klubui gėdos. Didžiausias įžeidimas jam – jei kas nors nuplėšia „spalvas“. Tai – pažeminimas, kurį turi nuplauti atlikdamas skirtą užduotį. Anot baikerių, merginos todėl ir negali būti klubo narėmis – esą jos negalėtų apginti savo klubo „spalvų“.

Kiekvienas klubas privalo turėti savo „klubhauzą“. Tai yra vieta, kur vyksta klubo susirinkimai, organizuojami koncertai. Jame baikeriai dažnai leidžia vakarus, kiti tiesiog čia gyvena. Pagal taisykles „klubhauze“ gali lankytis tik klubo nariai, vadovybei leidus, jame taip pat gali lankytis kandidatai, kitų klubų nariai ar pašaliniai asmenys.

Nešvari veikla

Ne paslaptis – baikeriai ne šventieji, tad nusikalstama veikla jiems nesvetima. Narkotikai, prostitucija, ginklai – JAV dažniausiai įprastas darbas, pasaulietiška tvarka daugeliui baikerių nepriimtina, o kiti klubai net turi prierašą „Outlaw“ – nepaisantys įstatymų. Pakliuvus į kalėjimą, klubo nariai nepalieka saviškio nelaimėje – jį lanko, rūpinasi.

Vis dėlto baikeriai į klubus buriasi ne tam, kad pažeidinėtų įstatymus ar sukurtų kažkokią nusikalstamą gaują. Pagrindinė idėja, kuri juos vienija, – meilė motociklams ir ištikimybė savo klubui. Lietuvoje yra šiek tiek kitaip – daugelis klubo narių dirba paprastą darbą arba yra verslininkai.

Bet yra ir tokių, kurie nevengia asociacijų su nusikalstamu pasauliu. Pavyzdžiui, klubo „Big Gang“ nariai viešai fotografuojasi su ginklais, neslepia, jog jų klubo pavadinimas „Gang“ (gauja) nėra atsitiktinis. Taip pat jie nešioja 1% ženklą. Besidomintiems baikerių gyvenimu, tai daug ką pasako. Šį ženklą nešioja nepripažįstantys įstatymų viršenybės.

Baikerių karai

„Big Gang MC“ klubas nebijo atskleisti neigiamo savo požiūrio į kitus Lietuvos baikerių klubus.

„Lietuvos motociklininkai, save vadinantys baikeriais, serga „spalvų liga“ ir MC sindromu. Būtų gal ir ne taip juokinga, jei dauguma bent suvoktų, kad laisvalaikio praleidimą jie painioja su „gyvenimu ant ratų“. Dauguma jų nenuvažiuoja nė 1 000 km per visus metus. Tad natūraliai kyla klausimėlis, kodėl visi, susibūrę į „motociklų būrelį“, būtinai nori siūtis raides MC? Atsakymas labai paprastas: jei nesi MC, tavęs tiesiog nėra. Važiavimo kolonoje metu tave nuvarys į galą, nes be MC esi niekas, kaip turi elgtis ir pagal kokias taisykles turi gyventi, už tave nuspręs MC taryba. Jei nesergi „spalvų liga“, į „baikshow“, skirtą miestelėnams, irgi nepakliūsi. Baisiausia tai, kad nesuvokdami atsakomybės, žmonės žaidžia šiuos pavojingus žaidimus“, – žurnale „Tik vyrams“ rašo „Big Gang MC 1% Nation“ prezidentas Vigma.

„Big Gang‘ų“ nepripažįsta Lietuvos baikerių kongresas, todėl tarp skirtingų klubų dažnai kyla konfliktų. Kauno baikerių klubo „Griausmadariai“ nariai, minėdami partizanų dieną, susirinko prie IX Forto į žygį „Laisvės kovos keliu“. Čia juos pasitiko nedraugiškai nusiteikę „Big Gang‘ai“. Niekas nežino, už ką pastarieji žiauriai sumušė kauniečius, nes baikeriai nelinkę skųstis ar savo reikalų kelti į viešumą. Net jei nukentėjo, nė vienas tikras baikeris ar gyvenantis jų taisyklėmis nesiskųs policijai.

Po šio įvykio Lietuvos „klubhauzuose“ spėliota, jog greitai gali prasidėti tikri klubų karai. Organizuodami savo renginius motociklų mėgėjai rūpinasi didesne apsauga arba tvarką saugo patys nariai.

Anksčiau, ypač JAV, tarp baikerių klubų vykdavo muštynės. Lietuvoje dažnai susitariama piniginėmis baudomis. Tarkime, dar nepripažintas klubas „prisidirba“ kito klubo organizuotame „Bike Show“. Nepagarbiems svečiams renginio organizatoriai pasiūlys du variantus – arba jie gaus gerai į kailį, arba sutariama, kiek prasikaltęs klubas sumokės. Už šiuos pinigus renginio šeimininkai gerai pasilinksmina ir incidentas būna pamirštas.

Iš pažiūros baikerių gyvenimo būdo nežinančiam žmogui daugelis taisyklių atrodo nesuprantamos. Pavyzdžiui, kad ir tokia nuostata – jei nevažiavai į privalomąjį „Bike Show“, klubui turi mokėti baudą, kuri siekia kelis šimtus litų. Kiekvienas paprastas žmogus atsakys – nenorėjau ir nevažiavau, o tikras klubo narys net neprieštaraus, kitaip jis joks baikeris.

Vienas dalykas baikeriams turi būti įaugęs į kraują. Klubas – kaip šeima, todėl jis turi būti aukščiau asmeninių interesų. Visi reikalai taip pat sprendžiami bendrai klube.

Požiūris į merginas

Apie baikerius ir merginas taip pat galima prisiklausyti įvairių pasakojimų. Ten, kur baikeriai, paprastai sukiojasi ir gražios merginos. Jie moka linksmintis ir žiūri į gyvenimą paprastai, o tai merginoms patinka. Juo labiau kad baikerio mergina gali jaustis kaip už mūro.

Daugelis baikerių neslepia, kad merginos jiems reikalingos tik pasilinksminti ir kad važiuojant per lietų „neaptaškytų nugaros“. Tačiau daugelis motociklų gerbėjų turi šeimą, vaikų.

Patys baikeriai savo merginas skirsto į kelias kategorijas – gyvenimo draugės, meilužės, klubo merginos. Jie niekada moterų nesidalija tarpusavyje. Už taisyklės pažeidimą baikeris gali būti išmestas iš klubo. Todėl atėjus naujai merginai į baikerių vakarėlį, dažniausiai pirmas klausimas būna – „su kuo čia atėjai?“.

Prisiekusių šio gyvenimo gerbėjų merginos turėtų susitaikyti – draugui visada pirmoje vietoje bus klubas. Kartais net nesvarbu, jog tą dieną tavo gimtadienis – jei klube privalomas susirinkimas, išvažiavimas, „Bike Show“, labai tikėtina, kad draugas pasirodys tik po renginio.

Pasiryžusios būti su baikeriu, turės pamilti laisvę ir motociklus. Juokaujama, kad baikerio šeimai priklauso trys dalykai – baikeris, mergina ir motociklas.