Tokį siūlymą ne kartą pateikė ir liberaliosios valdančiosios koalicijos partijos, prezidentė Dalia Grybauskaitė anksčiau taip pat yra išsakiusi pritarimą šių išmokų mažinimui.

Jis skaičiuoja, kad toks sprendimas kitąmet „Sodros“ išlaidas bedarbių pašalpoms turėtų sumažinti maždaug 150 mln. Lt. Iš viso tam kitąmet planuota išleisti apie 490 mln. Lt.

Iš padidinto „Sodros“ tarifo planuota gauti 400 mln.Lt.

„Mūsų žiniomis, kol kas Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitete yra tik svarstymai įstatyme numatyti, kad maksimali bedarbio pašalpa būtų mažinama iki 650 Lt. Todėl greičiausiai tokie siūlymai ir bus pateikti būtent Seimo narių. Jei jiems bus pritarta, jie bus įtraukti į laikinąjį išmokų mažinimo įstatymą“, – DELFI sakė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Ryšių su visuomene skyriaus vedėja Lina Bušinskaitė.

Jos teigimu, Socialinės apsaugos ir darbo ministras pritars tokiam siūlymui, jei jis bus pateiktas.

R. J. Dagys sakė, kad šis pasiūlymas kartu su kitais pakeitimais bus svarstomas ateinančios savaitės komiteto posėdžiuose.

„Komitete šis siūlymas neįregistruotas, tačiau tai yra tikrai svarstytinas dalykas, nes bedarbio pašalpa tikrai turėtų būti siejama su minimaliu atlyginimu. Tokiu atveju žmonėms būtų interesas ieškoti darbo, nes dabar minimalus atlyginimas yra mažesnis nei bedarbio pašalpa. Tai nėra gerai“, – sakė jis.

Planuojama, kad maksimalios bedarbio pašalpos mažinimas būtų kaip dalinė alternatyva nedidinamoms „Sodros“ įmokoms.

„Jeigu „Sodros“ įmokos nedidėja, tada tos draudiminės lėšos, kurios būtų skirtos bedarbio pašalpai, turėtų mažėti. Tai yra pasekmė atsisakymo 2 proc. didinti „Sodros“ įmokas“, – sakė R. J. Dagys.

Lietuvos darbo biržos duomenimis, dauguma darbdavių į laisvas darbo vietas priimtiems darbuotojams nori mokėti minimalų atlyginimą, o vidutinė bedarbio pašalpa sudaro apie 700 Lt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją