Pataisose taip pat siūloma drausti prekiauti alkoholiu nepilnamečiams skirtuose renginiuose, mažinami administraciniai ribojimai alkoholiu prekiaujančioms įmonėms.

Ūkio ministro Dainiaus Kreivio nuomone, leistina alkoholio koncentracija darbuotojo kraujyje turėtų būti maždaug 0,4 promilės alkoholio, tačiau galutinį sprendimą turėtų priimti atsakingos institucijos.

„Lygiai taip pat (kaip ir vairuotojams – 0,4 promilės)“, – paklaustas, kaip bus su leistina alkoholio koncentracija darbe, sakė ministras.

Neįpareigotas ateiti blaiviam

Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) vyriausiasis valstybinis darbo inspektorius Mindaugas Pluktas DELFI anksčiau sakė, kad šiuo metu darbuotojas nėra niekaip įpareigotas į darbą ateiti blaivus. Darbo kodekse tėra numatyta nuostata, kad išgėrusį darbuotoją darbdavys gali nušalinti nuo darbo.

Už girtavimą darbe, anot jo, gali bausti tik policija, kuri po įmones nevaikšto.

Vyriausiasis darbo inspektorius anksčiau taip pat sakė manantis, kad leistina alkoholio koncentracijos darbuotojo kraujyje riba turėtų būti tokia pati kaip ir vairuojant – 0,4 promilės.

VDI duomenimis, Lietuva pirmauja Europos Sąjungos statistikoje pagal žuvusių neblaivių darbuotojų skaičių.

Mažėja administracinių suvaržymų

D. Kreivys taip pat pabrėžė, kad parengta įstatymo pataisų, kuriomis Lietuva savo teisės aktus derina prie europinės paslaugų direktyvos.

Pataisose numatyta, kad sezoninės licencijos verstis mažmenine prekyba alkoholiniais gėrimais, taip pat vienkartines licencijas verstis mažmenine prekyba alkoholiniais gėrimais masiniuose renginiuose, parodose, mugėse būtų išduodamos ne tik Lietuvoje įmonėms ar, užsienio įmonių filialams, bet ir kitose Europos ekonominės erdvės valstybėse įsteigtiems juridiniams asmenims ar jų filialams, kurie nėra įsisteigę Lietuvoje.

„Iki šiol buvo reikalaujama dviejų licencijų, kad užsienio įmonės turėtų licenciją savo šalyje ir dar papildomai gautų pas mus. Pritarus siūlomoms pataisoms to nebereikės“, - sakė ūkio ministras.

Taip pat siūloma panaikinti reikalavimą įmonėms informuoti Valstybinę tabako ir alkoholio kontrolės tarnybą apie numatomus importuoti alkoholio produktus, neturėtų būti reikalaujama ir pateikti licencijas išduodančiai institucijai informaciją apie įmonės steigėjus.

Pataisose taip pat norima įmonei suteikti teisę apskųsti teismui licenciją išdavusios institucijos sprendimą dėl licencijos galiojimo panaikinimo, o skundą nagrinėjančiam teismui – nuspręsti, kad licencijos galiojimas neturi būti panaikinamas, jei dėl tam tikrų itin svarbių aplinkybių ši sankcija būtų akivaizdžiai per didelė ir neproporcinga padarytam teisės pažeidimui.

Ministras tikisi, kad šios įstatymų pataisos galėtų įsigaliotų nuo Naujųjų metų. Dėl pateikto projekto Vyriausybė turėtų apsispręsti trečiadienį, o galutinį žodį dėl šių pataisų tars Seimas ir prezidentas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)