Pasak D. Grybauskaitės, euro įvedimas Baltijos šalims nėra savitikslė užduotis.

„Mano nuomone, euras nėra tikslas dėl tikslo. Euras yra finansinės disciplinos sistema, kuri yra labai naudinga ekonominei plėtrai. Mes galime rinktis vieną iš dviejų kelių: arba skausmingą devalvaciją, arba smarkų algų apkarpymą ir apsisprendimą gyventi pagal pajamas“, – pasakė ji.

Lietuvos prezidentės nuomone, nedera Baltijos šalių lyginti su Lenkija, kuriai pavyko išvengti sunkios krizės.

„Lenkija iš pat pradžių taikė kitokią pinigų politiką. Jų zlotas iš pat pradžių nebuvo griežtai pririštas prie euro. O pas mus ir pas jus daugiau nei pusė žmonių turi skolų ne litais ir latais, o užsienio valiuta. Ir reiškia, kad per naktį jų skolos proporcingai išaugs. Be to, visos Baltijos šalys taip pat skolinosi užsienio valiuta. Ir reiškia, joms teks grąžinti daugiau. Devalvuoti apsimoka, kai reikia padidinti šalies konkurencingumą. Tačiau dabar nėra tikslo tai daryti, nes mūsų eksporto rinkos kol kas uždarytos. Tai yra, mes vis tiek neturime kur išvežti prekių. Taigi egzistuoja bent trys priežastys, kodėl neapsimoka devalvuoti valiutų“, – pažymėjo ji.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją