Vaikams, kurių amžius nuo 2 iki 5 metų, prie televizoriaus ekrano leidžiamas laikas turėtų būti apribotas iki 1 val. per dieną, teigia sveikatos ekspertai pirmosiose oficialiose rekomendacijose apie vaikų televizoriaus žiūrėjimo įpročius.

Jose teigiama, kad besaikis televizoriaus žiūrėjimas turi neigiamos įtakos mažų vaikų bendravimo ir dėmesio sutelkimo įgūdžių formavimuisi. Šios rekomendacijos, kurias sudarė Melburno karališkoji vaikų ligoninė ir kurias kitą savaitę paskelbs vyriausybė, yra nacionalinio masto kovos su nutukimu dalis. Nepaisant australų įvaizdžio - sveikos ir dėl sporto pamišusios tautos, ketvirtadalis vaikų šioje šalyje turi rimtų problemų dėl antsvorio.

Baiminamasi, kad šis skaičius 2020 m. išaugs trečdaliu. Šioje ataskaitoje, kuri visų pirma skirta vaikų priežiūros centrams, taip pat pateikiamos rekomendacijos tėvams, kad jie sudarytų planą, kaip riboti laiką, kurį jų vaikai praleidžia žiūrėdami televizorių.

„Get Up and Grow“ rekomendacijose rašoma: „Remiantis naujausiais tyrimais, rekomenduojama, kad jaunesni nei 2 m. amžiaus vaikai visiškai nežiūrėtų televizoriaus bei nesinaudotų jokiomis elektroninėmis laikmenomis (DVD grotuvais, kompiuteriais ir kt.)“.

„Prie ekranų leidžiamas laikas sumažina aktyviems žaidimams ir socialiniams kontaktams su kitais žmonėmis skiriamą laiką bei sumažina kalbos raidos galimybes. Tai gali neigiamai paveikti akių judėjimo spektrą ir laiką, kurį vaikai gali išbūti sutelkę dėmesį“.

Ligoninės atliktame tyrime nurodoma, kad labai maži vaikai Australijoje daugiau laiko leidžia žiūrėdami televizorių nei užsiimdami kita veikla. Keturių mėnesių kūdikiai kasdien vidutiniškai 44 min. žiūri televizorių, o vaikai iki 4 metų prie televizoriaus ekrano praleidžia ne mažiau nei tris valandas kasdien.

Beveik trečdalis vaikų gyvena namuose, kuriuose televizorius būna įjungtas visą laiką, teigiama pranešime. Nuo ankstyvos kūdikystės televizorius vaikams atstoja auklę.

„Vaikų vystymuisi didžiulę įtaką daro tiesioginis bendravimas ir bendraujančiojo susidomėjimas bei reagavimas“, – teigiama pranešime.

Jame rekomenduojama, kad 2–5 m. amžiaus vaikų neaktyviai leidžiamas laikas – įskaitant televizoriaus žiūrėjimą, skaitymą, piešimą ar dėlionių dėliojimą – būtų apribotas iki valandos per dieną ne miego metu. Vaikai nuo vienerių metų amžiaus turėtų bent tris valandas per dieną būti aktyvūs.

Šias rekomendacijas palankiai vertina Australijos vaikų priežiūros ekspertai. Lee Burtonas, vaikų priežiūros komentatorius, pritaria visiškam televizoriaus draudimui vaikų priežiūros centruose: „Manau, kad šios rekomendacijos padės žmonėms suprasti, kokį neigiamą poveikį daro televizorius labai mažiems vaikams".

Barbara Biggins, Australijos vaikų teisių apsaugos ir žiniasklaidos tarybos vadovės nuomone, yra kitų būdų užimti mažus vaikus, ne vien "nudrėbti juos priešais televizorių, kad pasyviai sėdėdami jį žiūrėtų, jau geriau tegul jie taškosi balose ar stebi ropojančius vabalus“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)