Jį taip pat skanu valgyti ir vieną su šviežiomis uogomis arba gaminti iš jo pikantiškus mišinius su ančiuviais, garstyčiomis ir prieskoninėmis žolelėmis. Kalbant apie Mascarpone sakyti “kreminis sūris” nėra visiškai teisinga. Jis yra gaminamas iš karvių pieno, tačiau jo gamyboje nenaudojami jokie fermentai.

Pateikiame keletą receptų su šiuo sūriu, kurio galite nusipirkti didžiuosiuose prekybos centruose.

Mascarpone sūrio pyragas su anakardžių riešutais ir vaisiniu - karameliniu padažu

12 - 16 porcijų

Ypatingai riebus plaktas sūris leidžia pagaminti nepaprastai švelnų sūrio pyragą. Sūrio pyragas turi būti atvėsintas mažiausiai šešias valandas prieš patiekiant į stalą.

Tešla

1/2 stiklinės sūdytų skrudintų anakardžių riešutų,
1/4 stiklinės auksinio rudojo cukraus ,
1 stiklinė miltų ,
1/4 arbatinio šaukštelio druskos ,
1/8 arbatinio šaukštelio malto cinamono ,
1/8 arbatinio šaukštelio malto imbiero ,
6 šaukštai šaldyto nesūdyto sviesto, supjaustyto maždaug 1 cm dydžio kubeliais ,
1 didelis kiaušinio trynys.

Įdaras

60 g kambario temperatūros Mascarpone sūrio ,
1/2 stiklinės cukraus ,
žiupsnelis druskos ,
pakelis vanilinio cukraus ,
60 g maskarponės sūrio,
1/2 stiklinės grietinės ,
4 dideli kiaušiniai.

Vaisinis - karamelinis padažas

Skiltelėmis pjaustyti tropiniai vaisiai (pavyzdžiui, papaja, mango ir ananasai).

Tešlai:

Įkaitinkite orkaitę iki 160°C. Išklokite 22 cm skersmens kepimo skardą 2 sluoksniais storos folijos, paliekant 6 cm kraštus. Susmulkinkite anakardžių riešutus ir rudąjį cukrų. Sudėkite miltus, druską ir prieskonius. Sudėkite sviestą ir maišykite, kol masė taps beveik vientisa. Sudėkite kiaušinio trynį, toliau maišykite. Išklokite tešla paruoštos kepimo formos dugną 1 cm storio sluoksniu. Šakute subadykite tešlą. Kepkite, kol ji įgaus auksinį rusvą atspalvį – maždaug 30 minučių. Atvėsinkite tešlą. Neišjunkite orkaitės.

Įdarui:

Į didelį dubenį supilkite sūrį, suberkite cukrų ir druską ir vanilinį cukrų. Elektriniu mikseriu suplakite sviestą iki purumo. Sudėkite Mascarpone sūrį ir grietinę; lėtu režimu suplakite iki vientisos masės. Sudėkite po 2 kiaušinius vienu metu ir plakite, kol masė taps vientisa.

Supilkite įdarą ant paruoštos tešlos.

Padėkite kepimo skardą ant didelės keptuvės. Įpilkite į keptuvę pakankamai karšto vandens, kad jis semtų pusę skardos. Įdėkite skardą su pyragu į orkaitę ir uždenkite ją folija. Kepkite pyragą 30 minučių. Atkelkite folijos kraštą, kad išgaruotų garai ir vėl uždenkite. Kepkite 30 minučių. Vėl pakelkite foliją ir vėl ją uždenkite. Kepkite, kol pyragas bus gatavas, o įdaras pradės kilnotis, pakeldama foliją kas 10 minučių, dar maždaug 30 minučių. Išimkite sūrio pyragą iš vandens. Padėkite ant padėklo; palikite 1 valandą atvėsti. Padėkite į šaldytuvą neuždengtą, kol visiškai atšals, maždaug 6 valandoms. (Galima pagaminti dieną prieš. Uždenkite, laikykite šaldytuve.)

Apipjaukite peiliu aplink keptuvės kraštus ir iškelkite pyragą. Supjaustykite riekelėmis. Kiekvieną riekelę apšlakstykite šiltu karameliniu padažu. Šalia padėkite keletą vaisių ir patiekite.

Mascarpone sūrio pyragas su rabarbarų glajumi ir šokoladinėmis braškėmis

10 - 12 porcijų

Itališkas saldus ir švelnus kaip sviestas maskarponės sūris suteikia puikų skonį ir kvapą. Pradėkite gaminti šį sūrio pyragą mažiausiai prieš vieną dieną.

Tešla

1 1/4 stiklinės nesaldžių sausainių trupinių ,
2 šaukštai cukraus,
1/4 arbatinio šaukštelio malto cinamono,
1/4 stiklinės ištirpinto sviesto.

Įdaras

60 g sviesto,
1 stiklinė cukraus,
60 g kambario temperatūros Mascarpone sūrio,
2 šaukštai miltų ,
6 dideli kiaušiniai,
1 1/2 šaukštai vanilės ekstrakto ,
1 šaukštai šviežių citrinos sulčių ,
2 šaukštai tarkuotos citrinos žievelės ,
žiupsnelis druskos,
¾ stiklinės grietinės.

Glaistas

4 stiklinės 1 cm dydžio gabalėliais supjaustytų šviežių rabarbarų (maždaug 0,7 kg),
8 braškės, perpjautos per pusę,
3/4 stiklinės cukraus ,
2/3 stiklinės ir 3 šaukštai vandens,
2 šaukštai šviežių citrinos sulčių,
1 1/2 šaukšto kukurūzų krakmolo.

Šokoladinės braškės

170 g šokolado,
12 didelių braškių.

Tešlai :

Įkaitinkite orkaitę iki 160°C. Skardą išklokite kepimo popieriumi. Sumaišykite sausainių trupinius, cukrų ir cinamoną vidutinio dydžio dubenyje. Sudėkite sviestą ir viską gerai išminkykite. Išklokite keptuvės dugną tešla. Kepkite apie 10 minučių. Atvėsinkite. Neišjunkite orkaitės.

Įdarui:

Elektriniu mikseriu suplakite sviestą ir cukrų dideliame dubenyje, kol gausite vientisą masę. Sudėkite Mascarpone sūrį ir vėl viską sumaišykite. Sudėkite miltus. Po vieną įmuškite kiaušinius. Įmaišykite vanilę, citrinos sultis, citrinos žievelę ir druską. Supilkite įdarą į keptuvę. Kepkite sūrio pyragą, kol jis iškils ir pradės judėti (ties viduriu gali sugriūti ir suskilti), apie 1 valandą. Išjunkite orkaitę, palikite pyragą orkaitėje su uždarytomis durelėmis maždaug valandai. Perdėkite pyragą ant lentelės ir visiškai atvėsinkite. Išmaišykite grietinę ir užtepkite ant pyrago. Per naktį pyragą pastatykite į šaldytuvą.

Glaistui:

Sumaišykite didelėje keptuvėje rabarbarus, braškes, cukrų, 2/3 stiklinės vandens ir citrinos sultis. Užvirkite ir maišykite, kol ištirps cukrus. Sumažinkite ugnį ir pavirkite apie 10 minučių, kol suminkštės rabarbarai. Perpilkite mišinį per koštuvą iš atmatuokite 1 ½ stiklinės skysčio. Supilkite 1 ½ stiklinės skysčio į tą pačią keptuvę ir užvirkite ant vidutinės ugnies. Nedideliame dubenyje sumaišykite kukurūzų krakmolą ir 3 šaukštus vandens; supilkite tai į skystį keptuvėje. Nuolat maišydama užvirkite ir pavirkite apie 6 minutes, kol mišinys sutirštės. Supilkite glaistą į nedidelį dubenėlį ir atvėsinkite. Laikykite pyragą šaldytuve mažiausiai 4 valandas, ilgiausiai – 1 dieną.

Šokoladinėms braškėms:

Dubenėlyje, įmerktame į kitą su karštu vandeniu, ant viryklės išmaišykite šokoladą, kol šis ištirps. Įmerkite braškes iki pusės į ištirpintą šokoladą. Švelniai nukratykite šokolado perteklių; padėkite braškes ant lėkštės. Atvėsinkite, kol šokoladas sutirštės. Sudėkite braškes ant pyrago. Patiekite.

Trapus pyragas su vasariškais vaisiais ir Mascarpone sūriu

8 porcijos

Siūlome jums labai smagų receptą. Trapūs pyragėliai dažniausiai būna maži ir skirti vienam žmogui, tačiau čia yra įspūdingas didelis pyragas su saldintais šviežiais vaisiais ir plaktu Mascarpone sūriu. Ir, priešingai nei daugelis trapių pyragų, šis yra ruošiamas iš anksto.

Pyragui

2/3 stiklinės atvėsintų pasukų ,
1 didelis atšaldytas kiaušinis,
1 pakelis vanilinio cukraus,
2 stiklinės miltų,
1/4 stiklinės cukraus ,
1 šaukštas kepimo miltelių ,
žiupsnelis druskos ,
1/2 stiklinės atšaldyto sviesto, supjaustyto 1 cm dydžio kubeliais.

Įdarui:

5 vidutinio dydžio slyvos be kauliukų, supjaustytos 1 cm dydžio gabaliukais,
2 dideli persikai be kauliukų, supjaustyti 1 cm dydžio gabaliukais,
0,75 l aviečių,
1/3 stiklinės cukraus,
230 g pakelis maskarponės sūrio arba tiek pat kreminio sūrio, kambario temperatūros,
1 stiklinė grietinėlės ,
1/4 stiklinės cukraus pudros,
1 pakelis vanilinio cukraus,
Cukraus pudros apibarstymui.

Kaip pagaminti pyragą:

Įkaitinkite orkaitę iki 220°C. Sumaišykite pasukas ir vanilinį cukrų vidutinio dydžio dubenyje; vieną šaukštą mišinio perdėkite į mažą dubenėlį ir palikite glaistui. Į didelį dubenį suberkite miltus, cukrų, kepimo miltelius ir druską; sudėkite sviestą. Elektriniu mikseriu plakite, kol gausite vientisą masę – apie 3 minutes. Sudėkite pasukų mišinį ir vėl viską gerai išmaišykite. Išpilkite tešlą į miltais pabarstytą skardą. Toliau tešlą minkykite rankomis ir iš jos padarykite 20 cm skersmens plokštainį. Ant jo užtepkite 1 šaukštą pasukų mišinio. Kepkite, kol paviršius bus auksinės rusvos spalvos ir tešla nebelips prie testerio pagaliuko, apie 20 minučių. Perkelkite pyragą ant lentelės ir atvėsinkite.

Kaip pagaminti įdarą:

Suberkite į dubenį slyvas, persikus ir avietes bei 1/3 stiklinės cukraus, kad viskas susimaišytų. Palikite pastovėti 30 minučių.

Tuo tarpu suplakite Mascarpone, grietinėlę, 1/4 stiklinės cukraus pudros ir vanilę. Laikykite šaldytuve. Nupjaukite viršutinį pyrago trečdalį. Nedideliu peiliu išskobkite apatinę pyrago dalį. Į vidų sudėkite pusę Mascarpone kremo. Kiaurasamčiu išgriebkite vaisius ir sudėkite juos ant kremo. Vaisių sultis palikite dubenyje. Likusį Mascarpone kremą užtepkite ant vaisių. Uždenkite nupjautu pyrago viršumi. Padėkite į šaldytuvą, o sultis laikykite atskirai. Palikite šaldytuve 3-6 valandoms.

Prieš patiekdami pyragą 30 minučių palaikykite kambario temperatūroje. Apibarstykite cukraus pudra. Supjaustykite skiltelėmis. Apibarstykite likusiais vaisais bei apipilkite jų sultimis ir patiekite.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją