Kainos – kvadratiniais metrais ar arais?

Visoje Lietuvoje vyraujanti apželdinimo specialisto vienos valandos konsultacijos kaina – apie 100 Lt. Tiesa, Kaune esti solidžių įmonių, aplinkotvarkos klausimais konsultuojančių nemokamai!
Apželdinimo projektų parengimo įkainiai sostinėje svyruoja: vieni ims nuo 5 Lt už 1 kv. m, kiti už projekto eskizą prašys nuo 800 iki 1200 Lt. Neapsigaukite – turėdami 12 arų sklypą ir pasirinkę 1 kv. m įkainį, kuris yra 5 litai, už aplinkos sutvarkymo projektą paklotumėte apie 6000 Lt. Neverta, nes ilgametę darbo patirtį turinčios įmonės projektą gali pasiūlyti kur kas pigiau.

Kaunas ir Klaipėda apželdinimo projektų parengimo įkainiais neatsilieka, tik čia dažniau galima sulaukti atsakymo, jog sumos – sutartinės, juk nežinia, ar sudėtingi užsakovo užmojai, kiek kartų jis taisys eskizą, galų gale, ar įgyvendinti idėjas patikės projekto rengėjams, ar užsiims tuo pats – preliminari projektavimo suma paaiškėja po pirmosios konsultacijos.

Visuose miestuose panašios ir kitų darbų kainos – sklypo žemės lygis formuojamas maždaug už 2 Lt, kultivuojama nuo pustrečio lito, gėlynai mulčiuojami ir chemiškai naikinamos piktžolės nuo lito už 1 kv. m. Tiesa, kiti vejos purškimą nuo ligų ar piktžolių vertina nuo 15 Lt už arą, ir skirtumas tikrai didelis: nors vienas kvadratinis metras tekainuoja litą, galutinė suma už 6 arų sklype išnaikintas piktžoles siektų net 600 Lt, o štai pasirinkę įkainį už arą galiausiai paklotumėte šešiskart mažiau – apie 100 Lt.

Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje įrengti alpinariumą atsieis 20–300 Lt už vnt., nelygu dydis ir sudėtingumas. Beje, į šią kainą neįskaičiuoti nei augalai, nei mulčias, nei kitokie puošybos elementai. Vilniuje augalų sodinimas rankomis vertinamas nuo 10 litų už vnt., o Kaune dešimteriopai pigiau – nuo vieno lito.

Sklypo drenažas atsieis apie 20 litų metras, maždaug po 15 Lt kainuoja medžių genėjimas ir šlaitų tvarkymas.

Vejos pjovimas Vilniuje kainuoja apie 10 Lt už arą, o nuolatiniams klientams taikomos geros nuolaidos. Kaune ir Klaipėdoje vėl dažniau siūlomos sutartinės kainos, nors ir čia prašoma 10 litų už arą. Sutartinės kainos vyrauja ir apšvietimo projektų parengimo bei įgyvendinimo, augalų paieškos ir jų užsakymo sektoriuje – projektas projektui nelygu, tad ir apie konkrečius įkainius kalbėti sunku.

Vejos įrengimo darbai

Įrengti 1 kv. metrą vejos sostinėje kainuoja labai įvairiai. Viena įmonė už 9 Lt paskleis gruntą, voluos, suformuos išlyginamąjį sluoksnį iš sijoto juodžemio, išpurkš priemonėmis nuo piktžolių, pasės ir pirmą kartą nupjaus žolytę, kita lygiai tą patį padarys už 8 Lt, tik dar ir kaip reikiant patręš, treti sakosi dirbsiantys nuo 3 Lt už kv. m. Dažna praktika vejos įrengimo darbų kainas nustatyti pagal sklypo didumą – kuo jis didesnis, tuo 1 kv. m įkainis mažesnis.

Pavyzdžiui, turint 5 arų sklypą, įrengti 1 kv. m vejos kainuos apie 7 Lt (taigi, 5 arų pievutė atsieis 3500 Lt), už 5–10 arų veją mokėsite po 6 Lt, nuo 10 iki 30 arų – apie 5 Lt už kv. m. Kauniečių aritmetika truputį skiriasi: įrengti veją sklype iki 6 arų kainuoja nuo 5 Lt už kv. m (apie 3000 Lt), jei sklypas nuo 6 iki 50 arų – 4 Lt, jei dar didesnis – 3 Lt.

Žinoma, kainos priklauso nuo vejos rūšies, sklypo reljefo, formos, velėnos bei dirvožemio, tad konkreti suma paaiškėja pabendravus su apželdinimo specialistais akis į akį, apžiūrėjus būsimos pievelės vietą, bet esminių kainų skirtumų tarp miestų nėra, nes šiandien dažna įmonė teigia dirbanti visoje Lietuvoje.

Žolyno aeravimas iššukuojant sausžoles ir samanas bei patręšiant jas naikinančiomis trąšomis sostinėje kainuoja apie 3 Lt už 1 kv. m. Kauniečiai ir vėl siūlo pigiau: tiek vejos aeravimas, tiek tręšimas kainuoja nuo 10 Lt už arą. Taigi, ieškantieji apželdinimo paslaugų už prieinamas kainas turės gerokai paplušėti ties skaičiuotuvais, nes kainų amplitudė – tiesiog milžiniška.

Siūlo vilniečiai sutvarkyti ir apleistas, renovuojamas bei naujai kuriamas sodybas visoje Lietuvoje – sumokėję 300 litų už arą, galėsite džiaugtis nupjauta aukšta žole, išvežtomis šiukšlėmis, atsikratę nereikalingų medžių ir nugenėtais likusiais. Į šią sumą taip pat įskaičiuotas ir sklypo formavimas, pakrančių tvarkymas, pievos įrengimas. Už tvenkinio kasimą ir augalinio sluoksnio atvežimą tektų mokėti papildomai.

Tiesa, nuo tvenkinių kasybos kainoraščių raibsta akys – vieni arą iškas už 700–1100 Lt ir trigubai brangiau, kiti taiko valandinius įkainius (gerai paieškojus, galima rasti už 150–160 Lt). Taigi, nelygu ekskavatoriaus kaušo dydis, sklypas, vietovė, reljefas, gruntas, konsultanto kompetencija bei užsakovo norai, nuosavą vandens telkinį galima išsikasti pigiau, nei siūlo didžiosios įmonės.

Svarbiausia nepamiršti gebėjimo derėtis ir reikiamų leidimų, jei planuojamas vandens telkinys bus didesnis nei 3 arai. Verta pastebėti, jog gana reta aplinkotvarkos ir apželdinimo bendrovė kasa tvenkinius – dažniausiai jie rekomenduoja savo partnerius – šios srities specialistus.

Sodo takai ir laistymo sistemos

Nemaža dalis Lietuvoje įsikūrusių apželdinimo ir aplinkotvarkos bendrovių už 1 kv. m, išklotą betoninėmis trinkelėmis, prašo apie 30 litų. Į kainą įskaičiuotas smėlio, skaldos ir išlyginamojo pasluoksnių įrengimas, trinkelių klojimas, jų pjaustymas ir tarpelių tarp trinkelių užpildymas. Betoninių trinkelių įrengimo kaina paprastai skaidoma taip: apie 32 proc. sumos sudaro pagrindo medžiagos, apie 21 proc. – betoninės trinkelės, 9 proc. – mechanizmai ir speciali įranga, 38 proc. – meistrų darbas. Klinkerinių trinkelių aritmetika kitokia: pagrindo medžiagos sudaro tik 18 proc. sumos, mechanizmai ir speciali įranga – 6 proc., darbas – 34 proc., o štai pačios klinkerio trinkelės sudaro net 42 proc. visos sumos. Tiesa, nemažai Lietuvos įmonių į maždaug 65 Lt už 1 kv. m kainą įskaičiuoja ne tik klojimo darbus, bet ir pilkas betonines trinkeles.

Beje, kai kurios įmonės prašo atsiųsti konkurentų siūlomas trinkelių bei šaligatvių klojimo sąmatas ir žada analogiškus darbus atlikti kur kas pigiau.

Nors dažnai nurodoma, kad laistymo sistemos projektuojamos ir įrengiamos sutartinėmis kainomis, pavyko rasti bendrovę Vilniuje, kuri už 1 kv. m prašo iki 4 Lt. Į kainą įskaičiuota laistymo sistemų projektavimas, tranšėjų kasimas ir vamzdynų klojimas, sklendžių ir purkštukų montavimas bei reguliavimas, mikroprocesoriaus montavimas jūsų namo kieme ir laistymo sistemos prijungimas prie vandens šaltinio, esančio lauke.

Tiesa, aplinkos tvarkymo paslaugas teikiantys kauniečiai ir klaipėdiečiai dirba dar gudriau: žmonėms, turintiems daugiau laiko ir mažiau pinigų, siūlo laistymo sistemas įsirengti patiems. Specialistai paruošia projektą, pristato reikalingas medžiagas ir prižiūri laistymo sistemos paleidimo procesą, o visus žemės kasimo ir lyginimo darbus atlieka patys sodybų savininkai. Apskritai apie konkrečius laistymo sistemų įkainius kalbėti sunku, nes jų esti kuo įvairiausių: automatinės laistymo sistemos jau tampa įprastos, o štai kompiuterizuotos („protingos“) – dar atradimas. Galų gale, kaina priklauso ir nuo gamintojo vardo.

Sodo technika: pirkti ar nuomotis?

Nematantieji reikalo pirkti nuosavą sodo techniką gali ją nuomotis. Pavyzdžiui, 27 litrų trąšų barstytuvas kainuoja apie 5 Lt valandai arba 15 Lt parai. Benzininės gyvatvorių žirklės atsieis po 10–15 Lt už valandą arba 50–70 Lt parai, benzininis kultivatorius – apie 20 Lt valandai ar 80–90 Lt parai. Benzininiai lapų rinktuvai ir pūtikai įkainoti po
15–20 Lt valandai arba 60–90 Lt parai, panašiai teks pakloti ir už benzininių bei elektrinių pjūklų nuomą.

Vejos sėjamoji kainuos 8 Lt už valandą (arba 30 Lt parai), elektrinis šakų smulkintuvas – apie 10–15 Lt valandai, parai – 50–60 Lt, taip pat įvertinta ir benzininės krūmapjovės nuoma. Už savaeigę benzininę vejapjovę paklosite nuo 5 iki 30 Lt už valandą ir nuo 30 iki 120 Lt už parą, volo nuoma atsieis maždaug po 5–10 Lt valandai ir 30 Lt parai. Žolės skarifikatorius-aeratorius vertinamas nuo 5 iki 40 Lt už valandą arba 30–160 Lt už parą. Mažųjų traktoriukų nuomos kainos nusistovėjusios: apie 40 Lt už valandą arba 200 Lt dienai.

Tik nereikia pamiršti, jog nuomojant sodo techniką prašoma piniginio užstato, kuris būna net dešimteriopai didesnis nei prietaiso nuomos kaina.

„Stihl“, „Viking“, „Fiskars“, „Makita“, „Gerber“ ir „Logosol“ produkcija prekiaujančios Mocevičiaus firmos „Ginalas“ atstovo Eduardo Derenkos teigimu, sodo ir daržo technikos nuoma tampa vis populiaresnė – ypač tos, kuri naudojama trumpai, t. y. tam tikru sezonu (vejos aeratoriai, dirvos freziniai kultivatoriai ir pan.): „Nuomos įkainiai nustatomi atsižvelgiant į nuomotojo veiklos pobūdį ir galimybes. Tačiau nereikėtų pamiršti, kad nuomotojai turėtų tinkamai instruktuoti naudotoją, kaip saugiai elgtis su gaminiu, kokius naftos produktus naudoti. Ypač atsakingai reikėtų patarti medžiapjūtės klausimais, pavyzdžiui, nuomojant motorinį pjūklą priminti, kokių dar reikia pagalbinių priemonių, kaip saugiai versti medžius. Jei nuomojate motorinį įrankį medžiapjūtei, manau, prekybos atstovai gali patarti kur kas profesionaliau.“

Nors ir sunkmetis, „Stihl“, „Viking“ gaminių pardavimas šalyje, palyginti su praeitais metais, išliko panašios apimties. Kai kurių produktų parduodama šiek tiek mažiau, kitų netgi daugiau (krūmapjovių ir žoliapjovių, profesionalių motorinių pjūklų). Teigiamos įtakos pardavimui taip pat turėjo tai, kad šiuometinis „Stihl“ asortimentas pasipildė naujais gaminiais už patrauklias mažmenines kainas.

„Nuo metų pradžios vykdomos pardavimo akcijos, prie įrenginių pridedami vertingi priedai („Fiskars“ prekės, vertingos ir funkcionalios darbinės įrangos dalys bei kt.), taikomos prekybinės nuolaidos. Nors PVM ūgtelėjo, kainų didinti iki kitų metų tikrai nenumatome“, – sako E. Derenka.