Pupelių mišrainė su silke ir obuoliais

Reikės: 1 stiklinė virtų pupelių, 2 prinokę rūgštesni obuoliai, 1 virta morka, 4 juostelės silkių filė, truputis grietinės ir majonezo.

Obuolius nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Morką supjaustykite mažais kubeliais, silkę – mažais gabalėliais. Viską sumaišykite ir užpilkite grietine, sumaišyta su majonezu.

Pupelių ir silkių mišrainė su agurkais

Reikės: 200 g virtų pupelių, 100 g raugintų agurkų, 100 g grietinės, 4 juostelės silkių filė, 2 virti kiaušiniai, truputis svogūnų laiškų.

Nuluptą agurką ir silkę supjaustykite šiaudeliais, sumaišykite su pupelėmis ir užpilkite grietine. Puoškite kiaušinio skiltelėmis ir svogūnų laiškais.

Pupelių mišrainė su silke ir krienais

Reikės: 3 stiklinės virtų pupelių, 3 juostelės silkių filė, 10 virtų putpelių kiaušinių, 1/3 poro, 2 šaukštai majonezo, 1 šaukštas krienų, maltų juodųjų pipirų.

Papuošimui: virtų putpelių kiaušinių, salotų lapelių, žalių petražolių šakelių.

Į dubenį suberkite pupeles, nedideliais gabalėliais supjaustytą silkių filė ir putpelių kiaušinius, griežinėliais supjaustytą porą. Majonezą sumaišykite su krienais bei pipirais ir supilkite į mišrainę. Viską sumaišykite ir sudėkite į porcijines salotines. Papuoškite pusiau perpjautais putpelių kiaušiniais, salotų lapeliais ir petražolių šakelėmis.

Pupelių salotos su keptais lašinukais

Reikės: 1 stiklinė įvairių spalvų pupelių, 1 svogūnas, 100 g parūkytos kiaulienos šoninės, 3 šaukštai obuolių acto, 1 arbatinis šaukštelis garstyčių, truputis pipirų, aliejaus kepimui.

Pupeles išmirkykite ir išvirkite pasūdytame vandenyje. Svogūną susmulkinkite ir pakepkite keptuvėje su aliejumi. Šoninę supjaustykite šiaudeliais ir pakepkite keptuvėje. Sumaišykite pupeles, svogūną, actą, garstyčias, pabarstykite pipirais ir palaikykite 1 val. Tada sudėkite į salotines ir ant viršaus uždėkite pakeptų lašinukų.

Pupelių sriuba su paprikomis

Reikės: 2 l vandens, 400 g kiaulienos, 1 stiklinė pupelių, 1 svogūnas, 1 raudona paprika, 1 geltona paprika, 1 žalia paprika, druskos, laurų lapų, maltų juodųjų pipirų.

Kiaulieną supjaustykite pailgais gabalėliais, sudėkite į šaltą pasūdytą vandenį ir virkite 20-25 min. Pupeles išbrinkinkite ir apie 20 min. virkite pasūdytame vandenyje. Tuomet išgriebkite ir sudėkite į puodą su kiaulienos gabalėliais. Paprikas ir svogūną supjaustykite kubeliais ir suberkite į sriubą. Virkite, kol suminkštės pupelės. Baigiant virti paskaninkite prieskoniais.

Baltųjų pupelių sriuba

Reikės: 200 g baltųjų pupelių, 1,5 l šalto virinto vandens, 1 ryšulėlis žalumynų, 1 didelė bulvė, 1 didelė, morka, 1 svogūnas, 1 žalia ir raudona saldžioji paprika, 1/2 šaukštelio druskos, 2 pomidorai, 100 g lašinukų su raumenukais, 2 šaukštai kapotų petražolių.

Pupeles nuplaukite dubenyje, perrinkite, nuvarvinkite, užpilkite šaltu virintu vandeniu ir brinkinkite 12 valandų. Išbrinkusias pupeles užvirinkite tame pačiame vandenyje ir nugraibykite putas. Žalumynų ryšulėlį kruopščiai nuplaukite, smulkiai supjaustykite ir suberkite į puodą su pupelėmis. Uždengę dangčiu, virkite apie valandą. Bulvę, morką ir svogūną supjaustykite kubeliais. Saldžiąsias paprikas, išėmę sėklas, supjaustykite šiaudeliais. Visas susmulkintas daržoves suberkite į puodą su pupelėmis. Sriubą dar 15 minučių pavirkite, o paskui pagardinkite prieskoniais. Pomidorus nuplikykite, nulupkite, susmulkinkite kubeliais ir sudėkite į sriubą. Lašinukus susmulkinkite, pakepinkite sausoje keptuvėje ir sudėkite į sriubą. Patiekite apibarstę petražolėmis.

Pupelių plokštainis

Reikės: 500 g pupelių, 4 kiaušiniai, 3-4 svogūnai, 3 šaukštai aliejaus, truputis druskos, pipirų.

Nuplautas pupeles mirkykite 10-12 val. Tada išvirkite, nusunkite ir iškart sumalkite. Svogūnus smulkiai supjaustykite ir ištroškinkite riebaluose. Pupelių tyrę išplakite su kiaušinių tryniais, sudėkite svogūnus ir atsargiai įmaišykite gerai išplaktus baltymus. Įberkite druskos, pipirų pagal skonį. Į gerai išteptą kepimo formą sukrėskite košę ir kepkite vidutinio karštumo (180°C) orkaitėje.

Pupelių kotletai

Reikės: 2 stiklinės pupelių, 2 svogūnai, 3 šaukštai aliejaus, 2 kiaušiniai, 6 šaukštai maltų džiūvėsėlių, truputis druskos, mairūno, 1 skiltelė česnako.

Pupeles išmirkykite, išvirkite ir sumalkite. Svogūnus smulkiai supjaustykite ir pakepinkite riebaluose. Sumaišykite pupeles, svogūnus, kiaušinius, 3 šaukštus džiūvėsėlių ir prieskonius. Formuokite kotletus, apvoliokite juos džiūvėsėliuose ir kepkite.

Pupelių ir ryžių blynai

Reikės: 0,5 stiklinės pupelių, ¾ stiklinės ryžių, 2 svogūnai, 2 kiaušiniai, 1 stiklinė pieno, 200 g fermentinio sūrio, 2 šaukštai aliejaus, 1 šaukštelis pomidorų padažo, truputis druskos, riebalų formai patepti.

Pupeles nuplaukite ir mirkykite 10 val. Išvirkite tame pačiame vandenyje. Ryžius nuplaukite ir biriai išvirkite užpylę 1,5 stiklinės pupelių nuoviro. Svogūnus supjaustykite ir pakepinkite aliejuje. Ryžius ir pupeles sumalkite, įpilkite pieno, įdėkite sutarkuoto fermentinio sūrio, kiaušinių trynius, pakeptus svogūnus, pomidorų padažo, suberkite prieskonius ir įmaišykite gerai išplaktus baltymus. Formuokite blynus, dėkite juos ant riebalais pateptos skardos ir kepkite apie 30 min. vidutinio karštumo orkaitėje. Galima kepti ir keptuvėje.

Guliašas su pupelėmis ir marinuotais agurkais

Reikės: 700 g jautienos kumpio, 2 stiklinės virtų pupelių, 4-5 marinuoti agurkai, 2 svogūnai, 3-4 šaukštai švelnaus pomidoru padažo, druskos, pipirų, laurų lapas, 1 šaukštas miltų, 2 šaukštai grietinės (nebūtinai), aliejaus.

Jautieną supjaustykite gabaliukais ir apkepkite keptuvėje su aliejumi. Baigiant kepti sudėkite susmulkintus svogūnus, miltus ir, kai jie apkeps, supilkite pomidorų padažą. Tada viską sudėkite į puodą, užpilkite vandens, kad apsemtų mėsą, ir troškinkite, kol mėsa suminkštės. Tuomet sudėkite virtas pupeles, supjaustytus agurkus, pavirkite 5 min., nukelkite nuo ugnies ir apie pusvalandį palaikykite uždengtame inde. Patiekite su bulvių koše.

Aviena su pupelėmis

Reikės: 800 g avienos, 50 g sviesto, 500 g pupelių, 2 šaukštai miltų, 3 svogūnai, 1 skiltelė česnako, truputis žalumynų, druskos.

Pupeles virkite greitpuodyje 2 min., paskui išpilkite į kiaurasamtį, o puodą išplaukite. Jame ištirpinkite sviestą ir truputį pakepinkite pjaustytą mėsą su svogūnais. Pabarstykite miltais, supilkite 4 stiklines vandens ir virkite 10 min. Tada suberkite pupeles ir virkite dar 15 min.