Picerijoje „CanCan“ padavėja dirbančios Justinos arbatpinigiai palyginus su pernai metais šiemet sumažėjo 20-30 Lt per dieną. „Vis dažniau pasitaiko žmonių, kurie visai nepalieka arbatpinigių ar net užsisakę maisto už didelę sumą padavėjui skiria tik litą,“- sako mergina. Justina pastebi, kad labiausiai šykštėti arbatpinigių pastaruoju metu ėmė jauni žmonės.

Vis dėlto susirinktų arbatpinigių Justinai kol kas dar užtenka. „Jei neužtektų, padavėjos darbo nedirbčiau,“- tikina mergina. Jos manymu, malonūs ir gražiai besišypsantys padavėjai klientų pamiršti nebus ir visada nusipelnys gero piniginio įvertinimo.

Restorano „Fortas“ padavėjas Mantas anksčiau iš klientų sulaukdavo arbatpinigių, siekiančių 10 proc. užsakymo kainos. Tačiau nuo metų pradžios vis daugiau žmonių jam palieka tik simbolinę sumą. „Paskutinį kartą paišlaidavę per Kalėdas, žmonės pradėjo taupyti ir šio taupymo režimo laikosi iki šiol,“- pastebėjo vaikinas. Anot jo, dabar užsisakiusieji maisto už 20-50 Lt padavėjui palieka 1-2 Lt. Tie, kurių užsakymo kaina viršija 100 Lt, už aptarnavimą atsilygina maždaug 5 proc. nuo mokamos sumos. O pietaujantys už keliolika litų dažnai arbatpinigių nepalieka išvis.

Norėdami susirinkti tokias pat arbatpinigių sumas kaip anksčiau, Mantas ir jo kolegos stengiasi dirbti kuo apsukriau. „Dabar turime būti greitesni ir aptarnauti kuo daugiau klientų – tik taip galima tikėtis sulaukti geresnio įvertinimo,“- sako vaikinas.

Manto teigimu, kiek daugiau arbatpinigių padavėjams paliekama tik vakarais. „Nuo 19 valandos restoranuose ir kavinėse pradeda lankytis poilsiaujanti publika, kuri niekur neskuba ir nori pasimėgauti vakaru. Tokie žmonės turi daugiau laiko įvertinti padavėjo darbą ir pamaloninti jį didesniais arbatpinigiais.“

Klientai prisipažįsta tapę priekabesni

Biliardo klubo „Free ball“ padavėjas Viktoras mano, kad arbatpinigiai nuo ekonominės šalies situacijos visiškai nepriklauso. „Žmonių įpročiai buvo skirtingi prieš krizę, bus skirtingi ir po jos. Kartais ir 200 Lt išleidusi kompanija nepalieka nė cento, o vieną bokalą alaus pirkęs žmogus padavėją nustebina 100 Lt.”

DELFI kalbinti kavinėse pietavę vilniečiai teigia specialiai arbatpinigių sumos nemažinantys, tačiau tampantys vis priekabesni padavėjams.

Vilnietė Vilija sako, kad net ir menka padavėjų klaida gali jiems kainuoti arbatpinigius. „Tapau ypatingai priekabi. Už gerą aptarnavimą kaip ir anksčiau arbatpinigių stengiuosi palikti 10 proc. visos sumos. Bet man nepatikęs aptarnavimas susilaukia deramo įvertinimo.“

Moteris teigia, kad dabar labiau atsižvelgia ir į sumą, už kurią pietavo. „Jei suma didelė, ne visada galiu sau leisti dešimtadalį jos atiduoti padavėjui. Tokiu atveju jis iš manęs gaus mažesnius arbatpinigius.“

Studentės Jolanta ir Dorota taip pat vertina padavėjus pagal jų aptarnavimo kokybę. „Jei iš pradžių ilgai reikia laukti valgiaraščio, vėliau tiek pat sąskaitos, padavėjas gali likti ir visai be arbatpinigių.“

Sutuoktinių pora Tomas ir Evelina teigė, kad krizė jų paliekamos arbatpinigių sumos visiškai nepaveikė ir padavėjams už gerą aptarnavimą jie visada atsilygina. Tąkart už pietus kavinėje pora sumokėjo 29 Lt ir paliko 1 Lt arbatpinigių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)