Elektroninės knygos

Šie įrenginiai sukurti specialiai skaitymui. Į kai kuriuos modelius dar kartais galima įrašyti muzikos ar fotografijų, bet visgi esminė jų paskirtis – ekrane vaizduoti tekstą.

Tokius įrenginius gamina kelios įmonės („Sony“, „Samsung“ ir netgi didžiausias interneto knygynas „Amazon“ pardavinėja savo prekiniu ženklu „Kindle“ paženklintas elektronines knygas), tačiau visi įrenginiai yra daugiau ar mažiau panašūs vieni į kitus.

Išoriškai jie dažniausiai atrodo kaip A5 formato užrašų knygelės su aplanku. Viduje – ekranas, pagamintas pagal e-ink (elektroninio rašalo) technologiją. Tai reiškia, kad tekstas ekrane atrodo beveik taip, kaip atspausdintas popieriuje tipografijos būdu. O tai reiškia, kad ilgai skaitant akys pavargsta gerokai mažiau.

Įrenginyje galima sutalpinti kelis šimtus knygų, o tai reiškia, kad visi mėgiami autoriai sutilps į damos rankinę.

Delniniai kompiuteriai

Iš tikrųjų jie buvo sukurti verslininkams, kuriems nuolat reikalingas elektroninis paštas, „Word“, „Excel“ ir pasjansas keliui į namus sutrumpinti. O tik vėliau, kai praėjo šiek tiek laiko, atsirado specialių priedų delninukams, kurie suteikė galimybę normaliai skaityti.

Delninukų privalumas yra tai, kad į jų santykinai mažą dydį telpa vienas kitas šimtas mėgiamų knygų, kurias galite skaityti bet kurioje vietoje ir bet kuriuo metu. Juk skirtingai nei popierinių ir elektroninių knygų, delninukų ekranai yra papildomai apšviesti. Tiesa, yra ir rimtas trūkumas: skaitant iš ekrano gana greitai pavargsta akys.

Mobilusis telefonas

Teoriškai šiuolaikinių mobiliųjų telefonų ekranuose taip pat galima skaityti knygas. Privalumai akivaizdūs: telefonas be jokios abejonės visuomet būna su jumis, ekrano apšvietimas suteikia galimybę skaityti visur, todėl jei mėgstate skaityti, galima nebijoti miesto transporto ar priimamojo nuobodulio.

Bet visgi telefonas visų pirma skirtas pokalbiams. Todėl net jei jų ekranai yra santykinai dideli, jie vis vien bus mažesni už delninukų ekranus, vadinasi, šrifto aukštis bus nedidelis, o tai kenkia akims. Atlikus apklausą nustatyta, kad mažai kam kyla mintis į telefonus įsirašinėti knygas. O iš tų, kurie naudojasi tokia galimybe, dauguma pasakė, kad telefone „atsargai“ laiko vieną kitą knygą, kurias galima perskaityti kelis kartus ir nuo patikusios vietos.

„iPod“, „iPhone“

Šie aistros ir garbinimo objektai pažįstami bemaž kiekvienai kultūringai damai. Tiesą sakant, skaitymas iš „iPhone“ ar „iPod Touch“ mažai tesiskiria nuo skaitymo iš delninuko. Skiriasi tik navigacija tarp puslapių, žymų ir kitų interaktyvių galimybių naudojimas – viskas šiuo atveju atlikta firminiu „Apple“ stiliumi.

Skaityti knygas iš šių įrenginių yra gana patogu, o jų mažas dydis yra papildomas privalumas.

„Sony PSP“

Tai yra bene egzotiškiausias mūsų apžvalgos objektas. Iš pradžių jis buvo skirtas žaidimams kelyje, bet išmintingi specialistai sukūrė priedą, kuris suteikia galimybę skaityti. Ir, kaip bebūtų keista, rezultatas yra gana neprastas: pakankamai didelis ekranas, malonus apšvietimas, patogi navigacija tarp puslapių. Tiesa, naudoti PSP vien skaitymui tikriausia yra beprasmiška.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją