Kitame turnyro mače vėlyvą trečiadienio vakarą šeimininkė Ispanija 84:63 nugalėjo Didžiosios Britanijos rinktinę.

Lietuvos krepšininkams tai jau trečiosios draugiškos rungtynės. Pirmose dvejose mūsiškiai pasidalijo po pergalę su kaimyninės Latvijos rinktine: Kaune nugalėta 77:75, o Rygoje pralaimėta 79:81.

Rungtynės:

Lietuvos rinktinės starto penketas: Mantas Kalnietis, Mindaugas Lukauskis, Jonas Mačiulis, Kšyštofas Lavrinovičius, Robertas Javtokas.

Slovėnijos rinktinės starto penketas: Samo Udrihas, Jaka Lakovičius, Boštjanas Nachbaras, Juric Golemacas, Erazemas Lorbekas.

Abi komandos viena kitą pasitiko kibia gynyba, tad rungtynių pradžioje krepšininkai sunkiai rinko taškus. Po sėkmingo J. Mačiulio pasirodymo lietuviams pavyko šiek tiek atitrūkti (7:4), bet sužaidus 6 min. J. Golemacas ir J. Lakovičius tritaškiais į priekį išvedė Slovėnijos rinktinę (12:9).

Po kelių akimirkų rezultatą tolimu metimu išlygino Andrius Mažutis (12:12). Netrukus sėkmingas Marijono Petravičiaus žaidimas leido mūsiškiams vėl pirmauti, o Mindaugas Lukauskis tritaškiu tą persvarą padidino iki 6 taškų (20:14).

Paskutinėmis ketvirčio sekundėmis M. Petravičius gražiai blokavo su Los Andželo „Lakers“ klubu šį sezoną NBA čempionu tapusio Sašos Vujačičiaus metimą ir Lietuvos rinktinė po 10 minučių pirmavo 22:17.

Antrojo ketvirčio pradžia mūsiškiams buvo dar sėkmingesnė. Iš pradžių Tomas Delininkaitis sėkmingai atakavo iš toli, priversdamas prasižengti S. Vujačičių, ir dar pataikė baudos metimą, o vėliau išmušė Roberto Javtoko minutė.

Vidurio puolėjas po gražaus Andriaus Mažučio perdavimo pelnė du taškus, kitoje atakoje realizavo baudos metimą, o dar po akimirkos nedvejodamas smeigė tritaškį ir Lietuvos komandos persvara tapo dviženklė (32:21). Be to Slovėnijos rinktinės veteranas Goranas Jagodnikas dar susirinko tris greitas pražangas puolime.

Tačiau slovėnai nė nemanė pasiduoti. Po E. Lorbeko minispurto lietuvių varžovai atkuto, o iki didžiosios pertraukos likus 3 min. J. Lakovičius pataikė dar vieną tolimą bombą ir skirtumas tarp ekipų ištirpo iki 4 taškų (34:30).

Lietuvos komandą sunkią akimirką į priekį tempė M. Petravičius, per pirmuosius du kėlinius pelnęs 11 taškų, o kėlinio pabaigoje mūsiškiai galutinai atsitiesė įspūdinga ataka. Likus žaisti vos 3 sek. Artūras Jomantas aikštės viduryje perėmė kamuolį ir perdavė jį Linui Kleizai, kuris triuškinančiu dėjimu spėjo padidinti Lietuvos komandos persvarą iki 8 taškų (43:35).

Trečiajame kėlinyje lietuviai vėl didino apsukas ir po taiklių M. Kalniečio bei L. Kleizos metimų netrukus susigrąžino dviženklę persvarą (57:46). Dar po kelių minučių M. Lukauskis dukart iš eilės taikliai atakavo iš tritaškio zonos, R. Javtokas gražiai įkrovė kamuolį krepšį, o Lietuvos rinktinė vis tolo (55:41).

Iki kėlinio pabaigos likus žaisti 3 min. M. Petravičius dvitaškiu su bauda didino mūsų komandos pranašumą iki 15 taškų (63:48), bet vieną lietuvių neatkovotą kamuolį ir vieną klaidą slovėnai čia pat pavertė 4 taškais (63:52).

Mūsiškiai vis dažniau ėmė klysti puolime, o Slovėnijos rinktinės žaidėjai tęsė sėkmingą atkarpą 10:0 ir ketvirčio pabaigoje kvėpavo Lietuvos komandai į nugarą (63:58). Vis dėlto paskutinės sekundės vėl priklausė lietuviams – M. Petravičius sumetė baudas, o M. Kalnietis aidint sirenai pasiuntė kamuolį į krepšį iš vidutinio nuotolio (67:58).

Prasidėjus lemiam ketvirčiui taškų rinkimo sparta sulėtėjo, bet skirtumas vis balansavo ties 9-10 taškais. Kėlinio viduryje svarbų tritaškį pataikė K. Lavrinovičius (75:63), bet kietai žaidę slovėnai neleido mūsiškiams vėl nutolti, o likus žaisti 3 min. J. Golemacas tritaškiu metimu sumažino atotrūkį iki pavojingos ribos (75:70).

Paskutinėmis minutėmis aikštėje virė atkakli kova. Likus žaisti 1 min. 50 sek. J. Mačiulis puolime atkovojo kamuolį ir pasiuntė jį į krepšį, bet jau kitame aikštės gale taiklais baudų metimais atsakė Primožas Brežecas (79:73).

Kitos lietuvių atakos metu M. Petravičius sužingsniavo, bet kitame aikštės gale puolime prasižengė G. Dragičius. Paskutinę minutę Lietuvos krepšininkai sėkmingai gynėsi ir M. Lukauskio metimas įtvirtino pergalę 81:75.

Statistika

Lietuvos rinktinė: Marijonas Petravičius 16 taškų, Mindaugas Lukauskis 12, Kšyštofas Lavrinovičius 11, Mantas Kalnietis 9, Robertas Javtokas 8, Tomas Delininkaitis 6, Jonas Mačiulis 5 (5 atk. kam.), Linas Kleiza ir Darjušas Lavrinovičius po 4, Andrius Mažutis ir Artūras Jomantas po 3, Simas Jasaitis taškų nepelnė, o Paulius Jankūnas nežaidė.

Slovėnijos rinktinė: Jaka Lakovičius ir Goranas Dragičius po 14, Jurica Golemacas 11, Erazemas Lorbekas ir Boštjanas Nachbaras po 10, Goranas Jagodnikas ir Primožas Brežecas 7, Samo Udrihas 2.

Komentarai

Lietuvos rinktinės strategas Ramūnas Butautas:

„Ruošėmės sunkioms varžyboms, nes puikiai žinome, kokia pajėgi yra Slovėnijos rinktinė. Ne veltui dabartinės sudėties slovėnus ne vienas specialistas vadina vienais pretendentų į medalius.

Kalbant apie šio vakaro rungtynes, esu patenkintas, kad laimėjome, tačiau labai nepatenkintas tuo, kaip žaidėme rungtynių pabaigoje. Žiūrėsime vaizdo medžiagą, nagrinėsim tokios prastos pabaigos priežastis.

Buvo ir gerų momentų, tačiau šiame pasiruošimo etape mums svarbiausia yra taisyti savo minusus. O kad jų yra nemažai, tai parodė ir šio vakaro dvikova.“

- Ar ketvirtajame kėlinyje leidote sau eksperimentuoti, ar vis tik siekėte pergalės?

„Ir taip, ir ne. Bandėme įvairius variantus, tačiau tikrai norėjosi laimėti šią dvikovą. Dėl nežaidusio Pauliaus Jankūno: tiesiog šį vakarą Paulius buvo tas tryliktas žaidėjas, kuris liko ant suolo. Tačiau savo minutes ir savo šansą Paulius gaus. Ir greitai. Linas Kleiza? Jis žaidė nedaug todėl, kad buvo išskridęs keliom dienom į Graikiją, negalėjo treniruotis su komanda ir išmokti kai kurių mūsų naujų žaidimo schemų. Todėl jam šiandien laiko aikštėje teko nedaug.“

Marijonas Petravičius:

„Buvo atkarpų, kai atrodėme tikrai neblogai. Tačiau buvo ir duobių - per dažnai klydome, galbūt priimdavome ne pačius teisingiausius sprendimus. Tačiau reikia nepamiršti, kad žaidėme su pajėgiu varžovu, o mūsų pačių žaidime dar reikia daug ką gerinti ir šlifuoti.

Manau, kad dar dažnai trūksta susižaidimo, komunikacijos tarpusavyje. Tačiau tam ir turime dar ne vieną kontrolinį mačą.“

*******************

Ketvirtadienį mūsų šalies komanda žais su britais, o kitame mače jėgas išmėgins Ispanijos ir Slovėnijos krepšininkai.
Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją