Alytiškiai paskubėjo

Alytaus savivaldybės Investicijų skyriaus vedėjo pavaduotojos Inetos Dimšienės teigimu, konsorciumo atstovai gamyklai statyti pasirinkę Alytų pranešė kitą dieną po vizito. Pasak jos, praėjusį ketvirtadienį pradėtas derinti ketinimų protokolas jau kitą dieną turėjęs būti pasirašytas.

„Alytus investuotojams pasiūlė mažesnę nuomos kainą – 1500 eurų už hektarą, be to, mūsų pramonės parko infrastruktūra geriau išvystyta nei Panevėžio“, – motyvus, nulėmusius italų verslininkų pasirinkimą, vardijo Alytaus vicemerė Rima Rakauskienė.

Dviejų valandų neužteko

Panevėžio vicemeras Ramūnas Vyžintas, išgirdęs, kad italų konsorciumas jau apsisprendęs, nustebo. „US Aviation Technology LLD“ vienas iš akcininkų Umberto Cisotti Panevėžyje lankėsi tą pačią dieną, kaip ir Alytuje.

Vietos dešimtims milijonų eurų investuoti ieškantį verslininką vicemeras viliojo netgi skrydžiu virš Panevėžio. Iš karto po derybų su panevėžiečiais U.Cisotti išskubėjo į Alytų aiškintis galimybių ten plėsti verslą.

„Praėjusį penktadienį gavau kompanijos atstovų elektroninį laišką, kad jie dar nieko nepasirinko. Kiek žinau, U.Cisotti dabar išvykęs iš Lietuvos ir joks ketinimų protokolas nėra pasirašytas. Nebūna pasaulyje taip, kad per dvi valandas derybų verslininkai nuspręstų investuoti milijonus eurų“, – „Sekundei“ teigė R.Vyžintas.

Pasak vicemero, kad į Panevėžį ateitų rimtas investuotojas, reikėtų bent 50-ies tokių susitikimų.

Mero pavaduotojo nestebino alytiškių pasiūlyta investuotojams palankesnė žemės nuomos kaina. „Panevėžys pasiūlė vienokią, o Alytus, ją išgirdęs, paprašė mažiau“, – mano R.Vyžintas.

Kiečiai nepatiko

Vicemero nuomone, įtikinti verslininkus investuoti Panevėžyje sudėtinga, nes pramonės parką težymi žmogaus dydžio kiečiai.

„Rodyti pievą ir aiškinti, kad Ūkio ministerija duos pinigus pramonės parkui kurti?“ – apie derybų niuansus pasakojo R.Vyžintas.
Panevėžio 35 ha pramonės parkui įrengti Ūkio ministerija 17,5 mln. Lt buvo pažadėjusi dar praėjusių metų rugpjūtį. Tačiau, kaip tvirtino vicemeras, iki šiol nesibaigia Savivaldybės ir ministerijos susirašinėjimas.

„Paprašo parašyti pramonės parko viziją, paskui gauname atsakymą, kad patiko, bet siūlo ją dar papildyti. Dabar ir rašinėjame vizijas, o galimiems investuotojams rodome kiečiais apaugusią pievą“, – ministeriją kaltino R.Vyžintas.

Planus atidėjo

Ūkio ministerijos Investicijų ir inovacijų departamento direktorė Laimutė Kalinauskienė patvirtino, kad italų konsorciumas aliumininių profilių gamyklai statyti preliminariai buvo apsirinkęs Alytų.

Pasak jos, investuotojai ketinę su Alytaus meru pasirašyti ketinimų protokolą, tačiau savo planus netikėtai atidėjo.

„US Aviation Technology LLD“ į Lietuvoje numatytą statyti aliumininių profilių gamyklą planuoja investuoti iki 34,5 mln. Lt ir sukurti apie 90 darbo vietų. Tikėtasi, kad dalį konsorciumo investicijų padengs Europos Sąjungos paramos fondai. Gamyklai statyti kompanija ieško išsinuomoti 3 hektarų sklypo.