Testą 1921 metais sukūrė šveicarų psichiatras Hermannas Rorschachas. Jį sudaro dešimt rašalu atspaustų paveikslėlių, į kuriuos pacientai turi žiūrėti ir nurodyti, ką mato. Kai kuriais atvejais koncentravimasis į menkas detales piešinio kraštuose laikomas persekiojančio elgesio požymiu.

Rorschacho testo rėmėjai teigia, kad jis gali atskleisti į akis nekrintančias psichikos problemas, apie kurias gali nežinoti ir patys pacientai, tačiau kritikai atmeta jį kaip pasenusį, pavyzdžiui, Didžiojoje Britanijoje jis naudojamas retai.

Ginčai įsiplieskė, kai ligoninės gydytojas Jamesas Heilmanas iš Saskatchewano enciklopedijoje „Wikipedia“ paskelbė visus dešimt paveikslėlių ir įprastus prie kiekvieno pateikiamus atsakymus.

Jis tai padarė įpykęs dėl diskusijų, ar nereikia pašalinti vienintelio tuo metu paskelbto paveikslėlio.

„Aš tiesiog norėjau padidinti statymus“, – teigia jis.

Šis žingsnis iškart užtraukė psichologų pasmerkimą – jie pasirašė skundą, kad testo rezultatų paskelbimas jį padaro bevertį.

„Paveikslėlių paviešinimas internete padarys juos beverčius ir mes prarasime naudingą priemonę“, – teigė vienas pasirašiusiųjų.

Psichologai aiškina, jog Rorschacho testo esmė ta, kad pacientas nurodo pirmą į jo galvą atėjusią asociaciją. Paskelbus atsakymus, jų reakcijos esą taps apsvarstytos ir nepadės nustatyti diagnozės.