Panevėžiečiai, nebeišsitenkantys gatvėse ir automobilių stovėjimo aikštelėse ir savo automobilius statantys ant žolės, gali būti nubausti 2 tūkst. Lt bauda. Tačiau kol kas atsiperkama 50 Lt baudomis. Pasitaiko ir įspėjimų - jais baudžiami labai besigailintys neįgalieji, nėščiosios, itin garbaus amžiaus žmonės.

Apie tai, kad savivaldybės administracinių teisės pažeidimų komisija yra numačiusi bausti automobilių statymo tvarkos nesilaikančius panevėžiečius, šie buvo informuoti balandžio pradžioje. Baudimo tvarką inicijavo Panevėžio savivaldybė, Aplinkos apsaugos departamentas bei Panevėžio apskrities vyriausiasis komisariatas. Paskelbus šią tvarką buvo paviešintas policijos elektroninis paštas, kuriuo prašyta siųsti automobilių, stovinčių ant žaliųjų vejų nuotraukas bei filmuotą medžiagą.

Idėja pasiteisino

Sumanytoji pažeidėjų tramdytojų idėja pasiteisino su kaupu. Į policiją pradėjo plūsti neleistinose vietoje pastatytų automobilių nuotraukos. Paaiškėjo, kad pažeidėjai pačių įvairiausių sluoksnių žmonės, važinėjantys pačiais įvairiausiais - nuo kelių šimtų iki keliasdešimties tūkstančių litų kainuojančiais automobiliais. Aptikta ant vejų stovinčių ir jau nebevažiuojančių transporto priemonių.

Iš nuotraukų matyti, kad vieni automobiliai pastatyti taip, jog ant žaliosios vejos - užlipęs tik vienas ratas, kitų automobilių visi keturi ratai stovi neleistinoje vietoje. Šie pažeidėjai vertinami kaip patys įžūliausi - nuo baudų jiems išsisukti sunkiausia.

Pažeidėjų daugybė

Ne vietoje automobilius pasistačiusius pažeidėjus baudžia Panevėžio savivaldybės administracijos teisių pažeidimų komisija, Žmonės į jas kviečiami ketvirtadieniais, komisijos darbo laikas - nuo 13 iki 15 val., tačiau dirbti komisijai tenka dvigubai ilgiau - tai lemia itin didelis pažeidėjų skaičius.

Tai, kad neišsitenkama per dvi darbo valandas - itin erzina laukiančiuosius bausmės, - praėjusį ketvirtadienį LŽ lankantis prie komisijos darbo durų teko išklausyti daugybę panevėžiečių priekaištų. Žmonės aiškino, kad beveik visi turėję atsiprašyti iš darbo, o dabar tenka praleisti dvigubai ilgiau laiko, nei buvo tartasi su darbdaviais. Žmonės tikino, kas pažeidėjais jie tapo anaiptol ne iš piktybiškumo, o todėl, kad Panevėžyje nebėra kur statyti automobilių.

Buvo tokių, kurie sakė automobilių stovėjimo aikšteles platinęsi už savo pinigus (pagal Panevėžio tarybos patvirtintą tvarką yra galimybė platinti automobilių stovėjimo aikšteles pusę sumos padengiant patiems gyventojams, o likusią pusę dengia savivaldybė) tačiau nepaisant to, vietos pasistatyti automobiliui vis vien neturintys. Anot panevėžiečių, praplatintomis aikštelėmis naudojasi gretimų daugiabučių gyventojai ir jų svečiai.

Dauguma prasižengusių panevėžiečių LŽ teigė buvę nubausti 50 Lt bauda. "Nubaudę dar palinkėjo sėkmės ir geros dienos", - pabrėžė panevėžietė Daiva.