Kaip stresas virsta rubuiliu pilvuku

Kai jaučiame stresą, mūsų smegenys išskiria chemikalus, kurie padeda organizmui teigiamai reaguoti į stresą. Vienas iš šių chemikalų, kortizolis, arba streso hormonas, yra galingas apetito skatintojas. Ir ko gi mes trokštame, kai patiriame stresą? Saldainių, ledų, saldainių, bulvių traškučių ir t.t. Šiame maiste gausu angliavandenių ir riebalų, kuriuose gausu kalorijų, reaguojančių į stresą. Tačiau kai tai vyksta diena iš dienos, jie tampa toksiški ir didėja mūsų svoris.

Dr. Pyk atrado, kad papildomos kalorijos, suvartojamos kortizolio apetito skatintojo yra paverčiamos riebalų atsargomis, kurios kaupiasi vienoje kūno vietoje – ties juosmeniu. Riebalų atsargos pilvo srityje yra siejamos su tokiais susirgimais kaip širdies ligos, diabetas, aukštas kraujo spaudimas, širdies smūgis ir vėžys. Didėjančios juosmens apimtys nėra tik tuštybės problema; tai pavojus jūsų gyvybei!

Norint išvengti toksiškų kilogramų dr. Pyk pataria organizme išlaikyti kortizolį žemiau apetitą stimuliuojančio slenksčio. Dešimt paprastų strateginių žingsnių planuojant mitybą ir laiką gali sustabdyti toksišką svorio augimą. Štai ką rekomenduoja dr. Pyk:

Dešimt žingsnių, padedančių išvengti svorio didėjimo, kuriuos turėtų žinoti kiekviena moteris.

1. Būtinai iki 9 val. ryto suvalgykite sveikus pusryčius, net jeigu tai reiškia, kad ant savo makiažo staliuko turėsite pasidėti dubenėlį su javainiais. Galite rinktis: neriebus pienas/jogurtas su vaisiais; paskrudintas angliškas keksiukas su vaisių tyrele; rupi košė su razinomis ir liesu pienu, omletas iš kiaušinių baltymų su rupios duonos riekele.

2. Praėjus maždaug 3 valandoms po pusryčių suvalgykite nedidelį užkandį. Tai neleis jums persivalgyti per priešpiečius. Pasiūlymas: gabalėlis vaisiaus, nedidelis indelis neriebaus jogurto, neriebus ožkos pieno sūris, gabalėlis ar du neriebaus plėšomo sūrio lazdelių.

3. Pasistenkite valgyti priešpiečius ne vėliau kaip 13:30. Priešpiečius turėtų sudaryti sveikai subalansuotas patiekalas iš aukštos kokybės produktų, kuriuose būtų stresą mažinantys baltymai, riebalai ir angliavandeniai.

4. Praėjus trims valandoms po priešpiečių paprastai prasideda “Kortizono” laikotarpis, kai streso hormonai staiga sumažėja kartu su energija ir protine koncentracija. Tai taip pat yra laikas, kai dažniausiai persivalgoma, kai jūs prisikemšate saldainių arba greitų energijos skatintojų. Vietoj to suvalgykite ką nors, kas jus aprūpintų aukštos kokybės žemo streso energija. Idealiai tinka baltymų ir angliavandenių deriniai, tokie kaip neriebus jogurtas ar kaimiškas sūris su vaisiais.

5. Vakarieniauti reikėtų tarp 18 ir 19:30. Vakarienės metu reikėtų suvalgyti salotų ar sriubos, daržovių ir baltymų šaltinį, tokį kaip vištiena, liesa mėsa, žuvis, ankštiniai augalai. Desertui galite suvalgyti vaisių salotų.

6. Pasistenkite užbaigti vakarienę iki 20 val. bent jau keturis-penkis kartus per savaitę. Dr. Pyk mėgiamiausias posakis: “Jei valgysite po aštuonių, priaugsite daug lašinių!” Jei atsitinka taip, kad jums tenka valgyti po aštuntos, pasistenkite valgyti lengvesnį maistą ir pavalgykite prieš eidama vakarienės. (atminkite, kad kortizonas ir jūsų polinkis nesąmoningai persivalgyti link vidurnakčio didėja).

7. Moterims, kurioms per 40, nebereikalingi sudėtiniai angliavandeniai (makaronai, duona, bulvės ir ryžiai) po 17 val. Šie maisto produktai yra galingi kuro šaltiniai ir juos turėtumėte vartoti saikingai, daugiausia dienos metu. Vakarienės metu jais kartais galima pasimėgauti kaip desertu (kartą ar du per savaitę, mažomis porcijomis). Jūsų tikslas – vakarienės metu susilaikyti nuo tirštų kalorijų, gaunamų iš sudėtinių angliavandenių. Šis maistas, kuris kažkada buvo laikomas pagrindiniu patiekalu, dabar turėtų tapti nedažnu prizu už gerą mitybą.

8. Atsikratykite savo virtuvėje visų neriebių desertų ir užkandžių. Juose gausu nekokybiškų aukšto stresingumo rafinuoto cukraus.

9. Tipinės restorano porcijos yra vyriško dydžio. Priešpiečių metu suvalgykite tik pusę restorano angliavandenių porcijos, o per vakarienę venkite jų visiškai. Priešpiečių metu galite suvalgyti riekę duonos. Atminkite: kuo vėliau valgysite sudėtinius angliavandenius, tuo daugiau svorio priaugsite.

10. Visos dienos metu gerkite daug vandens. Dažnai, kai galvojame, kad esame alkani, paprasčiausiai esame ištroškę. Per dieną reikėtų išgerti ne mažiau kaip 2 litrus vandens.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją