Žinoma, varstydamos sportinių batelių raištelius mes puikiai suvokiame, kad einame į sporto salę, o ne į pobūvį. Ir vis tik… Juk kiekvienai net ir treniruotės metu norisi atrodyti kuo gražesnei, patrauklesnei. Tačiau skruostai išdavikiškai raudonuoja, o veidas primena, jauną, tvirtą, sodrų…kruopščiai nuplautą burokėlį. Dar blogiau – veidą išpila bjauriais spuogais.

Sporto nauda

Teoriškai fizinis (ypač aerobinis) krūvis labai naudingas odai. Jis suteikia jai švytėjimą, skatina kraujotaką ir padeda lengviau deguonimi aprūpinti viršutinius odos sluoksnius. Jis pakelia raumenų tonusą, palaiko odą ir padeda jums ilgiau atrodyti jaunai ir pasitempusiai. Intensyvūs pratimai pagreitina ląstelių atsinaujinimą ir stimuliuoja kolageno baltymo išsiskyrimą; dėl to oda sustorėja ir tai ją apsaugo nuo priešlaikinio senėjimo.

Visa tai labai malonu, tačiau toms, kurioms pasisekė šiame pasaulyje gimti su tokia vertinama šviesia oda, tenka susidurti su nepageidaujamu šalutiniu reiškiniu – raudoniu. Jį sukelia kraujo pritekėjimas į kapiliarus, kurie yra odos paviršiuje. Tai yra natūralus kūno temperatūros mažinimo metodas. Tamsiaodes jis taip pat veikia, tačiau odoje esančio nuo raudonio apsaugančio pigmento melanino (kurio neturi “baltaveidės”) dėka raudonis sumažėja ir tampa spindinčiu žavingu rausvu atspalviu.

Nuo raudonio treniruočių metu niekur nepabėgsi: juk nepriversi kraujagyslių liautis plėstis! Belieka laikytis keleto gudrių taisyklių, kurios padės, jei ne atsikratyti raudonio treniruotės metu arba po jos, tai bent jau sumažinti jį iki minimumo.

“Balinančios” paslaptys

Sekite savo treniruočių intensyvumą: jei treniruotės metu negalite ramiai kalbėti, reiškia jūs apkraunate save per dideliu krūviu ir jums reikia sumažinti tempą ir intensyvumą.

Treniruotės metu neperkaiskite. Rinkitės drabužius, pasiūtus iš “kvėpuojančių” audinių (pavyzdžiui, Reebok naudoja Hydromove medžiagas, Nike – DriFit audinius, o Adidas – Coolmax, kurios sugeria ant odos paviršiaus susikaupusią drėgmę ir tuo pačiu padeda reguliuoti kūno temperatūrą). Geriausias apdaras sportui – laisvi marškinėliai ir aptemptos kelnės iš šimtaprocentinės medvilnės.

Treniruotės metu gerkite daugiau vandens, kad atstatytumėte skysčių pusiausvyrą organizme. Veidą atgaivinkite purškiamu jūros vandeniu, pavyzdžiui, Vichy Thermal Spa Water Spray.

“Alergija” sporto salei

Sutikite, kad sveikos, aktyvios merginos įvaizdis nesiderina su spuogais… Visas paradoksas tame, kad fizinis krūvis kraujyje padidina vyriško lytinio hormono testosterono (jo turi ir vyrai, ir moterys) kiekį. Oda į tai dažnai reaguoja uždegimu - spuogais, nes testosteronas stimuliuoja poodinį riebalinės geležies, kurios yra gausiausia ant veido ir viršutinės nugaros dalies, aktyvumą.

Patarimai:

1. Treniruokitės mažesniu tempu.

2. Drėgmė ir prakaitas sustiprina odos išbėrimus. Net jeigu jūs užsiėminėjate joga arba tai-či (šiuo atveju jums prakaituoti netenka), oras sporto salėje gali būti per drėgnas. Stenkitės vėdinti patalpą, pamėginkite užsiimti treniruoklį, kuris pastatytas greta kondicionieriaus arba prie lango.

3. Po treniruokitės nesėdėkite pirtyje.

4. Nesportuokite dienomis, kai aukštas oro drėgnumas.

5. Venkite sintetinių “nekvėpuojančių” audinių.

6. Atsikratyti spuogų beveik visuomet padeda saulės vonios.

7. Kirpkitės trumpai arba treniruotės metu nuo veido patraukite visus plaukus – jų lietimasis prie odos stimuliuoja spuogų atsiradimą: juk ant plaukų kaupiasi daug riebalinių išskyrų ir purvo.

8. Svarbu kruopščiai valyti veido odą, ypač – po treniruotės.

Ir galiausiai – juk ar gali kažkokie niekingi spuogeliai ar raudonis priversti jus atsisakyti aktyvaus ir sveiko gyvenimo būdo? Darykite tai, kas jums patinka – tai yra svarbiausia.

Kaip ir nuo ko treniruotės metu reikia saugoti odą

SAUSUMAS. Venkite perkaitimo, prakaitavimo, nedėvėkite aptemptų drabužių su lasteksu. Plaukiojimas ir kitos vandens sporto rūšys sausina odą, todėl, jei nenorite atsisakyti plaukiojimo baseine, rūpestingai saugokite ją. Svarbiausia – prieš nerdama į baseiną drėkinkite odą minkštinančiu kremu, po plaukiojimo išsimaudykite po dušu ir vėl patepkite odą drėkinančiu kremu.

Pamėginkite naudotis drėkinančiu geliu veidui, o ne muilu arba paprastu geliu veidui.

SUERZINIMAS. Venkite stresinių krūvių, suraskite kompromisinį sprendimą.

NIEŽULYS IR BĖRIMAS. Kartais po treniruočių oda pasidengia smulkiu bėrimu ir niežti. To priežastis – temperatūros pasikeitimas ir stresas. Lengvais atvejais padeda antihistamininiai preparatai, tačiau būtina pasikonsultuoti su gydytoju.

SENĖJIMAS. Manoma, kad intensyvios treniruotės gali pasendinti odą ir tapti raukšlių priežastimi. Tai ne visiškai tiesa, tačiau atkreipti į tai dėmesį verta. Nors raumenų tonuso padidėjimas užkerta kelią senėjimui, niekuomet negalima persistengti. Treniruočių metu pagreitėja medžiagų apykaita, o tai reiškia, kad padidėja ir laisvųjų radikalų išsiskyrimas odoje. Laisvieji radikalai – tai deguonies molekulės, kurios skatina priešlaikinį odos senėjimą.

Tačiau realiai ankstyvas odos suvytimas gresia tik profesionaliems sportininkams (tarp kitko, lygiai taip pat tai gresia ir vadovaujančias pareigas užimantiems žmonėms!) – jie savo kūną perkrauna stresu. Kūnas – nuostabus dalykas: neperkraukite jo ir jis pats pasirūpins savimi. Be to, negalima treniruotis šviečiant saulei – šiuo atveju odos senėjimo priežastimi nebebus per didelis krūvis, o padidintas ultravioletinių spindulių poveikis jai. Tačiau visiškai nesportuodama jūs tikriausiai jausitės dešimt metų senesne…

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją