Moteriški hormonai estrogenai – tai moters grožio, jos seksualumo ir jaunystės laidas. Liūdina tas faktas, kad su amžiumi jų gamyba moters organizme sumažėja, be to, šis procesas gali prasidėti jau nuo trisdešimties metų. Todėl yra prasmės ateiti organizmui į pagalbą, papildant moteriško grožio arsenalą iš vidaus, rašo passion.ru.

Ką vartosime? Jokios chemijos. Kreipsimės į gamtą.

Fitoestrogenai – tai medžiagos, kurių yra augaluose ir kurių struktūra labai panaši į moteriškus lytinius hormonus.

Organizme jie atlieka tą pačią funkciją, kaip ir tikri estrogenai. Tarp fitoestrogenų – soja, žirniai, pupelės, grybai, kopūstai, šermukšniai, šalavijas, dobilai.

Produktai, kuriuose yra fitoestrogenų

Ankštinius gurmanai, ypač mėsėdžiai, visuomet pajuokdavo. Replikos „sėdim ant pupų“, „šitoje dešroje viena tik soja“, „žirnių sriuba – muzikali“ nesuteikdavo ankštinių patiekalams populiarumo.

Tai didžiulė klaida. JAV sojos produktais gydomas priešmenstruacinis sindromas ir klimakteriniai sutrikimai. Įdomus faktas: pačios moteriškiausios silpnosios lyties atstovės labai mėgsta šiuos produktus, juk organizmas pats pasirenka, ko jam reikia.

Sojų kotletų receptas
2 stiklines sojos užmerkti šaltame vandenyje nakčiai. Išvirti šiek tiek pasūdžius. Sumalti kartu su svogūnu, batonu, bulvėmis. Bulves galima pakeisti pora šaukštų krakmolo. Sudėti kiaušinį, druskos, pipirų pagal skonį. Viską sumaišyti ir kepti. Tokie kotletai niekuo nesiskiria nuo vištienos. Analogiškai galima pagaminti ir pupelių kotletus.

Nesinori terliotis su kotletais? Sojos padažas – puikus estrogenų papildas antriesiems patiekalams. Kas gali būti paprasčiau?

Žalieji žirneliai estetiškai papuoš bet kokį garnyrą.
Kepti, marinuoti, troškinti grybai, grybų padažas – puikus patiekalas mergaitėms gražuolėms. Grybai turi aibę privalumų – juose gausu vitaminų ir augalinių baltymų, o kai kurie net vartojami liaudies medicinoje. Gali tapti puikia alternatyva mėsai.




Kopūstai bet kokia forma turi įeiti į moters, besistengiančios išlaikyti formą, racioną. Pasirinkimas platus – paprasti, Briuselio kopūstai, ropiniai kopūstai...

Rauginti arba troškinti kopūstai su džiovintomis slyvomis – puikus valantis ir jauninantis mišinys organizmui.


Gamtos vaistinėlė

Šermukšnio uogos – fitoestrogenų, vitaminų ir mikroelementų šaltinis. Neatsitiktinai šermukšnio medis taip gražiai žydi! Šermukšnio vaisiai renkami vasaros pabaigoje – rudens pradžioje, džiovinami arba užšaldomi. 15-20 uogų užpilama stikline vandens, užverdama. Išgeriama per dieną. Gerai tris-penkias uogas įmesti į arbatą ir jas suvalgyti.

Šviežiai spaustomis šermukšnio sultimis liaudies medicina rekomenduoja tepti papilomas – neestetiškas išaugas ant kaklo, veido ir t.t. Po kelių procedūrų papilomos sudžiūsta ir išnyksta.

Šalavijo lapuose taip pat gausu fitoestrogenų. Naudoti juos reikia taip: užvirinti vieną valgomąjį šaukštą su stikline vandens, gerti per dieną. Užšaldyto šalavijo nuoviro kubeliais galima vilgyti kaklo ir iškirptės odą. Galima kaitalioti šalavijo ir šermukšnio nuovirus.

Jaunystės arbatos receptas
Sumaišyti juodosios, žaliosios arbatos ir šalavijo lapus lygiomis proporcijomis. Užvirti ir gerti kaip įprastą arbatą.

Tokia jaunystės arbata turi originalų skonį ir malonų aromatą. Efektui sustiprinti galima įdėti kelias šermukšnio uogas.

Dobilai įeina į daugybės kosmetinių preparatų sudėtį nuo to laiko, kai tapo žinomos jų fitoestrogeninės savybės.

Kiti naudingi skanumynai

Yra ir daugiau produktų, kuriuose nėra fitoestrogenų, bet kurie ne mažiau naudingi ir puikiai gali pagelbėti išsaugoti jaunystę. Išvardinsime kelis prieinamiausius.

Avokadai – visuotinai pripažintas produktas, saugantis nuo senėjimo. Jis pašalina iš organizmo cholesteriną, kuris, kaip žinoma, yra pagrindinis mūsų kraujagyslių, o tai reiškia, ir visos širdies bei kraujagyslių sistemos, priešas. Jame gausu kalio, taip pat vitaminų E ir C (natūralių antioksidantų). Dažniau jo dėkite į salotas ir padažus, taip pat – kaip kaukes ant veido.



Mėlynės ne mažiau naudingos tiems, kurie nenori senti. Šios uogos naudojamos net liaudies medicinoje: jos pasižymi baktericidiniu poveikiu, taigi puikiai sutvarko žarnyno darbą. O tai, žinoma, teigiamai veikia odą.




Medų mokslininkai vadina biogeniniu stimuliatoriumi – dėl unikalios vitaminų ir mineralų sudėties šis stebuklingas nektaras padeda organizmui susidoroti su daugybe ligų, taip pat yra puiki profilaktinė priemonė.

Pakeitę saldainius ir cukrų medumi, padovanosite savo organizmui neįkainojamą dovaną, o sau – galimybę ilgiau likti geros fizinės formos.


Svarbios jaunystės išsaugojimo taisyklės

Viena jaunystės sąlygų – tinkamos trukmės ir kokybės miegas. Iki 24 valandos mes miegame grožiui, po to – sveikatai. Grožiui būtina miegoti ne mažiau kaip dvi valandas.




Mankštintis gal ir nesinori, bet reikia. Nebūtinai rytais – bet kokiu paros metu, kai organizmas labiausiai nusiteikęs fiziniam aktyvumui. Nebūtinai kasdien, bet du trys kartai per savaitę būtų pageidautina.

Kartu su bendrais stiprinamaisiais pratimais reiktų rinktis ir tokius, kurie maksimaliai apkrauna kojas, klubus ir sėdmenis. Pavyzdžiui, bėgimas vietoje, pilvo šokis... Tokios mankštos metu žymiai pagerėja kraujotaka, mažėja celiulitas. Idealia fizinės veiklos forma galima pavadinti plaukimą, kurio metu vanduo tonizuoja, masažuoja ir drėkina odą.

Minimaliai alkoholio ir nė vienos cigaretės – kitas jaunystės ir grožio išsaugojimo etapas. Alkoholis ir nikotinas sausina odą, lemia ankstyvų raukšlių susidarymą. Imdamos cigaretę pagalvokite, kad ją surūkius jūsų veide atsiras nauja raukšlelė. Ar ji jums reikalinga? Galvokite taip visuomet, kai tik norėsis rūkyti. Galbūt po kurio laiko pavyks mesti.

Labai svarbu – teigiama dvasinė būsena. Meskite lauk iš širdies pavydą, pyktį, įžeidumą, liūdesį, tingulį, neapykantą, tuščiažodžiavimą ir kitas negatyvias emocijas. Žmonių veidai atspindi jų vidinį pasaulį, todėl pripildykite jį gėrio, gyvenimo meilės, ramybės, pasitikėjimo, mokėjimo atleisti ir atjausti, padėti nelaimėje ir džiaugtis artimo laime. Dvasingų žmonių veidas ir akys šviečia nuo sielą pripildžiusios vidinės šviesos, o piktų ir pavydžių žmonių veidai niekuomet nespindi.

Nuolat vykdydami šias nesudėtingas rekomendacijas, po kurio laiko galėsite drąsiai pažvelgti į veidrodį ir užduoti jam pasakiškai banalų klausimą: „Veidrodėli, kas pasaulyje gražiausia?“ Ir, esame tikri, atsakymu liksite patenkinta.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją