Gausybę apdovanojimų pelniusi režisieriaus Larso Von Triero drama „Prieš bangas“ pasakoja apie jauną ir naivią merginą, gyvenančią uždaroje, religingoje bendruomenėje Škotijos šiaurėje. Besė pamilsta naftos platformos darbininką Janą iš Danijos. Jam išvykus į darbą, Besė kaskart meldžia Dievo, jog Janas visiems laikams grįžtų namo ir niekada nebepaliktų jos vienos.

Dievas išklauso Besės maldas, tačiau po nelaimingo atsitikimo darbe Janas grįžta paralyžiuotas. Impotentu tapęs vyras pareikalauja žmonos susirasti meilužį ir nuodugniai papasakoti jų meilės nuotykių detales. Besė išpildo vyro prašymą, tikėdama, jog su Dievo pagalba tai padės jam greičiau pasveikti.

Taip pat dėmesio vertas filmas – Larso von Triero „Šokėja tamsoje“, kuriame vaidina skandalingoji dainininkė Björk. Šioje muzikinėje dramoje ji įkūnija jauną imigrantę iš Čekijos, kuri gyvena ir dirba Amerikoje.

Moterį slegia liūdna neišvengiamybė – dėl retos akių ligos ji palengva praranda regėjimą. Jeigu vieniša mama nespės sutaupyti pakankamai pinigų operacijai, jos sūnų ištiks toks pats likimas. Kai gyvenimas tampa nepakeliamai sunkus, ji prisimena didžiausią savo aistrą – miuziklus.

Toliau seka intriguojantis Pedro Almodóvaro drama „Sugrįžimas“, kuriame vaidina Penelope Cruz. La Mančoje užaugusios seserys pabėga iš Dievo užmiršto kaimelio ir apsigyvena Madride. Viena jų įsidarbina valytoja oro uoste, kita – kirpėja. Santuokinis sesers gyvenimas taip pat ne rožėmis klotas, tačiau netrukus viskas pakrypsta itin netikėta vaga...

Nuostabus režisieriaus Keno Ločo filmas „Miežius lenkiantis vėjas“, nukeliantis į 1920-uosius, kai Airijoje kuriasi išsivadavimo nuo Britanijos judėjimas. Prabudę patriotiški jausmai priverčia gabų vyrą atsisakyti daktaro karjeros ir prisidėti prie brolio, įsitraukusio į žiaurią ir pavojingą kovą už laisvę...

Ir kaipgi filmų maratonas be Kanų pažibos Romano Polanskio ir jo genialiojo „Pianisto“. Jį, rodos, galima žiūrėti dar ir dar kartą. Taip ir kitus nemažiau vertingus filmus: „Raudantis miškas (rež. Naomi Kawase), „Orkestro vizitas“ (rež. Eran Kolirin), „Motociklininko dienoraštis“ (rež. Walterio Salleso), „Metų laikai“ (rež. Nuri Bilge Ceylan ), „Pono Lazaresku mirtis“ (rež. Cristi Puiu), „Vienišius“ (rež. Nuri Bilge Ceylan).

Kanuose apdovanotų filmų maratonas – gegužės 13-25 dienomis per „TV1000 East“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją